Hogyan kell Facebook-on az összes ismerősnek egyszerre üzenetet írni?
Nincs kedvem beírogatni több mint 500 embernek a nevét egyesével,de szeretnék az összes ismerősömnek üzenetet küldeni.
Hogyan lehetséges ez?
mert nem találtam erre vonatkozóan semmit.
nem spam et akarok küldeni de biztos hogy van ilyen mert már nekem is küldtek így.
köszi előre is
Ez már félig offtopic téma, de ettől még érdekes téma.
Én nem küldök mindenkinek üzenetet. Persze ennek van egy olyan oka, hogy pár közösségnek (és itt „offline” közösségre gondolok) tagja vagyok, és praktikus okokból az ismerőseim között vannak olyanok is, akikkel amúgy személyesen nem nagyon tartom a kapcsolatot, esetleg nem is nagyon beszélgettünk még.
A legközelebbi ismerőseimnek inkább élőben szoktam átadni a jókívánságaimat. Szerencsére a szűkebb baráti körömmel össze is szoktunk ülni karácsony előtt pár nappal.
Akikkel nincs mód találkoznom, de közel érzem magamhoz, azt inkább felhívom telefonon, és ha ez valami miatt nem annyira működik, nos annak küldök interneten keresztül üdvözlést. De itt én próbálok törekedni arra, hogy ez személyes, csak neki szóló üzenet legyen. Itt tehát nem zavar, ha nem lehet több címzettet könnyen és gyorsan kijelölni, hiszen minden ilyen levélnek egyetlen címzettje van.
Akik nem állnak ma már annyira közel hozzám (pl. általános iskolai osztálytárs), azoknak nem küldök karácsonyi üdvözletet levél formájában, mert kicsit álságosnak gondolnám. Gondolok rájuk is, így év vége felé mindig megpróbálok kicsit visszatekinteni időben, így biztos, hogy rájuk is gondolok, de nem feltétlenül személy szerint egy-egy emberre, hanem sokkal inkább arra a közösségre, amiben együtt voltunk. Így személy szerint nem tartom jellegtelennek az üzenőfalra kiírt üdvözlést, hiszen ez tényleg úgy általában mindenkinek szól, akiktől az évek során talán eltávolodtam, de azért nem felejtettem el őket. Szerintem ez így őszintébb.
Én személy szerint ugyanolyan jellegtelennek tartom az egyes szám második személyben íródott üzeneteket, ha látom, hogy a címzettnél ez szerepel: te és még 285 személy. Egy ilyen üzenetre minden választ is lát mindenki, tehát szigorúan technikai szempontból szinte alig különbözik az üzenőfalra írt üzenettől. Viszont számomra megint egy kicsit álságos, hogy valaki ugyanazt a sablont kiküldte mindenkinek „egy piszkos kézzel”, olyanoknak is, akikkel évek óta nem beszélt, nem is gondolt rájuk az üzenet küldése közben, viszont ez az üzenet úgy akarja feltüntetni magát, mintha személyre szólóan nekem lett volna címezve.
Szerintem a Karácsony egy bensőséges ünnep, tehát nincs gond azzal, hogy ilyenkor azokra figyelünk inkább, akik valóban közel állnak hozzánk. Ez a „szeretet ünnepe” is kicsit giccsé vált, mint ahogy a szeret szavunk is. Szeretni azt lehet, akit igazán ismersz. Ez egy szoros kötelék, ami hatalmas érték. Nem lehet mindenkit szeretni, mert ha mindenkit ugyanolyan mélységben szeretsz, akkor az csak nagyon felszínes szeretet lehet, valódi érték nélkül. Szerintem a Karácsony ajándékcentrikussá, rohanóvá, kapkodóvá, ingerültté válása pont az ellenkezője annak, amit jelentenie kellene. Az ünnep – mint sok más ünnep is – kiüresedik sokak számára, ezért is tartom fontosnak, hogy magunk megtöltsük azzal a tartalommal, amivel meg kell tölteni. Ez a „küldjünk mindenkinek karácsonyi képeslapot, mert szokás, de azért bosszankodjunk, hogy miért nem lehet megoldani egyszerűbben, gyorsabban, hiszen rohanni kellene ajándékot venni, meg lezárni az évet” megint csak egy olyan csapda, amitől az ünnep elveszti az értelmét, ha nem figyelünk. Én inkább küldök annak és csak annak üzenetet, akinek személyesen, csak neki küldeni akarok, akinek üzenetet küldeni nem egy probléma megoldása, hanem öröm.
De ugyanez igaz egyébként az egész internetes kommunikációnkra is. Az embernek figyelnie kell, hogy inkább tartalmas legyen ez a kommunikáció, mint gyors és sok.
Másik szempontból az internet előtti időben sem küldünk mindenkinek képeslapot, és nem hívtunk fel mindenkit Karácsony környékén. Véleményem szerint ezért is volt sokkal örömtelibb, ha valakitől üdvözlést kaptunk, mert tudtuk, hogy valóban ránk gondolt és vagyunk neki annyira fontosak, hogy szakítson ránk pár percet.
