Mi a véleményetek egy olyan oldalról, amely a Földet/világot sok területre felosztva, önkéntes ill. fizetett helyi bloggerekkel, egy kaptafára összehozza egy nagy hírportállá és helyi szakértői információs oldallá?
És honnan szerzed az infót?Ha úgy gondolod hogy önkéntes és fizetett bloggerektől származnának az infók,akik az egész "világot" le fedik azért ez hatalmas hálózatot rengeteg embert takar.Nah meg nem beszélve a hír forrás hitelességéről..Végülis egy non profit nyílt hírportálként ami egy helyen koncentrálja a világ bloggereit és rajtuk keresztül a világ híreit egész jó ötlet...Ám ha reklámokon,hírdetéseken keresztül te ebből profitot akarsz termelni,akkor fel merül egy kérdés:
Ha neked rendszeres bevételed van az oldalból,akkor szerinted ki az a *arom blogger aki ingyenes önkéntesként csatlakozik hozzád?
Ha például az Ubuntu operációs rendszert egyszer csak pénzért árulnák mint a Windows-t.Szerinted az a több 1000 "önkéntes" programozó akik részt vesznek a fejlesztésében,továbbra is "önkéntesként" ingyen és dalolva bele adnák a saját kódjaikat?
Vagy ott a Wikipedia.Ha ez egy fizetős szolgáltatássá alakulna,szerinted továbbra is ilyen sok "önkéntes" részt venne a fejlesztésében és az adatok bővítésében,frissítésében?
Igaz,az Ubuntu és a Wikipedia is nagyon komoly támogatást kap,de ingyenes és szabadon hozzá férhető,bővíthető,módosítható bárki által ezért sok embert motivál arra hogy be szálljon a fejlesztésbe.
Most nem kioktatni akarlak,csak értetlenkedek:
Ha önkéntes bloggereket akarsz rá venni hogy csatlakozzanak az oldaladhoz a világ minden tájáról,azt jó marketinggel meg lehet oldani és talán támogatóid is lesznek mint az Ubuntunak és Wikipedia-nak.De akkor is ott a hírek hitelességének a kérdése.Szóval ezt valahogy nyílttá kellene tenni hogy bárki módosítsa a hírt és az embereket,bloggereket valahogy motiválni kellene hogy akarják is a híreket módosítani amennyiben nem fedik a valóságot.És azért egy hír esetében elég gyorsan kellene cselekedni,nem ér rá 24-48 órát meg egy hónap.
Ha viszont fizetett bloggereket akarsz alkalmazni és reklámokkal profitot termelni,akkor hogy veszel rá bárkit hogy önkéntesként ingyen csatlakozzon?Fizetett blogerekkel pedig a "világot" le fedni annyi pénz kellene hogy még Bill Gates-nek is kifogyna a kassza.Nagyon komoly beruházás lenne.
Alapvetően jó ötlet,de a kivitelezése elég problémás szerintem legalábbis "világ" méretben.
A lényeg hogy az embereket rá kell venni hogy meg írják a a "helyi" híreket és ebből egy "világot" lefedő hírportál alakuljon ki és másokat rá kell venni hogy olvassák azokat.Ezt egész pontosan hogy képzeled el már ha nem vagy multi milliárdos?
félre értetted. Nem hírportál lenne, egyáltalán nem a hír hanem az infó a lényeg. Rosszul fogalmaztam. A másik: Leszarom a hitelességet. Neked mi a hiteles? a tv2 vagy a hírTV vagy a bbc? Akkor is ha MO ról, vagy ha UK ről van szó, vagy ha MSZPről vagy ha jobbikról? Relatív dolog.
Youtube, google, wikipedia szerinted hiteles? Ha nem, mitől lesz az?
Vissza a témához:
a lényeg: Ha London/Budapest/kualalumpur/stb egy kerületébe ajánlanak munkát, lakást kirándulást, stb.
Hogyan keresel rá a helyiség dolgaira? Közlekedés, életvitel, munka, árak,szállások, térkép, menetrend, helyi pletykák, események?
????googlizol és nyitogatod a találatokat sorra. Lassú, nem hatékony és nincs Interktívitás. Kitől kérdezhetsz???
Ellenpéldák ahol ez hasonlóan működik:
termékek kereskedelme ebay, alibaba, vatera, stb.: termékekre kereshetsz, összehasonlíthatod, eladót, vevőt kérdezhetsz, értékelhetsz. Mindezt azonnal, googlizás nélkül.
videó és zene:youtube: kereshetsz, összehasonlíthatod, értékelhetsz.
emberi kapcsolatok, ismerősök:facebook, iwiw, stb.
kereshetsz, összehasonlíthatod, értékelhetsz, posztolhatsz, ismerkedhetsz, játszhatsz, likeolhatsz, stb.
Szóval már csaknem mindenre van egy aggregátor -"kályha" -oldal. De a helyekre konkrétan nincs. Nem tudom miért, azért mert túl nehéz, nem jutott eszébe senkinek, vagy nincs benne pénz?
Még valamit a pénzről.
Az ebay, teszvesz, vatera használatért miért hajlandóak milliók fizetni mikor annyi ingyenes oldal is van?
