Sunyi az Index.hu a hírek közzétételének időpontjával? Elhunyt Komár László.
Ma sajnálatos módon elhunyt Komár László. Kikerült az origo-n egy cikk 9 óra 4 perckor. Mivel főleg az indexet olvasom (megszokásból), rögtön oda is átnéztem. Se híre se hamva nem volt a hírnek. Erre később természetesen kitették főcímnek, de 8 óra 59 percre datálva. Mondom 9 után nem volt kint a szomorú hír.
A sunyiság netovábbja ez. Persze, ez legyen az életben a legkisebb probléma tudom, de ha csak ilyen keveset is hazudik egy vezető hírportál, akkor másban is ilyen lazán csúsztat?
Miért sunyi?
Léteznek előre elkészített cikkek, amiket késleltetve publikálnak. Nem lehetetlen, hogy 8:59-kor már valaki kész volt vele, de valamiért vártak a hír megjelentetésére, hiszen egy halálhírt bejelenteni felelősség.
Ilyen alapon akkor megírhatják előre is - mint amerikában - és akkor kiírhatják, hogy ők már két éve lehozták a cikket.
Azért sunyi, mert gondolom a keresők nézik, hogy melyik hír jelent meg hamarabb. Na már most a konkurens hírportálon már hamarabb kint volt a hír.
De ők azt a látszatot keltik, hogy ők megelőzték a konkurenciát. (A hír szomorú tárgyától most tekintsünk el.)
Erre értettem, hogy sunyi. Furcsálltam, hogy 5 perccel visszadátumozták a konkurencia cikkének megjelenésének dátumához képest, holott még nem volt kint a cikk.
Lehet elbeszéltünk egymás mellett: honnan tudod hogy visszadátumozták? Láttad hogy 9:xx időponttal jelent meg, majd megváltozott 8:59-re?
Ha nem, akkor nem zárja ki semmi hogy ez egy előre megírt cikk volt, amit 8:59-kor töltöttek fel, de csak 9:xx-kor publikálták. Mivel főleg életrajzi elemeket tartalmaz, azt bárki megírhatta korábban is.
Miután 9 óra után nem volt kint a cikk, ezért a 8:59 perc nálam azt jelenti, hogy nem a publikálás időpontját tüntették fel, ergo "visszadátumozták".
A keresők már miért ne vennék figyelembe miután elég rég óta lehet pl. a Google-nél az elmúlt 24 órában, héten, hónapban stb. keresni. A rangsorolásnál is logikus, hogy erősebb helyet kap egy korábban publikált cikk ugyanabban a témában.
Szerintem is értelmetlen ezen pörögni. Olyan dolgon háborodsz fel, amin nem kellene. Felfogásbeli különbségen pedig nincs értelme vitatkozni, mert te is mondod a magadét meg mások is.
Szerinted igazad van, mások szerint nem.
"A rangsorolásnál is logikus, hogy erősebb helyet kap egy korábban publikált cikk ugyanabban a témában."
Pont hogy fordítva van.
Ugyanis ha mondjuk a legfrissebb 24-et keresed, akkor visszafelé, azaz (dátum szerint) csökkenő sorrendben lesz felsorolva a találat.
Vagyis ami dátum szerint később jött ki ("nagyobb a dátuma"), az lesz előrébb.
De amúgy én sem értem, hogy hogy lehet ezen így görcsölni...
(Most szándékosan eltúlozva) Csinálsz egy weboldalt, híroldalt, összelopkodod a híreket és azt a látszatot kelted, hogy te előbb írtad meg őket. Tehát ez belefér az etikus újságírásba?
Ok, rendben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!