Hogyan működik az offline GPS térkép?
Ha jól tudom, a GPS vevők gyártói is fizetnek valamennyit a GPS műholdak használatáért.
Egyébként sima TV műholdakkal azért nem lenne megoldható, mert a pozíció meghatározásánál kulcsfontosságú az idő precizitása, amit a GPS műholdakon folyamatosan frissítenek atomóra segítségével. A beállítás nélkül a relativitás miatt az idő eltérő lenne a műholdakon, emiatt egyre pontatlanabb lenne a helymeghatározás.
"...a kommunikáció egyirányú, maga a GPS-eszköz csak nézi, hogy hol vannak a műholdak."
Viszont ha a hold által sugárzott adat kódolt (titkosított) és a vevőnek nincs lehetősége a dekódolására, akkor nem tud helymeghatározást végrehajtani.
"Ez bármilyen tetszőleges sugárzóval megoldható"
Persze. Ha pályaadatokat és atomóra pontosságú időt is sugároz a vevőnek. A pozíció kiszámításához ugyanis mindkettőre szükség van.
11/12-es:
Ezek a pontosság miatt szükségesek, ez az információ viszonylagos pontossággal előre kiszámítható és tárolható, tehát nem feltétlenül szükséges ezt a műholdnak sugároznia. Ezért mondtam, hogy elméleti szinten ez bármilyen tetszőleges műholddal megoldható, aminek ismert a pályája, de abban természetesen igazatok van, hogy ez az idő múlásával szükségszerűen egyre pontatlanabb lesz.
"ingyenes, de így kinek éri meg?"
Az a gps amit te látsz csak kis része az egésznek. Akinek kell a teljes miliméter pontosságú helymeghatározás (pl földmérők) az fizet.
Ugyanígy a fizetős szoftvereknek van csökkentett tudású ingyenes változata.
"aminek ismert a pályája..."
Itt a gond...
"Hogyan működik az offline térkép?"
Kiveszed a térképet a kocsi ajtajának tárolójából és széthajtogatod. A sztrádán. Vezetés közben. És beazonosítod hol vagy. 30 éve még működött. :P
Köszönöm a válaszokat, így már értem a rendszerét a dolognak.
#17 Végül is, az is annak számít. :D
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!