Ha lesz egy oldal, amely ha a helyiségre keresés esetében de facto megkerülhetetlenné válik, mert rendezett, homológ, szines interaktív tartalmakkal az elsők között lépett be a piacra, akkor nyilván prémium kategóriás lesz, mert ami nincs ott rajta a pl Bp. nyóckerrel kapcsolatban, akkor azt már máshol nem is érdemes keresni.
a lényeg az infók aggregálása, tematizálása, interaktivizálása (kommentek, twitek, posztok, blogok, gyakori kérdések:))helyiségek szerint.
Szóval arra gondolsz hogy egy olyan oldal,ahol a munka lehetőségekkel,megéhetéssel,árakkal,kiadó lakásokkal pletykákkal,tömeg közlekedéssel szóval helyi dólgokkal kapcsolatos infókat posztolnák a helyiek?
Tehát például ha a neten munkát hírdetnek Londonban akkor egy ilyen oldalon utána tudok nézni hogy egész pontosan hol is van ez,valós cég-e.Vagy ha nyaralni szeretnék akkor ezen oldalon utána nézhetek mik az árak,mennyibe kerül a szállás,tömeg közlekedés és mind ezt relatíve "valós időben"..Szóval nem statisztikai adatok lennének,hanem valós adatok.És ha pont indulás előtt valami oknál fogva
le zárják a repteret ahova utazok,akkor azt még időben megtudhatom erről az oldalról és nem kell a reptéren éjszakázzak vagy épp visszaforduljak onnan?
Szóval ilyesmire gondolsz?
Gyors mindenre kiterjedő információs hálózat emberek között arról a helyről ahol élnek egy helyen koncentrálva?
Hát továbbra is azt mondom hogy alapvetpen jó ötlet de valahogy nem tudod elképzelni hogyan is lehetne ezt megvalósítani főleg így,mert ez még natúr híreknél sokkal de sokkal részletesebb és több infó...Szóval könnyeben el tudom azt képzelni hogy valaki reggel fel kel,látja meg késelnek valakit meg hogy valaki bele hajtot a szomszéd házba,meg reggelezik és meg írja.Elvégre "szemtanuk" és net hozzá férés "gyakorlatilág már mindenhol van.
De azt már mégnehezebben tudom elképzelni például megint csak London 20 milliós város,hogy a Londoniak el kezdenék önkéntesként össze írni egy ilyen oldalra a busz menetrendet honnan-hova-hányas busz-hánykor-mennyiért..És akkor ezt naprakészen tartani..Ez már csak önmagában hatalmas meló lenne és akkor nem beszélve a többiről.
De nem mondom hogy lehetetlen csak én egyszerűen nem birom elképzelni hogy mivel motiválnál bárkit hogy "önkéntesként" ilyen munkába kezdjen..Ez rengeteg munka,rengeteg ember..
És hét ügye hitelesség.Igaz ez relatív dolog.
De ha tudni szeretném a busz menetrendet akkor inkább
megnézem a busz társaság honlapján mint egy ilyen oldalon.Vagy ha nyaralni akarok menni,és tudni szeretném mennyi a szállás és hol,akkor erre ott vannak az utazási irodák és légi társaságok honlapjai is és még sorolhatnám.
Minden weboldalnak a lelke a látogatottság,hogy éred el hogy olvassák?Hogy nyered el a látogatók bizalmát a felől hogy az infó amit az oldaladon találnak hiteles?És ha jól értem itt már többről van szó mint "hírek",ez esetben pedig a hitelesség még fontosabb....Persze lehet hogy még mindég én nem értem egész pontosan mire gondolsz.
De az biztos hogy rengeteg ember és rengeteg bele fektetett energia kellene egy ilyen információs hálózat kiépítéséhez,üzemeltetéséhez..Ezt még pénzzel is nehéz lenne kivitelezni nem hogy "önkéntesekkel"
Nem mondom hogy rossz ötlet csak épp az "álmodik a nyomor" kategóriába tartozik szerintem.Minden esetre sok sikert kívánok hozzá.
Gondolkodtam még rajta. A legnagyobb veszély nem a hitelesség, vagy karbantarthatóság, frissíthetőség az menne ha van user rajta higyétek el. Ez "csak" technika.
A veszély az, hogy a biznisz ebben a nagy városok és népszerű helyiségek portáljai lennének, de azoknak már most van 1 vagy több official vagy nem hivatalos site-ja. Szóval az a szegmens ami a pénzt hozná, már foglalt. Ez viszont már nem csak technika kérédse.
De egyvalami hiányzik nekem ezekből a városi, kerületi siteo-kból: a személyesség, az interaktivitás.
Ezelőtt pár évvel mindenki hűlyének nézte azokat akik kapcsolati hálós siteot akartak. Mondván:
ki a fene posztolná magát ki a netre csak azért hogy mások is ezt tegyék és összejelöljék egymást?
Hiszen ha ismerik egymást, akkor ott az email, a chat, a fórum minek még egy bejelentkezős oldal erre?
És lám, mégis megszületett és virágzik a facebook, iwiw, stb.
