Kezdőoldal » Számítástechnika » Internet » Elfogadták az internetes...

Elfogadták az internetes agresszió visszaszorítását célzó törvényt, amely 2025 januárjától szankcionálja a gyűlöletkeltő online magatartást, akár 1 évig terjedő börtönbüntetést is kilátásba helyez. Hogyan fognak védekezni az ilyen online felületek?

Figyelt kérdés
Mit gondoltok mennyire fog ez nagy nyomást helyezni a moderációra? A jogszabály szerint a felületet üzemeltető lesz felelősségre vonva. Jelenleg nem túl hatékony pl. itt a gyakorikérdéseken. Én pl 2 VPN szolgáltatón keresztül internetezek napi szinten, összesen 3 szerveren át megy az adatforgalmam európa különböző országain át, és egyszer használatos e-mail címmel regisztráltam mint ahogy teszem ezt minden közösségi felületen. Máskor is töröltek kommentem miatt és 5 perc múlva új fiókról írtam. Hogyan fogják ezt kivédeni? Hogyan lesz a kommentelő felelősségre vonva? Van bármi értelme ennek a jogszabálynak ilyen formában?

dec. 18. 06:39
1 2
 1/17 anonim ***** válasza:
89%

"Máskor is töröltek kommentem miatt és 5 perc múlva új fiókról írtam. Hogyan fogják ezt kivédeni?"

És most törlik a következőt.

dec. 18. 07:09
 2/17 anonim ***** válasza:
78%

Könnyen leprogramozhato, hogy bizonyos szavakra azonnal letiltsa rendszer a felhasználót meg a kérdés vagy a válasz kiirasa előtt.

Ha nem írja ki, nem történik bűncselekmény és automatán működik minden

dec. 18. 07:21
 3/17 anonim ***** válasza:
89%

"egyszer használatos e-mail címmel regisztráltam mint ahogy teszem ezt minden közösségi felületen. Máskor is töröltek kommentem miatt és 5 perc múlva új fiókról írtam"

Szóval a hozzád hasonlók miatt szorulunk ilyen törvényekre. Engem érdekelne, hogy te pl mit élvezel ebben :)

dec. 18. 08:37
 4/17 anonim ***** válasza:
62%

Van pár ötletem rá..

Az egyik, hogy - és ez sok helyen gyakorlat - mobiltelefonszám kell a regisztrációhoz. Ezt lehet még azzal fejelni, hogy időnként (fél év, egy év) ezt meg kell erősíteni a további használathoz. Eldobható mobilszám nem igazán van errefelé, ráadásul adott pillanatban az mégiscsak volt valakié, és ezek az adatok a szolgáltatónál a szerződés felmondása után is rendelkezésre állnak, ameddig a törvényi kötelezettség az adatszolgáltatásra fennáll GDPR ide, vagy oda.

A másik, hogy a regisztrációhoz érvényes bankkártya szükséges. Nincs előfizetés, nincs terhelés (0 Ft-os), hogy megállapítsa a rendszer, hogy nem robot, valós személy áll mögötte - ez akár az életkorhoz köthető szolgáltatások esetén is jól jöhet ("junior kártyával" pl. nem működik).

Mindezekhez persze szükség lenne egy erős adatvédelemre, hogy mindenféle csip-csup hülyeség miatt ezeket az adatokat ne keljen kiadni a nyomozóhatóságoknak, ill. sokkal-sokkal pontosabban kellene megfogalmazni a törvényt, ez ugyanis jelen formájában egy végeláthatatlan perekre okot adó gumiszabály, fércmű, ami amúgy jellemző a magyar törvényalkotásra - egyszerűen nem értenek a XXI. századhoz, annak technológiájához és az abban felnövő emberekhez sem. De ez már nem a számítástechnika kérdésköre.

dec. 18. 09:00
 5/17 A kérdező kommentje:

1: fura lenne ha törölnék mert semmi olyat nem írtam

3: nem élvezek semmit benne, az őszinte véleményemet írtam le bizonyos témákkal kapcsolatban és az valakiknek nem tetszett, pedig semmi sértő nem volt bennük, nem anyáztam, vagy hasonlók, csak a téma volt érzékeny és azon kevesek közé tartozom aki másképp gondolkodik ezekkel kapcsolatban és felvállalom a véleményem. Igen, ilyen miatt is simán törölnek ha bejelenti valaki. Én viszont nem vagyok az a fajta aki annyiban hagyja, jött az új account.

dec. 18. 09:01
 6/17 A kérdező kommentje:

4: budapesten arab telefonosoknál simán adnak aktív simkártyát 3-5ezerért (ha telefont is veszel kedvezményt kapsz rá, nagyon mókás :D). Tudom mert nekem 3 ilyen is van itt a fiókomban.

A bankkártyás dolog érdekes felvetés, nemnagyon ismerek olyan közösségi oldalt ahol hasonló működne. És nem is lenne túl egészséges ha a fizetési adataimat ki kellene adnom olyan helyen ahová egyébként egyáltalán nem való. Mindenesetre érdekes gondolat, én biztos nem regisztrálnék ilyen formában.

dec. 18. 09:10
 7/17 anonim ***** válasza:
83%

"fura lenne ha törölnék mert semmi olyat nem írtam"

Megsértetted az oldal szabályzatát, miszerint nem lehet több fiókod.

dec. 18. 09:28
 8/17 A kérdező kommentje:
7: nincs is már, hiszen azokat tiltották, így töröltem
dec. 18. 09:36
 9/17 anonim ***** válasza:
100%
Ez az egész megintcsak ugyanonnan ered: a törvényhozók technikai analfabetizmusából. Fogalmuk sincs, hogyan működik az Internet, semmit nem tudnak arról, hogyan (nem) lehet az ilyesmit kivitelezni, csak jól hangzik papíron. Nyilván valamelyik rivális politikus elkhallgattatásából indult ki ez is.
dec. 18. 13:12
 10/17 anonim ***** válasza:

Mondjuk nem hiszem, hogy általános lenne araboktól sim kártyát venni, szóval a felhasználók 99%-át le is fedi, a többiek meg veszik évente, hát egye fene, azokat - ahogy a mellékelt ábra mutatja - ki is teszik gyorsan, költséges dolog a trollkodás.

A bankkártyás hitelesítés még valóban nem általános (azért akad), de pl. a felnőtt tartalmakat kínáló oldalakon előbb-utóbb lesz ilyen, mert a form-ban bekattintott becsszó elmúltam 18 az előbb-utóbb már nem lesz elég a szabályozóknak :-)

dec. 18. 13:19
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!