A titkosítás mennyire lassítja a routert?
első: te szentséges jó Istenkém! Sürgősen tanulmányozd át az OSI modellt, még mielőtt hülyeséget mondanál!
Persze hogy nem mindegy, milyen szélességben titkosítod. Annál több keretet kell forgalmazni ugyanannyi információ tartalomért.
#2: A lényeget nézd:
Egy általános internet előfizetés sebesség esetén nem tapasztalható szignifikáns lassulás. Magyarán egy 10 Mbps internet előfizetésből nem lesz 9 Mbps, ha valaki bekapcsolja a WPA2-t.
Szerintem nem.
De próbáld megközelíteni nem technikai oldalról: Ha nem titkosítod a kapcsolatot, akkor boldog-boldogtalan a te WiFi kapcsolatodon fog lógni. Na az már érezhető lassulást fog jelenteni.
> pár napja lement a 30(!!!!!)Mbps netem 1Mbps-re
Tehát előtte vidáman futott 30 Mbps-el. Ergo a probléma nem a titkosítással volt.
> amióta csak AES titkosítást használok WPA 2 Personal módban ismét 30Megás.
Gyanítom, hogy a titkosítás módjának megváltoztatása a router újraindítását eredményezte. Valószínű csak ez volt a gond, csak újra kellett volna indítani a routert.
> TKIP + AES
> amióta csak AES
Ha nem tévedek, akkor a TKIP nem szól bele a titkosítás módjába, hanem csak arról gondoskodik, hogy a titkosításhoz használt kulcs folyamatosan változzon. Ez aligha szól bele a titkosítás sebességébe, maximum nüansznyi többletforgalmat jelent.
> hihetetlen, de igaz
Lehet, hogy igaznak látod, csak nem ok-okozati viszony van a kettő között, hanem egyidejűség.
Nota bene nemrégiben cseréltem a routeremet a kérdésben említett változatra. Simán hozza bármilyen titkosítással a 40 Mbps sebességet. Előtte volt egy „ősrégi” routerem, ott sem volt ezzel gond. Igaz néha belassult, néha lefagyott, de újraindítás után napokig hozta ezt a sebességet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!