GDPR szerint az alábbit szabad, vagy sem?
1: Valaki ír nekem egy e-mailt, akkor az e-mail címe, ami személyes adat, bekerül az én levelezőprogramomba, ő maga osztotta meg velem, én nem kértem. Ha én valamikor később minden contact-omnak a küldök egy e-mail-t, a példa kedvéért mondjuk, hogy megváltozott a telefonszámom, akkor ezzel GDPR-t sértek?
2: Tegyük fel, hogy ezek után valaki azt, mondja, hogy ne küldjek neki több e-mail-t, mert őt zavarja, és a GDPR-ra hivatkozik. Természetesen megtehetném, hogy örökre kitörlöm a contact-jaim közül, de erre azért nem kötelezhet, ő küldött nekem levelet, és nekem ahhoz jogom van, hogy tudjak róla. Felírhatom egy cetlire, hogy ő nem szeretné, ha én leevlet küldenék neki, de praktikusan erre mondjuk 2 év múlva nem fogok emlékezni, amikor mondjuk minden contact-omnak írnék egy levelet, hogy esküvőm lesz mondjuk. Mit tehetek, mit érdemes tennem, jogos a kérése egyáltalán?
3: Mi a helyzet ha nem magánszeméllyként történik ez az egész, hanem mondjuk egy cég alkalmazottjaként és céges e-mail? Az esküvő helyett lehet más példa, mondjuk megváltozik még egyszer a telefonszámom.
4: És mi van ha magánügyről, de a céges e-mailről van szó, mert azt használom. Vagy mi van ha a cégnek csak megbízási szerződésssel dolgozok néha. Ezek változtatnak valamit, hoyg a GDPR egyáltalán vonatkozik-e rám?
"szabadúszó újságíró vagyok, aki ír cikkeket, és eladja újságoknak, vagy megbízásos szerződéssel dolgozom. És mondjuk az egyik kontaktom azt mondja, hogy töröljem a levelező rendszeremből."
Gazdasági tevékenységet folytatsz, vannak ügyfeleid, kontaktjaid, számlázol, könyveltetsz.
A GDPR hatálya alá tartozol máris.
Kell legyen adatkezelési tájékoztatód, amit publikálnod kell. Vagy a telephelyed ügyfélhelyiségében jól látható módon egy példány kifüggesztésével, vagy online közzététellel.
Ezt sokan bukják, telephely nélküli vállalkozók. Számláznak, könyveltetnek, máris kellene egy honlapjuknak lenni, akár egy 1.0-s landing oldal, ahol közzéteszik a tájékozatatójukat.
Kell legyen egy GDPR mappád, ahol gyűjtöd az ezzel kapcsolatos dokumentumokat átlátható, kereshető módon.
Ha kapsz egy kérést adattörlésre - akár szóban - akkor ezt le kell írnod! pl: Gipsz Jakab telefonon kérte az elektronikus kapcsolattartási és minden egyéb általam nyilvántartott adata törlését. Ezt ezen és ezen az eszközön megtettem, dátum, idő. Iktató/azonosítószám, mappába lefűzés.
Persze meg is tagadhatod az ilyen irányú kérést, erről értesíteni kell az érintettet, és azt akkor meg is kell támogatni a GDPR ide vonatkozó részével, azaz indokolnod kell, hogy pontosan mit, milyen adatra, milyen jogalappal, meddig tagadsz meg. Ezt is le kell írni, és betenni a mappába, dátum, iktatás, lefűzés.
Ekkor és csak ekkor vagy támadhatatlan a hatóság részéről adatkezelés és adatvédelem vonatkozásában.
Keress egy jogászt, adatvédelmi szakértőt, adatvédelmi felelőst!
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!