Kezdőoldal » Számítástechnika » Internet » Mit csinál a router a csomagok...

Mit csinál a router a csomagokkal?

Figyelt kérdés
Ha 2 külön hálózatba tartozó gépet összekötök, akkor azok nem tudnak egymással kommunikálni. Ha két kölön hálózatban lévő gépet egy routeren keresztül kötök össze akkor viszont igen. Mit csinál a router a csomagokkal, hogy tudjanak a gépek egymással kommunikálni? Csak az írjon aki tényleg ért hozzá, találgatások nem érdekelnek :) Köszi!
2010. dec. 10. 16:07
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:

Ömm... lehet, hogy nem teljesen értem amit irtál, de ha két gépet összekötsz akkor már egy hálózat részei lesznek. Akár routerrel, akár nélküle kötöd össze.

Az, hogy nem működik valószinűleg beállitási hiba, mivel a router nem módositja a csomagokat....

2010. dec. 10. 16:10
 2/14 A kérdező kommentje:
Úgy értem, hogy pl. az egyik gép a 192.168.1.0 a másik meg a 192.168.2.0 hálózatban van.
2010. dec. 10. 16:11
 3/14 anonim ***** válasza:
Átirányítja egyik IP tartományból a másikba a csomagokat...
2010. dec. 10. 16:16
 4/14 anonim ***** válasza:

és azt elárulnád, hogy a routerek hogy vannak összekötve egymással?

én a különböző DHCP szerverre gyanakszom.

2010. dec. 10. 16:17
 5/14 A kérdező kommentje:

"és azt elárulnád, hogy a routerek hogy vannak összekötve egymással? "

Csak egy router van. egyik interfészén a 192.168.1.0 a másikon a 192.168.2.0 hálózattal.

2010. dec. 10. 19:46
 6/14 anonim ***** válasza:

Hát, alapból, ha a kifelé portot használod (WAN) akkor újrakeretezi a csomagokat a megfelelő szabvány szerint, ha a belső részét használod (LAN portok), akkor pedig switch-ként működik.

De egyébként két gép csak akkor fogja látni egymást a switchen belül, ha azonos alhálózatba tartoznak...tehát mind2 192.186.1.x (ez nem teljesen igaz, mert meg lehet oldani, h lássák egymást két külön alhálózatból, de ahhoz sztem kell egy olyan gép ami mind a 2 alhálózatban benne van... [link]

2010. dec. 10. 20:41
 7/14 A kérdező kommentje:
Én nem ilyen WAN meg LAN portos routerekről beszélek, ami nem is router, hanem ISR, hanem olyan eszközökről, amik tényleg routerek (Cisco cuccai pl)
2010. dec. 10. 21:47
 8/14 anonim ***** válasza:
Ha nem megy akkor szarul van vmi felconfigolva...van konkrét típusod, h rá lehessen keresni?
2010. dec. 11. 19:53
 9/14 A kérdező kommentje:
Van Packet Tracered? Mert akkor elküldöm, hogy konkrétan mire gondoltam.
2010. dec. 11. 19:53
 10/14 anonim ***** válasza:

Amiikor egy számíítógép a nem saját hálózatába tartozó géppel akar kommunikálni, akkor felkeresi a beállításaiban megadott alapértelmezett átjárót (ami a router). A router pedig az útválasztási táblája (ami tartalmazza, hogy egy adott interfészhez melyik hálózat tartozik) alapján átirányítja az egyik interfészéről érkező forgalmat a másikra - szóval utat választ.

Erre szolgál Cisco IOS alatt az ip route parancs.

Ez a statikus útválasztás. Összetettebb hálózatoknál mindenféle útválasztási protokollok (RIP, IGRP, EIGRP, OSPF,...) vannak az útválasztási táblák létrehozására, de az már összetett dolog.

Ahhoz, hogy egy privát hálózat (10.0.0.0/8, 172.16.0.0/12, 192,168.0.0/16) gépei egy publikus hálózat irányába kommunikálni tudjanak (úgy, hogy a privát hálózat gépeinek nincs saját publikus IP-címük), az útvonalválasztáson felül szükséged van hálózati cím fordításra (Network Address Translation - NAT).

Tehát két dolognak nézz utána: routing (útválasztás) és a NAT (Network Address Translation = hálózati cím fordítás).

2010. dec. 12. 19:25
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!