Megadjam másnak a wifikódót?
"Ha megadom akkor mi többet kell fizessünk"
Ha korlátlan - adatforgalomtól nem függő - Internet-előfizetésetek van (tehát például ADSL, kábelTV, optika, fixen telepített mikrohullámú elérés, korlátlan mobilnet), akkor nem.
"Csak mert a szüleim nem akarják hogy megadjam a wifi kódot minden barátomnak, és én nem értem miért ne?"
Mert:
- a barátaid - akár önhibájukon kívül, szándékosságuk ellenére is - megfertőzhetik a belső hálózaton belül az otthoni eszközöket
- a megadott wifi-kód olyan bűnözőkhöz kerülhet, akik direkt rossz célra használnák azt fel
Ajánlatos lenne - ha van rá lehetőség - egy ideiglenes vendéghálózat beállítása a routereteken. Így a barátaidnak lenne Internet-elérése, de nem teszi ki veszélynek az otthoni hálózatot.
Ez kb azonos azzal hogy: Adjak kulcsot másnak is a lakásunkhoz? Azok is tovább fogják adni az ismerős ismerősének és így tovább. Nő ezzel a rezsiköltségem?
Nos, nőni nem fog, de a sok ismeretlen idegen minden mozdíthatót el fog vinni amihez csak hozzáfér.
A nyomtatódra éjjel nappal érkeznek majd a 100 oldalas nyomtatnivalók, könyvtármegosztásaidról mindent lemásolnak de tesznek helyére vírusokat amivel a szüleid banki adatait szerzik meg, pénzüket ellopják.
Attól, hogy többen használjátok, a költségek nem fognak növekedni. Ha netán nem korlátlan a díjcsomagotok, akkor jelenthet többletköltséget az extra forgalom, de ahhoz azért alaposan meg kell dolgozni, és egyébként sem láttam már évek óta olyan csomagot, aminél ez még létezne. Még ha nem is korlátlan, legfeljebb annyit csinálnak, hogy túlforgalmazás esetén belassítják. De többletköltséggel nem jár.
Ellenben - és akármennyire is szeretik egyesek lepontozni - tényleg jár biztonsági kockázattal a dolog. Ugyan a lakáskulcsos példa azért több sebből vérzik, de valamilyen szinten az előfizető felelőssége, hogy kivel osztja meg az internetelérését. Ha mondjuk valaki valami tisztességtelen dolgot tesz, és visszanyomozzák, hogy azt a ti hálózatotokból indította, nos, ebből még adódhatnak komoly kellemetlenségek.
Másrészt sok kártevő van, ami helyi hálózatokon belül, az áldozat közreműködése nélkül is képes kárt okozni. Nálunk a munkahelyemen volt ilyen, egyik munkatárs benyelt valahonnan egy zsarolóvírust, onnantól a titkárság minden dokumentuma ment a levesbe. (Az persze egy másik kérdéskör, hogy ez ellen lehetett volna védekezni, ha a fenntartó nem sajnált volna minden egyes forintot, ami nem az ő kényelmét szolgálja, de ez most nem lényeges. :D) És persze, ez egy jó alkalom arra, hogy felhívjam a biztonsági másolatok készítésére a figyelmet, de ettől függetlenül szerintem ép eszű ember nem szeretné, hogy meghúszszorozódjon a gépeire leselkedő veszélyek mennyisége.
Meg aztán: minek? Csak egy jótanács: ne a wifi-kóddal akarj barátokat szerezni. ;-) Mert azok nem barátságok.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!