Kezdőoldal » Számítástechnika » Internet » Működőképes lesz-e a hálózat?...

Működőképes lesz-e a hálózat? Mire kell figyelnem még a beállítások során, mit javasoltok?

Figyelt kérdés

Hálózat részletesen:

*** DIGI router *** (DHCP belső hálózat címkiosztás) ---->

*** TP-LINK Switch *** ---->

*** 4 kábel ki *** ---->

*** 4 db TP-LINK Router *** (LAN1-es portba futnak a kábelek, SWITCH mód) ***

----

1, A TP-LINK routerek-ben kikapcsolom a DHCP-t, a WIFI-t engedélyezem, mert arra szükségem van.

2, A DIGI routerben beállítok egy tartományt, hogy 192.168.1.2 - 192.168.1.199-ig ossza a címeket.

3, A 4 db TP-LINK routernek, 192.168.1.200-203-ig adom statikusan a címeket.

Ezek után gondolom, bármilyen eszköz jelentkezik fel a DIGI routerre vagy a TP-LINK routerre, az meg fogja kapni WIFI-n a 192.168.1.2-192.168.199 címtartományból az IP címét. Sosem lesz rajta természetesen ennyi eszköz. Számításai szerint még a 30-öt sem fogja elérni. (pc-k, notebookok, telefonok, tabletek). Nem tudom persze mennyire fogja leterhelni a DIGI routert ennyi eszköz, mennyire bírják ezt, mennyire lesz stabil a hálózat. Milyen hibajelenségek fordulhatnak elő-e miatt. Ez az egyik legújabb DIGI router egyébként. Gondolom még azt is, hogy akkor egy adott PC-ről, mivel egy belső hálózaton vannak, el fogom tudni érni az összes routert, és látni fogom az eszközöket a DHCP kliens listán. Persze azt nem tudom, hogy mennyi eszközt jelenítnek meg ezek az alap routerek a hálózaton a DHCP kliens listában. Esetleg, ha van PC-re telepíthető program, amivel ezt láthatnám és esetleg figyelhetném is (ingyenes), azt javasolhattok.

Lehetséges valamire nem figyeltem, kifelejtettem valamit, vagy lehetne egyszerűbb jobb megoldás, megírhatjátok. Jelenleg ez a felállás maradna egy darabig, szóval ez érdekelne elsősorban. Természtesen tudom, hogy lehetne komolyabb eszközöket is bettenni.

#router #switch #DHCP #címkiosztás
júl. 29. 12:54
 1/8 anonim ***** válasza:

Szerintem te is elköveted azt a hibát, amit sokan mások, hogy telepakolod routerekkel a hálózatod. Minek??

A router feladata az útválasztás, jó esetben egy átlagos otthoni hálózatban pontosan egy routerre van szükség. Minek bonyolítjátok az életeteket ennyi routerrel??

júl. 29. 13:10
 2/8 A kérdező kommentje:
Igazat adok neked, de ez nem az én hálózatom, itt egy elég nagy házról van szó több emelettel. A routerekre szükségen van (még ha nem is ennyire, elég lenne egy emelten egy nagyobb teljesítményrűre), a WIFI miatt. Albérlők használják, használják majd és minden lakás külön routerre megy fel, az szerintem rendben lenne, hogy ne lassítsák egymást. Persze a DIGI router akkor is egy szűk keresztmetszet lesz, de hát igazából csak böngésznek rajta és most úgyse lesz semmi, ha kicsit lassabb, de mondom nem igazán látom át, hogy egy ilyen eszköz mennyi usert bír el.
júl. 29. 13:17
 3/8 anonim ***** válasza:

Tényleg minek ennyi router?

Először is, a Digi eszközét bridge módba kell állítani, rákötni EGY routert, azon beállítani a DHCP-t és a wifit, aztán ahol kell, ott kábel esetén egy-egy swtich-et beiktatni, wifi esetén meg MESH eszközt.

júl. 29. 13:19
 4/8 A kérdező kommentje:

Értem, tudom ezek mit jelentenek, amit leírtál. Nyilván alap esetben a DIGI eszköz nemsok mindenre jó (bár én egy kisebb lakásban ilyet használok itthon és teljesen meg vagyok vele elégedve ZTE WIFI6-os).

Az, amit te írsz eszközcserékkel járna, nyilván komolyabb történet lenne és jó megoldás. De a tulajdonos nem akar kötleni és ebből akarja megoldani, ami van, szóval ebből kell főznöm.

Valószínűleg, akkor működni fog úgy is, ahogy leírtam. Nyilván kompromisszumokkal és nem olyan hatékonyan, mint ugyanez jobb hálózati eszközökkel.

júl. 29. 13:46
 5/8 anonim ***** válasza:

Maga az elképzelés működőképes, bár

"Albérlők használják, használják majd és minden lakás külön routerre megy fel"

ez esetben én inkább a routerek WAN portjaira kötném a switchet - így elszeparálva egymástól a hálózatokat, hogy az albérlők belső hálózatai ne zavarják egymást - és a routereken bekapcsolnám a távoli menedzsmentet:

[link]

hogyha szükséges, hozzá lehessen központilag férni - a főbérlő által - a routerek menedzsment-felületéhez.

júl. 29. 15:26
 6/8 A kérdező kommentje:

#5:

1, Ebben az esetben az azt fogja jelenteni, hogy, ugyanúgy beállítok statikus IP címeket a routereknek? Ha a DIGI router 192.168.1.1-es című, akkor a többi routernek 192.168.1.200-203-ig adok címet, mint az első esetben, amit először írtam? (Csak nem a Network/LAN, hanem a Network/WAN részen).

2, Ha mégis maradna az első verzió (tehát a LAN portba dugom a kábeleket), akkor a WAN rész beállításait kell állítanom, teszem azt DHCP-ről tegyem Statikusra, vagy ne foglalkozzak vele?

júl. 29. 16:46
 7/8 A kérdező kommentje:

Még ez lemaradt:

El fogom érni a routereket anélkül is alap esetben, hogy a LAN portjukra csatlkaoznék közvetlenül? Ezt az alap verzióra értem, tehát amit én írtam. Amiatt, hogy ne kelljen bemenni minden egyes albérletbe? Tehát egy IP scanner programmal megnézem milyen címek vannak kiosztva és megpróbálom őket megnézni? Mivel egy alhálózaton vannak működnie kellene nem?

júl. 29. 17:03
 8/8 anonim ***** válasza:

#6: 1. Igen, a WAN porti IP-címeknek beállítod a 192.168.1.200-203 közötti IP-címeket (a LAN-oldalaik legyenek más tartományban - például 192.168.0.0/24-ben)

2. "Ha mégis maradna az első verzió (tehát a LAN portba dugom a kábeleket), akkor"

- mindenképpen kapcsold ki a DHCP-szervert

- a LAN-oldali IP-címeik legyenek a 192.168.1.200-203 közöttiek

#7: "El fogom érni a routereket anélkül is alap esetben, hogy a LAN portjukra csatlkaoznék közvetlenül? Ezt az alap verzióra értem, tehát amit én írtam. Amiatt, hogy ne kelljen bemenni minden egyes albérletbe?"

Úgy el tudod érni, hisz az eszközök LAN-portjukkal csatlakoznak a hálózathoz és egy alhálózaton vannak a fő routerrel, illetve az azt adminisztráló géppel

júl. 29. 17:40

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!