Kezdőoldal » Számítástechnika » Internet » Mit gondoltok: létezik a...

Mit gondoltok: létezik a "lájkfüggőség" jelensége? (Facebook)

Figyelt kérdés
Egyetemi félévzáró dolgozatomat készítem. Azt kutatom, hogy a 13-19 éves fiatalok életében milyen szerepet játszik a Tetszik gomb. A kutatást a Facebook területén végzem, elsősorban, valamint olyan 'szórakoztató' blogokon,oldalakon mint likecombat.hu, lajkolod.blog.hu, napilike.org., stb. Kérlek, segítsetek, és írjátok le, szerintetek beszélhetünk-e a mai tizenévesek esetében függőségről, és hogy ezek miben nyilvánulnak meg, esetleg arról is írjatok véleményt, hogy pszihológiai szempontból káros lehet-e ez számukra. Összességében minden véleményt, választ szívesen fogadok, és remélhetőleg néhányat a dolgozatomba is bele tudok majd foglalni. (Ha tehetitek életkorotok feltüntetésével sokat segítetek!) Köszönöm előre is a segítségeteket!
2012. jan. 25. 16:54
 1/3 anonim válasza:

Mondtam én, hogy eljön az az idő, amik valaki majd a facebook-ból PhD-zik... Amúgy igen, egyértelműen beszélhetünk függőségről. Az, hogy ki hány like-ot gyűjt össze mondjuk a fényképére, meg hogy általában ki mennyire aktív, hány "post" kerül az "üzenőfalára", az dönti el, hogy az a személy mennyire "menő". Aki nincs regisztrálva, arra mindenki furcsán néz.

Mindenesetre én töröltem magamat.

21/F

2012. jan. 25. 17:17
 2/3 anonim válasza:
Szia! Szerintem ha egy humoros oldalon lájkolnak sokan, az talán azt is jelentheti ( azon kívül, hogy tetszik nekik az a vicc) hogy azért is lájkolják, hogy meg oszthassák másokkal, mennyire vicces dolgokat néznek. Ezzel esetleg beépülhetnek egy újabb baráti kapcsolatba; viccesebbnek tarthatják az illetőt. Vannak viszont olyan emberek is, akik direkt idegesítésként lájkolnak: Olyat is láttam már, hogy egy illető kiírta egy másik személy adatlapjára, hogy lájkroham, majd megnéztem 10 perc múlva a képeit, annak akinek ki írta hogy lájkroham, és mindegyiket lájkolta, lehet hogy ez valakinek jó, csupán ha unalomból is teszi. Nehéz erre válaszolni, mert millió oka lehet...
2012. jan. 25. 17:20
 3/3 anonim ***** válasza:

Tudom régi a kérdés, és megírtad a szakdogádat. Engem is foglalkoztat a kérdés, és nagyon kíváncsi lennék arra, végül is mire jutottál vele.

Egyébként szerintem igen, beszélhetünk függőségről, a fiatalok életének része lett ez. Egyáltalán nem tartom jó dolognak, alapjában véve a Facebook használatuk szokásaival vannak gondok, nem is kicsi problémákról beszélek.

Nem csak, hogy túl sok időt töltenek ezen nagyrészt haszontalan dolgokkal (egy haszna azért van, egyes oldalak ténylegesen javítják a közérzetet, tehát hangulat szempontjából lehetnek jók, vannak poénos dolgok a neten), viszont azt hiszem, hogy a Facebook háttérbe szorít pár nagyon alapvető dolgot, mint a tanulást, művelődést.

Igazából a témában akkor tudnék jó véleményt alkotni, ha valamilyen párbeszédes formában kommunikálnék róla valakivel. Magáról a Facebookról egy jó véleményem van, az pedig a kapcsolat tartás ismerősökkel, akikkel más módon, pl. távolság miatt nem lehet, vagy költségesebb lenne a társalgás, érdeklődés, beszélgetés.

Örülök, hogy valaki ezt a témát választotta dolgozata témájául, nagyon kíváncsi lennék rá. Ezen dolgokat, meg úgy általában az emberek szokásait szeretem elemezgetni, de sosem vetettem papírra, vagy esetleg számítógépre.

21/F

2012. febr. 1. 23:03

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!