A Facebook mi alapján listázza ki a chaten az ismerősöket?
Előre is bocsánat az off-ért!
Utolsótól kérdezném, mivel a tapasztalat nálam is ugyanez.
Arra esetleg nem jöttél rá, hogy ez oda-vissza működik-e? :)
Tehát ha én sokszor csekkolom, akkor nála is felkerülök a “toplistára” vagy sem?
Na látom még mindig érdekli az embereket a kérdés :D
Mi tagadás engem is.
A Facebook algoritmusai valószínűleg folyamatosan változnak, de azért egy-két érdekes dolog állandó. Az természetes hogy család, barátok elől vannak. Azután azonban, nálam legalábbis, elég nagy a katyvasz. Ugyanis azok közül, akikkel abszolút nem tartom a kapcsolatot rendesen keverednek azokkal, akikkel mondjuk csak havi egyszer váltok pár szót. Nyilván azt gondolná az ember, hogy az előrébb van akivel néha beszélsz, mint a másik akivel viszont soha (még a profilját se csekkolom).
Úgyhogy igen, kedves utolsó kommentelő, hajlamos vagyok azt gondolni, hogy a dolog oda-vissza működik (mivel én nem foglalkozok vele, szükségképpen ő viszont velem igen, különben nem lenne elől). Persze erre már rá lehet mondani hogy random.
Kicsit más kontextusban agyalok rajta. Egy profilomról nézek egy ideje valakit, aki tudom kivel van kapcsolatban elméletileg. Két hétig ott volt az első 6 ismerőse között a profiljának kezdőlapján, és amikor az „összes ismerős megtekintése” fülre kattintottam, akkor az első helyen volt. Majd két hét után az első 6 ismerőse közül kiesett az állítólagos barátja, helyére mások kerültek (és nem új ismerősei, köztük olyan is benne van, aki illene is hozzá párkapcsolatilag, szóval lehet, hogy beszélgetnek, de ez innentől nem az én dolgom), viszont ha rákattintok szintén „összes megtekintése” fülre, akkor hol az első helyen szerepel a barátja, hol a 8. helyen.
Megnéztem a saját eredeti profilomat is, és az első 6 ismerős között olyanok vannak, akiket bár közelről is ismerek, de pl az egyik le is van tiltva a messengerről, és mikor rákattintok az „összes ismerős fülre”, akkor a sokadik rákattintás után is a 17. helyen van a barátom, akivel minden nap sokat beszélek írásban messengeren több éve.
Nem tudom összerakni az első esetet sem, és a másodikat sem, de furcsa, hogy mindkét esetben mindig ugyanaz a sorrend hetek óta.
A legegyszerűbb, ha teszteled.
Kérd meg egy barátod/családtagod, hogy a FB oldalad nézegesse, klikkeljen képekre, videókra, bejegyzésekre (like nem kell).
Közben te nyisd neg (telón) a Messengert.
És dádám: a barátod/családtagod lesz az első a felső sávban (persze ha nincs letiltva vagy nem korlátozta a láthatóságát).
Sőt!
Ha van olyan, akivel akár évekkel korábban beszélgettél a Messengeren de NEM ismerősöd FB-n, akkor is ő lesz az első a javasolt/elérhető felső sávban amikor a profilodat nézi.
Ezt úgy tudod magadnak tesztelni, hogy csinálsz PC-n egy kamuprofilt, akivel nem leszel ismerős, és vidd végig a fenti ellenőrzést.
Ezek akkor működnek, ha te is "nyilvános" vagy, vagyis bárki nézhet/elérhet.
Bizonyára létezik egy titkos algoritmus is, de ezen módszerek évek óta biztosan bizonyítják a msnger felső sávjában lévő ill.javasolt embereket.
Még egy kis adalék.
Valószínűleg mind a FB, mind a Messenger interakciókat vizsgál, ahogyan az utolsó kommentelő is írja. Ez nyilván alapesetben a chatelés, de valószínűleg idetartozik a profilnézegetés, vagy Messengeren a beszélgetés megnyitása is.
Egy esettanulmány: Lett egy crushom (becserkészés folyamatban), nyilván rendszeresen csekkolom hogy mikor volt utoljára elérhető. Messengeren toronymagas első (jó ideje nem beszélünk), viszont FB-on a fasorban sincs. Ezt betudom annak, hogy alapvetően a profilját ritkán nézem.
Arra viszont továbbra sem találtam egyértelmű magyarázatot hogy oda-vissza működik-e. Utolsó kommentelő: A dolog szép és jó, de szerintem családtag úgymond alanyi jogon is előre kerül mindenféle rangsorban. Kamuprofillal régen biztos teszteltem, de úgy emlékszem nem hozott értékelhető eredményt. Bár ennek még adok egy esélyt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!