Mivel szoktátok indokolni, hogy nagyon privát a Facebookotok, kevés információval és képpel?
A helyzet a következő: volt egy zaklatóm aki miatt minden Facebookos adatom elrejtettem, és ismerősnek is csak az jelölhet (és találhat meg) aki ismerősöm ismerőse.
Sajnos volt rá példa, hogy az egyetemen keresett ez a férfi (egyébként csak egy randink volt, de teljesen rámszállt és a tiltásokból se értett), mert hát ugye nem ritka hogy az ember örömében kiteszi Facebookra melyik egyetemre nyert felvételt és az az információ ott marad. Szóval ez az eset után elrejtettem minden adatomat és a munkahelyemet se publikálom vagy a lakhelyemet. Képet is évi 1x szoktam feltenni csupán.
(A facebook profil elengedhetetlen számomra bizonyos csoportok miatt)
Azonban nemsokára két új közösség tagja leszek (munkahely és a következő egyetem) és előre látom, hogy felteszik a kérdést miért nem publikus a Facebookom, miért nem tudnak bejelölni. Sőt, a munkába már kérdezték is, de pont siettem valahova és emiatt gyorsan letudtam a választ annyival hogy később elmondom.
Nem szeretnék a zaklatómról mesélni nekik és félek megfogalmazni azt, hogy manapság az emberek SZERINTEM túl sok infót árulnak el magukról a Facebookon, mert meglehet hogy egyesek ezt személyes sértésnek vennék.
Hogy tudnám megfelelően kommunikálni, hogy miért rejtegetem az adataimat?
Egyébként két állásinterjúm is volt nemrégiben. Az egyik helyen a HR-es megkérdezte fent vagyok-e a közösségi média felületeken, mert nem talált (őszintén csodálkoztam is, hogy ezt már ilyen nyíltan kommunikálják). A másik állás pedig egy Facebookon álláshirdetésből indult ki, emiatt a HR-es láthatta a profilomat (mármint nyilván csak a képeimet) és mondta is interjún, hogy félt, hogy kamu profil vagyok, mert semmi adatom vagy posztom nincs. Szóval az ilyen kellemetlen szituációkat meg kéne magyarázzam valahogy úgy, hogy közben ne sértsem meg más média használati szokásait.
Semmiképp nem őröld ezen magad.
Senkinek semmi köze ahhoz, hogy miért véded a privát szférádat.
Ha rákérdeznek, közöld, hogy magánügy.
- Azt nem értem miért nem...
- mert nem...
Ez aztán az értelmes beszélgetés. :D
Akkor megpróbálom kitalálni:
-Miért nem akarod hogy minden jött-ment ismerősnek jelöljön?
-Mert nem akarom.
-Talán lefagy a számítógéped ha ott vannak a jelölések?
-Nem. Ez hülye kérdés.
-Akkor azért mert nem akarod nézni a perverz pofájukat és ronda képeiket?
Hm. Lehet hogy ezért, ez nem is jutott eszembe, nem is kell rá válaszolni, lehet hogy én is beállítom így.
4-es, 5-ös:
Nem tudom mi bajod van és minek akadékoskodsz ennyire. Ha nem szeretnék valamit az rám tartozik, nem kell semmilyen döntésemet megindokoljam.
Viszont ha ennnnnnnyire vágysz a válaszra, akkor kifejtem.
Egyfelölről semmi értelmét nem látom annak, hogy random idegenek bejelöljenek. Csak plusz idő megnézni kiaz és törölgetni, mert épp bejelölt valaki. Nincsenek magamutogató képeim, sőt, egy csomón a párommal vagyok. Ugyanakkor mégis vannak csoportok ahol ha lájkolok egy posztot akkor rámírnak csoporttagok vagy épp bejelölnek egyből, mert tudják, hogy ha ismeretlenül írnak rám akkor az engedélykérésekhez kerülnek és sosem látom őket.
Nem ismerem őket, nem akarok idegenekkel beszélgetni ÉS PLÁNE NEM AKAROM RANDOM FÉRFIAK FALLOSZÁT LÁTNI. Mert baszki, még egy normális csoportba is betévednek ilyen idióták akik bepróbálkoznak minden második csoporttagnál.
Másfelölről pedig az említett zaklatomnak később a barátai bejelöltek. Nincsenek velük közös ismerőseim szóval ha beállítottam volna, hogy ki láthat akkor őket is kikerültem volna. Illetve a zaklatómról később kiderült, hogy több kamu facebook profilt is csinált és azokról nézhetett, hisz megtalált - azóta kivettem, hogy link hivatkozásként sem találhatják meg a profilom.
Köszönöm, de ez nem kell nekem.
Ezen kívül feltenném a kérdést: minek random idegeneket bejelölni?
Értem én, hogy Te társaságra vágysz, mert magányos vagy és kétségbeesett, de nem minden második ember ilyen. Majd találsz sorstársat barátkozós Facebook csoportba, de semmi értelme teljesen ismeretlenek bejelölni és velük kezdeményezni beszélgetést úgy, hogy nincs közös téma vagy csak esetleg egy darab közös csoport. Ismerkedj máshol és hagyd bélén azokat akik párkapcsolatba vannak.
Aki akarja, azt megtalálom én és bejelölöm. De kvázi ha egy kolléga vagy csoporttársam bejelöl akkor utána lesz közös ismerős mással is és meg tudnak találni azok akikről akarom is, hogy megtaláljanak és akik fixen nem pszichopaták.
Nagyjából ennek adom elő egy finomabb változatát:
Szia! :)
Semmi gond hogy így van beállítva a profilod,Az enyém is így van és engem is zaklattak sajnos,több èvig.
4es,5ös vàlaszoló gondolom troll,mert làthatóan nem a kèrdèsesre szeretett volna vàlaszolni,plusz nulla empàtia ès szövegèrtès.
Èn azt szoktam momdani,hogy vannak privàt fotóim,csalàd, baràtok,ès ezeket nem szeretnem megosztani idegenekkel.Csak akikkel èn szeretnèm.Vagy sok ismeretlen bejelölt,ès így oldottam meg.Kedvesen ès lazàn vàlaszolj,mert egyebkent meg igazaból senkinel semmi köze,hogy hogy van beàllítva a facebookod.
"4es,5ös vàlaszoló gondolom troll,mert làthatóan nem a kèrdèsesre szeretett volna vàlaszolni,plusz nulla empàtia ès szövegèrtès."
A szövegértés nálad nulla, bagolynagyfejem. :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!