Lehetséges, hogy megnézzem facebook-on hányan nézték meg az adatlapomat?
SocialFUNKik nézték meg az adatlapod?
Az adatlapod látogatói az elmúlt 24 órában
ez tényleg azokat mutatja akik megnézték vagy csak valami kamu?
Így van. Elég nagy adatvédelmi botrány lenne belőle, ha bármilyen módon szándékosan vagy egy hibából kifolyólag kikerülnének a rendszerből ilyen információk.
A felhasználók között kitörne a káosz. „Mit nézegeted az adatlapom.”, stb…
Számtalan olyan helyzet van, mikor az adatlapra az ember nem szándékosan klikkel rá. Mondjuk félrekattint. Vagy pl. nem az illetőre kíváncsi, hanem keres valakit, akiről tudja hogy hozzászólt egy adott bejegyzéshez. Persze az egységsugarú userek ezekbe nem gondolnak bele, így nagyon félreérthető helyzetek születnének.
Az elv: Az tartozik rád, amit más szándékosan megoszt veled. (Leír, elmond, megmutat.) Nem véletlenül kíváncsi az ember az ilyen dolgokra. Viszont ha megfordítod, te sem örülnél, ha lenne ilyen funkció, és ha lenne rá mód letiltani ezt az infót, te is azonnal letiltanád.
Tehát amelyik program, alkalmazás azt állítja magáról, hogy ilyen információt szolgáltat, az hazudik. Nagy valószínűséggel valamilyen vírusról, egyéb kártékony tevékenységről van szó.
Myvipon van olyan, hogy látogatók gomb, amire ha rámész, ott valóban azokat adja ki, akik megnéztek, s ezt le is ellenőriztük, "unokatesóm megnézett", s valóban kiadta a nevét.
Facebook-on is valóban van ilyen, ez a MyTopFans, ahol lebontja nőkre és férfiakra a látogatókat, de szerintem csak ez az egy az igazi, a többi kamu, viszont ezt már több mint 1 hónapja nem lehet használni, szerintem lehet rájöttek, hogy ez sérti a személyiség jogokat, talán ezért lett megszüntetve. Viszont ez tényleg igaz, mert ez is le lett ellenőrizve, meg azt adta ki, hogy párom néz meg engem a leggyakrabban, s ez tényleg igaz!
26/N
#7: Bizonyára számon tartja ezt az adatot a Facebook rendszere, de egészen más kérdés, hogy nem lehet hozzáférni. Nem tartom kizártnak, hogy az ismerős listánál is szerepet játszik, de nem csak ez. Nem tudom a lista összeállításának mik a pontos szempontjai, de gyanítom, hogy ez nem is publikus információ. Az biztos, hogy szerepet játszik, hogy kikkel léptél kontaktusba, illetve mennyi közös ismerősötök van. Ha csak az alapján rendezné, hogy kiket néznél meg, annak megint csak komoly aggályokat vonna maga után.
Ez olyan, mint a banki egyenleged. A bank számon tartja. Sőt veled még meg is osztja, de ez nem mond ellent annak, hogy más embernek nincs módja a te egyenlegedet lekérdezni.
#9: Magyarországon lehet, hogy nem. Pont ezért a magyar közösségi oldalak ebből a szempontból megengedőbbek.
A Facebook viszont nemzetközi, tehát amit tesz, az úgy általában egy csomó nemzet törvényeihez alkalmazkodik. Megpróbálja azt a vonalat követni, hogy csak az a tevékenységed tudható meg más számára, amit tevőlegesen végzel, azaz konkrét aktivitást, szándékot követ, amely aktivitásnak a fő funkciója, hogy azzal jelezz a közösség felé. A like gombot azért nyomod meg, hogy jelezd a többieknek, hogy ez tetszik. Bejegyzést is a többieknek írsz, kommentet is, stb…
Valakinek az adatlapját viszont azért nézed meg, mert kíváncsi vagy rá, nem azért, hogy jelezd felé, hogy „itt jártam”. Mint írtam egy csomó eset van, mikor valakinek az adatlapjára tévedhetsz úgy, hogy nem szándékoltan konkrétan az ő adatlapját akartad megnézni. Pl. ha most ide belinkelek egy rövid URL-el egy adatlapot, akkor ha rákattintasz, még nem tudod hova fog vezetni. Véletlenül is rákattinthatsz. (A like esetén pl. ezért van visszavonási lehetőség, stb…) Vagy mint írtam lehet, hogy emlékszel, hogy a hírfolyamban láttad az egyik bejegyzése alatt, hogy valaki belinkelt kommentben egy videót és arra vagy kíváncsi. Nem az ő személye érdekel, hanem valami, ami köthető hozzá, de az ő személye ebből a szempontból csak másodlagos.
Na itt jönnek a problémák. Miért akarja mindenki tudni, hogy ki járt az adatlapján? Mert bizonyos emberektől ez tök jól esne, ha járna az adatlapomon. De az ellenkezője is megvan. A legtöbb ember, aki kíváncsi erre, az rögtön elkezdene hőzöngeni, hogy „te meg megint mi a fenét kerestél az adatlapomon”? Az egészből csak és kizárólag konfliktusok, anyázások, gyanakvások és egy csomó kellemetlenség lenne. Kell ez? Nekem nem. A Facebooknak sem, mert rögtön jönne egy csomó feljelentés, hogy hát a Facebook megosztotta ezt az infót, holott ők nem akarták, nem tudták, stb… Magyarországon ez nem annyira gond, vannak írott, jól körülhatárolt törvények. Egy angol jogrendszerben viszont kérdéses lehet egy-egy ilyen pernek a végkimenetele.
Akkor lenne a dolog kezelhető, ha lehetőség lenne úgy megnézni valakinek az adatlapját, hogy ehhez ne kelljen ezt az információt – mármint hogy megnéztem – megosztani feltétlenül a közösséggel. Ha erre lehetőség lenne, mindenki tolongana, hogy lehessen automatizálni az egészet, mondjuk le lehessen tiltani a beállításoknál.
Aki kíváncsi arra, hogy kik látogatták meg az adatlapját, azok általában nagyon nem szeretnék, ha mellesleg mások is látnák, hogy kit nézett meg. Az eredmény az lenne, hogy a legtöbb ember letiltaná ezt az információt – magyarán hogy mások ne lássák, kinek az adatlapján járt –, tehát nem érne az egész semmit. (A maradék meg borítékolhatóan azon anyázna, hogy ki mikor kinek az adatlapját nézte meg.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!