Kezdőoldal » Számítástechnika » Internet » Ha egy PC user-e nem járul...

Ha egy PC user-e nem járul hozzá, akkor is láthatja az ő tevékenységét és/vagy a PC hdd-je tartalmát más helyről és gépről egy AZONOS router-re csatlakozott user (azonos időben)?

Figyelt kérdés

2013. dec. 26. 19:19
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
Mit értünk az alatt, hogy "nem járul hozzá"? Mert ha megkérdeznél 100 embert az utcá, 99 biztos nem eggyezne bele, hogy kutakodj a gépében, aztán ha végigmégy egy nagyobb városon a lakótelepen mégis fel tudsz menni egy csomó otthoni Wi-Fire, sőt még céges magánhálózatra is.
2013. dec. 26. 19:53
 2/12 A kérdező kommentje:

Kedves beíró, akkor nézzük a példádat a kérdésemre:

rácsatlakozol séta közben egy idegen wifi-re. Akiére csatlakoztál, az ha hozzáértő, akkor képes technikailag arra, hogy megnézze, mit ügyködsz a neten, azaz az általa igényelt hálózaton? Pl milyen weboldalakat nézel meg, stb... esetleg azt is ,hogy mi van a gépeden, mobil eszközödön tárolva?

2013. dec. 26. 19:59
 3/12 anonim ***** válasza:

Elvileg: nem

Gyakorlatilag: igen

Legtöbbször nem a "hozzájáruláson" múlik, hanem a felhasználói hülyeségen, mert nyitva hagyja a kiskapukat, amiken keresztül egy óvodás is képes bejutni a gépre.

2013. dec. 26. 20:03
 4/12 A kérdező kommentje:

Megkérhetlek, hogy említs ilyen kiskapukat? Én ugyanis ezek szerint óvodás szintjén se vagyok a gépvédelemnek, bár eddig nem így tudtam magamról, de ám, legyen. Tényleg érdekel android esetén.

Pl milyen tűzfalat és antivirust ajánlasz rá? És milyen kiskapukra érdemes még ügyelni?

2013. dec. 26. 20:09
 5/12 A kérdező kommentje:
(Avast-ot lehetőleg ne, mert alkalmanként igen hosszasan és CPU terhelően frissít.)
2013. dec. 26. 20:10
 6/12 anonim ***** válasza:

Leggyakoribb: megosztott mappák, benne privát tartalommal. A user otthon 2 gép között akarja átmásolni a fájlokat, aztán ott marad a megosztott mappában mondjuk a vadi új, milliókat érő szabadalmának a tervezete. Kellemetlen...

Ezen kívűl amit írtál, a tűzfal hiánya is sokszor probléma (bár Androidnál lehet, hogy nem, ahhoz nem értek). De a titkosítatlan wi-fiből és bekapcsolva maradt távoli asztalból is szoktak malőrök származni.

2013. dec. 26. 20:19
 7/12 A kérdező kommentje:

Ezekről tudok. De én nem fatális hibára gondolok egyébként, mint a mappa megosztás, se pedig (mint írtam) se pedig a titkosítatlan wifi-t használó veszélyéről érdeklődtem, hanem a példád szerint annak a kiszolgáltatottságáról, aki rácsatlakozik egy jelszóval NEM védett wifire.

Nos? Milyen fokú a kiszolgáltatottság, ez esetben?

Én se vagyok otthon Androidban, ezért kérdem Android kapcsán.

Máskülönben linuxozom.

2013. dec. 26. 20:29
 8/12 A kérdező kommentje:

Pontosítok:

"aki rácsatlakozik egy jelszóval NEM védett wifire", IDEGENKÉNT - tehát ahogy a példádban is szerepel: sétálsz az utcán, és valaki idegennek a wifijére lépsz adroiddal, mennyire vagy kiszolgáltatott, ha nem csinálsz nagy hülyeségeket?

2013. dec. 26. 20:31
 9/12 anonim ***** válasza:

Egy a wifire rácsatlakozott illető láthatja/módosíthatja egy másik illető adatforgalmát. Alapesetben minden http-vel kezdődő forgalom ilyen. Lehet jelszót, munkamenetet ilyesmit lopni. Persze minden "normális" weboldal használ ssl-t ennek megelőzésére. De pl. a gyakorikerdesek.hu nem használ titkosítást így le lehet lopni jelszavát.

Ezt megakadályozni csak titkosítással lehet(VPN).

Innen a gépbe behatolni tűzfalon keresztűl nehéz. Hátsó bejáratot hagy ha nincs frissítve az operációs rendszer, vagy ha két gép fájlt oszt meg egymás között. És mindezt eifin keresztül teszi. Röviden ennyit írnék erről.

Lehetőségek androidon:az avast androidon tűzfala egész jó. De ki kell rootolni hozzá a telót.

2013. dec. 30. 21:59
 10/12 anonim ***** válasza:

Egyébként ha linxuozol: az Avast ha ki van rootolva a teló előállít egy elég jó tűzfalscriptet(iptables)

Viszont manuálisan is lehet rootolás esetén előállítani iptables tűzfalat. Ehhez csak egy terminál-emulátor szükséges. Minden linuxos parancs használható, hiszen az android egy linux amire egy java virtuális gép van rárakva( Dalvik szintaxal,)

Mindez azonban csak root hozzáféréssel lehetséges,( ugye mint linuxon is csak root jogokkal szerkezhető az iptables.)

2013. dec. 31. 12:43
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!