Azonosítás IP cím alapján?
Van egy srác, aki interneten zaklat és most olyanokat írogat, hogy a haverja a rendőrségnél dolgozik, majd segít neki az IP címem alapján kideríteni, hogy hol lakom és megkeres meg stb. Kicsit azért be vagyok ..., mert ha a rendőrségnél dolgozik, akkor simán le tudja nyomozni. Letöröltem, letiltottam mindenhol, de új <a class="inlineAdmedialink" href="#">e-mail</a> fiókról ír és új facebook profilt regisztrál be, szóval nagyon félek, hogy tényleg megtalál.
Voltam már rendőrségen, de azt mondták, akkor menjek újra, ha majd tettre is váltotta a fenyegetését.. Hát köszi!
Szóval ki tudnám ezt védeni valahogy? Mennyire pontosan tudják beazonosítani, hogy hol vagyok? Rendesen utca, házszám?
Ha tudja az IP címed, abból láthatja a szolgáltató helyét, a város nevét.
A szolgáltató kiadhatja rendőrségnek bizonyíthatóan komoly helyzet esetén a te adataidat, de csak úgy nem, hogy "Én vagyok a rendőr, hol lakik XY?".
Semmi okod félni, de máskor ne adj rá okot, hogy valaki ilyennel fenyegetőzzön.
Az meg általában csak megfélemlítés, hogy "haverom rendőr", ha igaz is, 99%-ig biztos vagyok benne, hogy nem foglalkozna vele.
Jó, ha a várost adja ki, az nem baj, egy elég nagy városban élek, az alapján biztosan nem találna meg..
Csak sajna az tuti, hogy rendőr a barátja, azért is paráztam be.
Az IP-címedet le tudja nyomozni, de nem sokra megy vele. Azt csak a szolgáltató tudja, hogy egy IP-címhez egy adott pillanatban melyik előfizetés tartozik. Ők ezt az információt kiadhatják a rendőrségnek, de nem úgy, hogy "Figyejjé' má' Miskám, mondjátok má' meg, hogy ez a cím kié vót tegnap este, mer' nem fizette ki nekem a birkát. Jó, majd lesörözzük, oké". Hiába rendőr az ismerőse, nem fogja egyszerűen megtudni, ki vagy. Egyrészt ehhez nem fér hozzá minden rendőr. Kovács II. főtörzsőrmester, akit kivezényelnek az utcára lószart rugdosni (jaj, bocsánat, közrendvédelmi feladatra, járőrözni) hiába írna a szolgáltatónak, neki ehhez semmi köze. Ahhoz, hogy a szolgáltató kiadja az adatokat, megfelelő indoklás kell, mondjuk egy folyamatban lévő nyomozás, amiben beazonosítható IP-címről történik a zaklatás. Amíg ez nincs meg, addig nem fogják senkinek a kedvéért megsúgni a nevedet. Szóval annak a rendőr ismerősnek a te internetszolgáltatódnál is kell, hogy legyen ismeretsége, hogy utánad járjon, mert csak úgy nem fognak kiadni semmi használható infót. De ott is jó helyen kell ismernie valakit, mert a szolgáltatónál sem fér hozzá mindenki az adatbázishoz.
Ennyit arról, hogy "ha a rendőrségnél dolgozik, akkor simán le tudja nyomozni". Egyébként ha sikerül neki megtudni az adatokat, akkor az előfizető adatait fogják megtudni, vagyis az ő nevét és a pontos címet, ahová be van kötve a kapcsolat. De ahhoz több kell, mint egy tizenéves fenyegetése a talán nem is létező haverjával.
csak egy kis apróság:
nem a rendőrség kéri ki az IP-t (tehát saját magától)
hanem az ügyészség utasítására.
tehát valamilyen vádemelésnek kell megelőznie.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!