Miről ismerhető fel, hogy valaki CHAT GPT segítségével váaszol vagy saját "kútfőből"?
Sokszor látok olyat, hogy egy kérdésre ahogy jönnek a válaszok, egyszercsak valaki beírja, konkrétan egy korábbi válaszra, hogy "Köszönjük Chat GPT".
Gondolom ilyenkor arra céloz, hogy felismerte, hogy az adott válaszoló nem a saját válaszát írta be, hanem amit a Chat GPT adott rá.
De ezt miből, milyen jelekből lehet egyértelműen felismerni?
Van egy jellegzetes stílusa és formája az általa generált szövegeknek.
Egyébként akkor is oda szokták böfögni, ha a válaszhoz minimális köze sem volt a ChatGPT-nek.
Nem tartom ördögtől valónak amúgy, ha valaki eszközként használ AI-t, feltéve, hogy nem egyszerűen CPOY+PASTE-ezik, hanem vagy forrásmegjelöl, vagy részben kiegészíti a tartalmat az AI által megfogalmazottal.
Vicces volt, ez is adta a kérdés apropóját, hogy én egyszer írtam egy terjedelmes, tárgyilagos, semleges választ és arra is megkaptam, hogy AI-val csináltam, pedig pont nem. :D
Ez attól függ, milyen kontextusban kapod a választ. De van néhány jellegzetesség, amiből gyanakodhatsz, hogy valaki egy AI (pl. ChatGPT) segítségét használta:
Túl gördülékeny, túl részletes vagy túl általános
– Ha egy válasz szokatlanul jól strukturált, minden szempontot figyelembe vesz, és nem hagy ki semmit, az lehet AI-generált.
– Ugyanakkor, ha egy válasz nagyon általános és semmitmondó (pl. „Ez egy érdekes téma, sokan foglalkoznak vele”), az is gyanús lehet.
Jellegzetes szóhasználat, modorosságok
– ChatGPT és más AI-k formálisabb, kiegyensúlyozottabb nyelvezetet használnak, kerülik a túlzott szubjektivitást, a durva megfogalmazásokat, és gyakran próbálnak mindkét oldalt bemutatni.
– Ha egy válaszban feltűnően sok a kötőszó („Fontos megjegyezni, hogy…”, „Ezen kívül…”, „Továbbá…”) vagy a túl diplomatikus megfogalmazás, az AI-ra utalhat.
Forrásmegjelölés vagy annak hiánya
– Az AI-k általában nem adnak pontos forrást, vagy ha mégis, az gyakran nem létező vagy pontatlan.
– Egy emberi válasz gyakran saját tapasztalatokat, konkrét könyvcímeket, cikkeket vagy linkeket is megad.
Egységes stílus, változatlanság
– Egy emberi válaszadónak változhat a stílusa a beszélgetés során, rövidítéseket használhat, elgépelhet, vagy akár érzelmileg is reagálhat.
– Egy AI viszont általában következetes, nem ír nagyon eltérő stílusban ugyanazon beszélgetésen belül.
Furcsa vagy félreérthető válaszok
– Ha egy válasz nagyon precíznek tűnik, de mégis kicsit mellémegy a kérdésnek, az lehet AI-használat jele.
– Az AI néha túlmagyaráz, túl udvarias, vagy nem veszi figyelembe a kérdés mögöttes jelentését.
Ha egy beszélgetőpartnerednél több ilyen jel is megjelenik, akkor valószínű, hogy legalább részben AI segítségével válaszolt. De egy ügyes felhasználó a válaszokat személyre is szabhatja, így nehéz egyértelműen felismerni.
#5 Pontosan! ;)
Úgy gondoltam, hogy ennél jobb illusztráció nem kell a kérdéshez. És nem is csalódtam. Mondjuk nagyon meta a poén, ahogy a chatgpt arról ír, hogy miről ismerhető fel az írása és az összes stílusjegy ott van benne! :)
Ja, és kérdező, +1 árulkodó jel, ha 10 mp-el a kérdés kiírása után 1000 karakteres választ kapsz. Annyira gyorsan senki nem gépel.
Amikor kimért, fölöslegesen bő lére eresztett, bekezdésekkel tördelt műanyagosan gördülékeny irreleváns bullshit a 90%-a az már árulkodó jel.
Nem mint ha ember ilyet nem tudna írni, de egyelőre felismerhető.
Pl. megkérdezed tőle mit lehet tenni hogy ne szaporodjanak el a baktériumok a bojlerben, erre a félkegyelmű 8 mondatban leírja mi az a bojler, mit csinál, mire való, hol használják.
Ha sikerül, (és a kérdés jól volt megfogalmazva) akkor a rizsa lényegi részében ott lesz a helyes válasz (és általában sikerül) csak közben fut néhány fölösleges kört.
Nehéz biztosan megállapítani, hogy valaki ChatGPT-t használ-e a válaszok megírásához, de van néhány jele, amelyek segíthetnek felismerni:
Túl tökéletes nyelvhasználat: Ha valaki válasza tökéletesen megfogalmazott, jól strukturált és hibátlan, ez utalhat mesterséges intelligencia használatára.
Körmondatok: ChatGPT hajlamos hosszabb, összetettebb mondatok használatára.
Kontextusérzékenység: Ha egy válasz nagyon részletes és több szempontot is figyelembe vesz, az is utalhat AI használatára.
Válaszidő: Ha valaki nagyon gyorsan ad rendkívül részletes választ, az is gyanús lehet.
Persze ezek nem biztos jelek, és egy jól képzett ember is képes lehet hasonló válaszokat adni. Ha kíváncsi vagy valamire, amiben segíthetek, csak szólj!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!