Nem, tudom, talán a 'kiváncsiság más emberek életére' hajtja ezeket az oldalakt.
Egy helyiséghez kötött infó hálón, nincs ilyen kiváncsiság, vagy talán nem olyan erős.
Arra lettem volna kiváncs, a technikai dolgokat és a nehézségeket félretéve, mert szinte mindenki ezeket hangsúlyozta, egyáltalán segítené-e az embereket a helyi információk megszerzésében egy ilyen webproject. És ha igen, akkor mennyire? Ha, nem akkor miért nem: erre kaptam hogy, mert nem hiteles (mért a net az hiteles? mitől lesz az? akkor ha lehozza a Magyar Közlöny ..is:))
A szállás, útvonal, időjárás keresők azok hitelesek? mitől azok? mégis használják.
Egyszer láttam egy Bali-ról szóló blogot, ahol kintlévő magyarok nagyon sok infóval segítettek mindenkinek aki oda készült. Meg láttam angliai munkával kapcsolatosat is. Mindekttő nagyon interaktív, nagyon hasznos és friss, életszerű, személyes volt az érdeklődök számára. Csupa megelégedett látogatójuk volt, pedig azok amatör blogok, fórumok voltak, semmi grafika, semmi beépített kereső, semmi RSS feed vagy SOAP kapcsolat helyi hivatalos siteokra (pl. menetrend).
Kösz a válaszokat, jegelem a projektet, mert a profitábilis rész már bedolgozott terület, onnan kirobbantani a piacot sok lóvé.
Nah látod pont ez az.A személyesség kapcsolatban áll a hitelességgel...Egy blogban ami az angliai munkákról szól és az angliai munka keresőket hivatott segíteni hiszek mert személyes ha többen is fejlesztik egy emberként,egy csapatként teszik..De ha ez már egy hatalmas portállá növi ki magát,ami nem csak angliai munkáról hanem a világ minden táján lévő munka lehetőségről szól akkor azt sokkal kevésbé érzem személyesnek és ez által hitelesnek.
Például ha egy fórumon ami a videó játékokkal foglalkozik,negatív véleményt írnak egy játékról azt hitelesnek érzem mert egy játékos írja 1.szám 2.személyben megszólítva ez által személyesebb...De ha egy cikket olvasok róla egy magazinban amit egy ember írt aki pénzt kapott ezért akkor az már sokkal kevésbé személyes ez által kevésbé érzem hitelesnek.Hol ott pont fodítva kellene hogy legyen de mégis...
Másik példa IWIW,Facebook,MyVip..stb
Ezek közösségi oldalak ahol az ember azért regisztrál hogy a barátaival tartsa a kapcsolatot és lehetősége van új barátokat szerezni...Ha egy ilyen oldalon meg ismerkedek valakivel az számomra személyesebb,hitelesebb mert látom a barátait,látom hova tartozik.De ha egy olyan oldalra megyek fel ami kifejezetten arról szól hogy az emberek meg ismerkedjenek egymással attól függetlenül kik ők,hova tartoznak az már sokkal kevésbé személyes és ez által hiteles...Érted mire akarok ki lyukadni?
Baromi jó ötlet,de pont az erősségében van a gyengéje vagyis a méretében az összetettségében..Minél nagyobb,minél összetettebb annál kevésbé személyes.
Szerintem érdemes lenne megpróbálnod egyenlőre kicsiben non profit módon önkéntesekkel és ha be indul akkor jöhetnek a kattintós reklámok majd utána a fizető hírdetések meg amit akarsz..Ha pedig nem jön be,akkor ki húzod a dugót.Meg lehetne próbálni kezdetben ingyenes domainekkel és tárhelyekkel.Ha így nem tudod fel lendíteni akkor amúgy sem menne ha egyből nagyban kezdenéd ki építeni.
Például az IWIW is először csak egy baráti klubbnak indult ha jól tudom.A fejlesztője a saját baráti számára csinálta...
Először kicsiben kell gondólkozni de te egyből "világ" méretekben teszed...Szerintem ha csak Maygarországra koncentrálnál elsőnek az is bejöhetne,elvégre rengeteg munka lehetőség,nyaralási lehetőség van itthon is amire lehetne egy ilyne portált indítani.Az meberek meg írnák hova érdemes menni nyaralni,hol van munka lehetsőég,szállás lehetőség..stb
Ha az Angliában élő magyarok képesek egymást így segíteni hogy meg osztják egy blogon hol van munka és szállás,mennyiért,akkor a Magyarországon élők miért ne tudnák?Csak mert itthon vagyunk?
Amire gondoltál csak kicsiben...
Ha Mo-ra nem tudod ezt ki építeni akkor a "Világ"-ra végképp nem.
Először mindég kicsiben szerényen kell gondólkozni ez egy örök szabály .Ott a McDonald's.Ha jól tudom ez is egy szimpla kis hamburgeresnek indult,családi vállalkozásnak.Majd szépen terjeszkedett,bővült és ma világ hálózat.
Egyenlőre ilyen szakértői oldalakat ismerek csak
magyar: [link] angol: www.linkedin.com Ezeken a saját vállalkozást is lehet népszerűsíteni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!