Kezdőoldal » Számítástechnika » Internet » WiFi-n miért lassabb az...

WiFi-n miért lassabb az internet mint vezetékkel?

Figyelt kérdés

WiFi: [link]

Vezeték: [link]

A laptopomba lévő jelfogó 150 Mbites ( N-es ) szóval nem értem.

Van itthon egy 300 Mbites USB-s felfogó is de azzal sem jön több.

Miért van ez?

2013. aug. 31. 12:09
 1/9 P.O.C. ***** válasza:

Tök mindegy milyen jelfogód van, ha a Wi-Fi routered csak G szabványú (54 Mbps) -re képes. Mindkét félnek támogatni kell az adott szabványt, ha pl. 300 Mbps -os adaptered van, akkor annak megfelelő N -es router kell. De ezek is csak elméleti maximumok, itt szépen le van írva az egyes Wi-Fi szabványok mit tudnak a valóságban:

[link]

2013. aug. 31. 12:19
 2/9 anonim ***** válasza:
ráadásul ha több wifi eszköz van akkor ez csökken.
2013. aug. 31. 12:19
 3/9 A kérdező kommentje:
Pedig még a hét elején felhívtam a T-Home-ot és szerintük mennie kell maximális sebességgel a netnek WiFi-n is.
2013. aug. 31. 12:22
 4/9 anonim ***** válasza:

A "jelfogón"/"felfogón" szereplő adatok adatráták, a számítógépen aggregáltan (le- és feltöltés) ennek maximum a felét tudod elérni (mivel egy eszköz egyszerre csak egy csatornát tud használni, az interferencia elkerülése miatt olyan technikát kell használni, ami további lassulást okoz, stb...).

Ráadásul közbejön még:

- A router/home gateway típusa. Ha annak a vezetéknélküli interfésze csak 54 Mbps-os adatrátájú, akkor azon maximum csak 25 Mbps-os aggregált adatátviteli sebességet érhetsz el.

- A router és a gép között levő terepakadályok - a mikrohullám ugyanis nem szereti azokat: visszapattan róluk, elnyelődik bennük, szétszóródik rajtuk.

- A különböző hálózati tényezők: a géped terheltsége, a gépen vagy a belső hálózatodon menő más gépek hálózati forgalmak terhelő hatása, a szolgáltató hálózatának terheltsége, a szolgáltatótól független hálózat terheltsége, a mérést végzőú szerver terheltsége.

2013. aug. 31. 12:31
 5/9 anonim ***** válasza:

[link]

[link]

54Mb/s = 6.75MB/s

De az internetet is Mb-ben adják meg. De ez a közvetlen árnyékolatlanra igaz. De 1x WiFi műszerrel mértem a zajt és a következő eredményeket kaptam:

Egy 4/4-es jelezőség -60dB zajnál még teljes értéket mutat ami olyan 15-20% sebességesést jelent az 54Mb-hez képest. És innen minden -10dB zajnál még jobban leesik a sebesség, Majd -100dB-nél elveszti a jelet. Az adó antennától 10cm-re -20tól -40dB-ig terjed a zaj.

Sebességesés számíthat:

1.: Rezonancia (más azonos csatornájú WiFi-kkel)

2.: Árnyékolás (pl.: ház fala)

3.: Távolság (Minél nagyobb a távolság annál jobban zajosabb a jell. Olyan mint ha követ dobsz a vízben, és ha már nagy a gyűrű nem olyan tiszta mint mikor kicsi.)

Szóval az ügyfélszolgálat akit hívtál: Nem ért hozzá!

2013. aug. 31. 12:39
 6/9 A kérdező kommentje:
Most megnéztem a neten és a routerem 150 Mbites ( Cisco EPC3925 ) de a routertől 3 centire is csak 21 Mbitet hoz és nem a laptoppal van a baj mert múltkor egy szállodába simán mértem 40 Mbitet.
2013. aug. 31. 13:01
 7/9 P.O.C. ***** válasza:

"Pedig még a hét elején felhívtam a T-Home-ot és szerintük mennie kell maximális sebességgel a netnek WiFi-n is."

Azok ott nem feltétlen a kiemelkedő műszaki tudásuk miatt ülnek ott. Inkább a stressztűrő képességet és a nyájas kommunikáció képességet vizsgálják. Vagy csak épp azért, mert az interjúztató kollégának annó nagyon megtetszett a jelölt őzike szemei vagy formás hátsója.

2013. aug. 31. 13:08
 8/9 anonim ***** válasza:

Pár pontosítás:

"54Mb/s = 6.75MB/s "

Az 54 Mbps 1. ISO/OSI (fizikai) rétegbeli úgynevezett adatráta.

A számítógépes programok meg már az előbbi felett értelmezendő rétegekben tevékenykednek, tehát ezért nem mérhet 54 Mbps-os adatátviteli sebességet - maximum a felét aggregáltan (half-duplex kommunikáció, RTS/CTS az ütközések elkerülése végett, stb...). Így ennek az átváltásnak nincs jelentősége.

"De 1x WiFi műszerrel mértem a zajt "

Milyen műszerrel?

"Egy 4/4-es jelezőség"

Ez milyen mértékegység?

"-60dB zajnál"

A jel- és zajszinteket dBm-ben szokás megadni. Ez most jel-zaj viszony (SNR, Signal to Noise Ratio, a zajszint és a jelszint közötti arány) akarna lenni, jelszint vagy zajszint? Ezen legutóbbi esetben mennyi volt a jelerősség?

"1.: Rezonancia (más azonos csatornájú WiFi-kkel) "

Az interferencia lesz.

"Minél nagyobb a távolság annál jobban zajosabb a jell"

Azért zajosabb, mert a jelszint egyre jobban csökkenm egyre jobban közeledik az egyébként nem növekvő zajszinthez.

2013. aug. 31. 13:25
 9/9 anonim ***** válasza:

"Most megnéztem a neten és a routerem 150 Mbites"

Két dolgot kéne még megnézni:

- Pontosan milyen Wifi adaptereid vannak, és azok milyen adatrátával (Mint például ezen a képen látható: [link] a Speed/Sebesség rész érdekelne) csatlakoznak a routerhez.

- A router nem interferálódik össze más adóval. Ezt valamilyen "Wifi-tesztelő" alkalmazással (inSSIDer: [link] NetStumbler: [link] tudod kideríteni. Ha routereddel ugyanazon, vagy ahhoz közeli csatornán van egy adó, az okozhat problémákat.

2013. aug. 31. 14:03

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!