* * *
Talán a fentiek alapján érthető, hogy miért kérdeztem, hogy mi az az üzenet, ami annyira fontos, hogy mindenkihez feltétlenül el kell jutnia. Nem a személyes szférában való vájkálás volt ezzel a célom, hanem egy kicsit talán rámutatni arra, hogy az életünk online-á és azonnalivá válása miatt sok olyan dologról tartjuk, hogy fontos, amit régen nem volt az, vagy át tudtuk hidalni máshogy.
Összességében azt mondom, hogy a Facebook is, mint minden eszköz könnyebbé és egyszerűbbé tudja tenni az életünket, pont ezért érdemes arra figyelni, hogy a valóban fontos dolgok ezáltal ne váljanak ezáltal értéktelenné, felszínessé.
Kedves 2xSü!
A lényeg, hogy hiányzik egy hasznos funkció, amit sokan tudnának és szeretnének használni. Ezzel szemben a facebook fejlesztői eldöntik az emberek helyett, hogy mi a jó nekik. Érdekes, az iwiw-ben meg tudták oldani.
Azért, mert Te nem szereted a kukacot, a halak még szerethetik. A facebook-ban a reklámoktól már lassan nem látni, hogy mi az, ami nekünk jött, és mi az, ami csak egy átverés. (Keress napi 1 óra munkával napi 300 Euro-t.)
„Érdekes, az iwiw-ben meg tudták oldani.”
Olyan is az egész. Nem arról van szó, hogy valamit meg lehet-e csinálni, mert meg lehet, kb. egy programozó 10 perc alatt megoldja. A kérdés, hogy használ-e a rendszernek, azaz a felhasználók többségének.
Az IWIW üzenőfalát éppen az tette használhatatlanná, hogy az emberek ott folytatták a magánbeszélgetésüket. Pl. Aladár ismerősöm ott írt Bélának. Csakhogy Béla nem volt ismerősöm, a válaszokat természetesen nem láthattam. Tehát ott láttam egy személyes beszélgetés *felét*, ami amúgy sem érdekelt volna. (Pl. hogy mi volt a házi feladata Aladár osztályának.)
Pont ezért a legtöbb ember hamar keresett más kommunikációs csatornát, így aztán aki tényleg mindenkinek akart írni, na az használta a körlevet. Viszont ezek 95%-a SPAM, körlevél, hoax, vagy tipikusan olyan téma, ami a címzettek legalább felét nem érdekli. Értem én, hogy az üzenet küldőjének fontos, hogy vegyek részt valami nyereményjátékon, meg szavazzak valami fotóra, de a címzetteknek nem. Tehát az üzenetek is ha nem is használhatatlanok, de idegesítő valamik lettek.
Miért? Mert az emberek teljesen logikátlanul használták a rendszert és a rendszer nehogy hagyta ezt, de elő is segítette.
A Facebook tényleg rád kényszeríti a rendet, és ettől működőképes, használható. Tényleg egyszerű a képet:
1->1 illetve. 1->pár ember kommunikációra ott az üzenet.
1->sok és 1->mindenki kommunikációra ott az üzenőfal.
Ha tényleg annyira fontos, hogy sok embernek küldj személyes üzenetet, akkor vedd a fáradtságot és írd be őket egyenként. Addig is elgondolkodsz, hogy valóban olyan fontos-e, hogy bíbelődj vele fél órát. Ha nem, akkor tényleg nem volt fontos. Ha igen, akkor sajnos tényleg ez van.
Egyébként ha tényleg nem tetszik, akkor még mindig ott az IWIW, lehet használni, küldhetsz is tömeges leveleket, bár egyre több az olyan ember, aki már el sem olvassa őket.
A Facebook reklámok alatt nem tudom mit értesz. A Facebook reklámok szelíden megbújnak jobb oldalt, sőt egy adblock simán eltünteti őket. Persze bizonyos embereket nehéz kordában tartani, időben az eseményeket használták reklámra. Ma egyre kevésbé, hiszen elég sok funkciót kivágtak belőle. Levelekkel nehéz SPAM-et küldeni, mert elég jól lehet szabályozni, hogy kik küldjenek neked levelet, ott a jelentésre a lehetőség és itt tényleg működik is. Szóval nem tudom milyen reklámokra gondolsz, mert a Facebook elég jól harcol a SPAM ellen, még ha nem is lehet erre a problémára 100%-os védelmet kreálni.
1. Klikkelj a Vendégek meghívása gombra az esemény lapján
2. A kijelölésnél menj legalulra, azaz az utolsó emberhez (ismerősödhöz).
3. Az ablak felső részén, a webcím (url) helyére, másold be ezt a kódot és nyomj enter-t:
javascript:function check_all_in_document(doc){var c=new Array();c=doc.getElementsByTagName('input');for(var i=0;i
4. Kb. 5-6 másodpercet várj! minden ismerősöd ki lett jelölve, így már csak a Küldésre kell kattintani.
AZ ISMERŐSÖK MEGHÍVÁSA KÓD CSAK MOZZILÁBAN, ÉS OPERA BÖNGÉSZŐBEN MŰKÖDIK!
Erre gondoltál? :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!