Hogyan kell beállítani a routert?
Vettem egy Tenda 150Mbps Wireless N router-t, és vettem hozzá egy kábelt is, nem tudom milyen kábel, az eladó mondta hogy ha nincs akkor meg kell vennem...
Telefonról szeretnék wifizni. Digi kábeles netem van. Hogyan kell összeállítani a dolgokat?
A digikábeles kábelt dugd be a routeren a WAN felirítú portba (ált. ez külön van a többitől), majd az egyik LAN portot (ebből 4 szokott egymás mellett lenni) kösd össze a géppel, amibe eddig a digis kábel ment.
Ha megvagy, akkor most érdemes lehet elővenni a router leírását és a net szerződését (ezen vannak a felhasználó nevek, jelszavak, ha kell).
"és vettem hozzá egy kábelt is, nem tudom milyen kábel, az eladó mondta hogy ha nincs akkor meg kell vennem..."
Ez érdekes, mert egy darab 150-200 centis kábel a legszutyokabb Routerhez is jár, mivel anélkül be sem lehet állítani.
Elvileg összekötöd a router WAN bemenetét a modemmel vagy a bejövő digi kábelel, utána az egyik kimenetét kötöd a számítógéped UTP csatlakozójára. Ha a gép kijelzi, hogy van hálózati kapcsolat, akkor a router leírásában lévő IP címet kell bepötyögni egy internet böngészőbe ... az ott bejövő lapon pedig be kell állítani azokat a dolgokat amiket a modemben és/vagy hálózati beállításokban eddig is. Tehát van DHCP vagy nincs, mi a DNS szerver fix IP-je, mi a belépő név és jelszó, stb.
Ezen kívül meg kell adnod a routernek a számítógép hálókártyájának MacAddres adatát, hogy másolja (klónozza), különben a szolgáltató nem engedi be, ahhoz van regisztrálva az előfizetés. Ezt az adatot meglesheted a számítógép hálókártyájának beállításainál. Ha több hálókártya van akkor figyelj melyiket adod meg!
Itt lehet beállítani azt is, hogy a Wifi jelszavas legyen vagy sem, valamint azt, hogy az eszközöknél csak az általad beírt MacAddress-el rendelkezőeket engedje be! (Telefonod dobozán vagy aksi alatti matricáján van a sajátja!)
Ha a router IP címe nincs a leírásban, se a dobozon (kizárt), akkor rajta lesz matricán. ha nem leled vagy nem megy, rá kell keresni az interneten, ez típusonként változhat!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!