Az internet szolgáltatóm a kérésemre kiadhat-e nekem naplókat és időbélyegzőket?
"Nem mindig egy SQL lekérdezés (és nem is kettő), de mindegy, ezt felesleges itt ragozni."
De, kb. ennyi. Dolgoztam Internet-szolgáltatónál, tudom, generáltam mind hatóságnak, mind előfizetőnek (utóbbi esetben az őt érintő) naplókimenetet.
"Amire én hoztam a példát, az a GDPR kérdése, amikor egy magánszemély kér tőled valami elképesztő barom adatfolyamot, vagy törlést."
Vs.
"És kb. ennyi (az esetek nagy részében magyar szolgáltatók esetében), ezeket nem nehéz prezentálni."
A kérdező Internet-szolgáltatót említett, ott kb. annyit kell prezentálni - a személyes adatain kívül - hogy mikor, milyen azonosítójú eszközről, milyen egyedi (publikus) IP-címet kapott, azt meddig használta - ez nem sok adat.
"Dolgoztam Internet-szolgáltatónál, tudom, generáltam mind hatóságnak, mind előfizetőnek"
NAT logokat SQL-be toltátok és összerendeltétek az DHCP/PPoE logokkal? Szép. Nem kérdezem melyik rendszer, mert úgysem kapok választ :-)
"A kérdező Internet-szolgáltatót említett"
Nagyon jóhiszemű vagy :-) Sokaknak a Google vagy a Meta is egy internet szolgáltató.. Ez (illetve semmi konkrétum) nem derül ki, és a kérdező sem hajlandó minket felvilágosítani, hogy akkor konkrétan mire is kíváncsi, pedig ezek szerint vagyunk ISP közelben egy páran, akik tudnánk válaszolni a kérdésére...
"NAT logokat SQL-be toltátok és összerendeltétek az DHCP/PPoE logokkal?"
PPPoE + Radius - SQL-be naplózott, így benne volt minden: mikor, milyen felhasználó, milyen publikus IP-címet kapott, mikor bontotta a kapcsolatot, mennyit forgalmazott.
"Nagyon jóhiszemű vagy :-) Sokaknak a Google vagy a Meta is egy internet szolgáltató.. "
Ne dehonesztáld a kérdezőt!
"Vagy X időben Y IP címről Z IP-re melyik előfizető csatlakozott.
...
Esetleg X időben Y URL-t melyik IP-ről látogatták meg."
Na ha ezt kinyomtatva elküldik neki pár hét torrent logjával akkor teherautóval viszik ki a papírhalmokat neki...😀😃😄
Egyáltalán logol ilyesmit a szolgáltató? Mire az neki? Legfeljebb az összedített napi/órás forgalmat MB-ban.
"Egyáltalán logol ilyesmit a szolgáltató?"
Az Internet-szolgáltató nem.
A személyes adatokon, címen kívül, a kihelyezett végponti berendezés MAC-címe, a felcsatlakozás kezdő és záró időpontja, felhasználóneve, a kapott publikus IP-cím, esetleg a forgalmazott adatmennyiség.
"Esetleg X időben Y URL-t melyik IP-ről látogatták meg"
Ilyet nem naplóz ISP. Vállalati hálózatokban előfordul, de az tök más.
"Na ha ezt kinyomtatva elküldik neki pár hét torrent logjával akkor teherautóval viszik ki a papírhalmokat neki.."
Nem naplóz minden csomagot, ha egy session-ben letöltesz 3TB-ot, az egy sor.
"Legfeljebb az összedített napi/órás forgalmat MB-ban."
Ezt szokták, de az NMHH felé inkább sebesség mérési adatokat kell szolgáltatni, aminek "pariban" kell lenni az ÁSZF-ben vállalt értékekkel (ezét 0Mbit általában :-) )
"Nem naplóz minden csomagot, ha egy session-ben letöltesz 3TB-ot, az egy sor."
Torrenten nincs olyan session mint http vagy ftp. ~100kB egy csomag amik mind mind különféle ip-k felé mennek szerte a világba. Vagy jönnek.
3TB letöltés az 3T/0,1M x feltöltési arány az hány sor? :)
Nyilván még naplózni is képtelenség lenne. Ok nincs naplózva.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!