A társadalom (pl munkahely) miért nem tudja még mindig elfogadni, hogy mindenkinek van úgymond egy Internetes énje?
Úgy értem, miért kell figyelni arra, hogy mit raksz ki a fészbukra, hogy ugyan mit gondolnak a leendő munkáltatók (mert lecsekkolnak) vagy a munkatársak, vagy a főnök a munkahelyen, hogy mit posztolsz, milyen képeid vannak fent?
Ez is egy ilyen tök megjátszás, hogy nem lehetsz az aki vagy igazából.
Jó a munkahely nem arra való, hogy kiteregessük a magánéletünket, ez érthető. De például az, hogy mondjuk szereted a fegyvereket, vagy harcikutyákat, vagy teszel fel egy olyan képet amin kicsit több látszik a dekoltázsból stb, vagy hogy mondjuk trollkodsz, vagy megosztasz olyan posztokat amiben benne van a világról alkotott véleményed... Jogod van hozzá. És az Interneten pont ez a lényeg, hogy (még) kiadhatjuk azt az embert akik valójában vagyunk.
Szóval miért nem tud a társadalom egy kicsit toleránsabb lenni, hogy ez vagy te, de ettől a munkahelyen még lehetsz jó munkaerő, és viselkedhetsz normálisan. Kicsit formálódhatna a világ-e téren.
Pl hallottam olyat, hogy a HR-esek előre lenyomozzák az embert, hogy miféle kifia borja. Ez szerintem undorító.
Én nem akarok még az Interneten is megfelelni, és folyton azon agyalni, hogy mit tiltsak le, hogy majd ki mit gondol rólam, nem akarok képmutatásba menni, hogy majd nem vesznek fel emiatt a munkahelyre stb. Ezt azért már ne akarják elvenni tőlünk.
Bocs, nem tudom milyen kategóriába illene a kérdés, de itt legalább megnézik többen reményeim szerint.
Az az igazság kérdező, hogy az a bizonyos "internetes én" is csak én vagyok. Attól, hogy anonim vagyok még nem kell átmennem bunkó parasztba. (lsd. trollkodás) Az senkit nem zavar, ha te szereted a fegyvereket, vagy a harci kutyákat, de lehet, hogy egy óvónéninek nem ez a legjobb ajánló.
Ha csak nem vagy tudathasadásos, akkor az "internetes én" nem is igazán életszerű dolog, mivel a neten is csak úgy viselkedsz, mint a való életben, legfeljebb utóbbiban visszafogod magad. De, hogy példával éljek: ha a munkáltató az állásinterjú alatt kezesbáránynak bizonyuló munkavállalót lecsekkolván arra jut, hogy a neten borzasztó sok agresszív dolgot csinál, akkor valószínűleg arra fog jutni, hogy a való életben is ilyenné válik, ha stresszhelyzetbe kerül. És igaza van.
Az interneten olyan, hogy amit itt kimondasz, az megmarad és -bizonyos keretek között- meg is lehet tekinteni. Ez van. Ettől viszont még nem lesz -és ne is csinálj- két különböző személyiséget.
G.
persze, persze ez világos. Inkább az érdekelne, hogy ebben miért nincs nagyobb tolerancia, elfogadás?
kicsit változhatna a világ.
Kiváncsi lennék, ha annak a HR-esnek, vagy ügyvezetőnek beleláthatnák a magán életébe, ott sem csak családi ebéd fotókat találnánk pincsi kutyussal a medence szélén, és szép az élet jó az élet postokat.
Kérdéses, hogy melyik az igazi éned. Gondolhatják, hogy a munkahelyen csak képmutató vagy.
Vagy higgyék azt, hogy mikor az éjszakai buliról készült képen a hányásodban fetrengsz, másnap jó munkaerő leszel?
jójó értelek, és igazad van. De én nem az agresszorkodó trollokra gondoltam, hanem általános dolgokra. Hogy az emberek olyanok, hogy minden kis szar miatt ítélkeznek, és elkezdenek feltételezgetni. nem mindenki született átlag embernek, hogy kimerül az élete abban, hogy mosolyog a képeken, és kiskutya-kismacska posztokat osztogat.
Itt már olyanokat is figyelnek, hogy ha nemzeti öntudatú vagy, netántán kicsit liberálisabb, vagy bzipárti, vagy bzi ellenes, vagy orbán párti vagy sem, vagy túl sok a hobbid, vagy túl kitárulkozó, vagy sokat nyaralsz, vagy kitudja?
Én meg nem akarok az interneten is egy ilyen ál valamit kreálni, legalább ott lehessek az aki vagyok. És hozzáteszem nem őrült agresszor trollra gondolok ilyenkor.
meg nem is értem ezt, hogy akkor azt gondolja hogy "képmutató vagy". Hát mindenkinek megvan a munkán kívüli magán élete, amit nem tereget ki a munkahelyen. Érzelmi, párkapcsolati, hétvégi berúgásos, hobby-k, politikai, vallási nézet stb. Teljesen természetes, hogy az ember a munkahelyen visszafogja magát, és úgymond kicsit más arcát mutatja.
Miért elvárás egy munkáltatótól, hogy te ott az légy aki vagy, és ő csak olyan embereket vegyen fel, aki az ő világképébe beleillik? És még véletlenül se játszd meg magad, vagy mutass más képet?
Ezt csak egy retardált várhatja el, aki képtelen megérteni hogy a munkahely és a magánélet külön történet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!