Ez az instagram teljesen ingyenesen letölthető és ingyenesen is használható!?
Erre a követősre gondolok
És ahhol választ lehet irni
Az Instagram a Meta Inc. (az a monopolhelyzetű big tech cég, akik a Facebookot is üzemeltetik) szolgáltatása.
A profilok egy jó része regisztráció nélkül is elérhető (ha nem akarod, hogy nyavalyogjon a bejelentkezés miatt vannak alternatív webes Instagram-kliensek, mint például a Picnob: [link] vagy a Picuki: [link] ), de ha tartalmat akarsz közzétenni, vagy hozzá akarsz szólni, ahhoz regisztrálni kell:
és használni kell a kliensüket.
Van webes:
Androidos:
IOS-es:
és Microsoft Store-ból elérhető:
kliense.
Maga a tartalom közzététele és a hozzászólás látszólag "ingyenes" - valójában az ott megosztott adataiddal fizetsz.
Elfogtam egy nem privát tartalmú kérdést:
"Az üzenet szövege:
Az ott megszokott adataimmal fizetek azt,hogyan világosítson fel mert nem tudom!?
Most akkor én, hogy bátorkodtam használni ezt követni meg üzenetet írni mittudomén még hogy miket mégsem ingyenes!!??"
Induljunk ki abból az alap közgazdasági tézisből, hogy nincs semmi ingyen.
Egy online szolgáltatás fenntartása - a szerverek, azok üzemeltetése, áramdíja, a moderáció, a bérelt vonali Internet-elérésük,... - mind-mind pénzbe kerül.
Ezt a pénzt többféleképpen lehet előállítani:
* a felhasználó fizet a szolgáltatásért (esetleg a prémium szolgáltatásokért a felhasználók egy része)
* a szolgáltatást kockázati tőkéből fizeti valamilyen nagyobb cég
* adakozásból adják össze
* a felhasználók önkéntesen megosztott adatait összegyűjtik és - elvileg anonimizáltan, statisztikai adatokat - eladják (elvileg a hirdetésszolgáltatóknak, akik ebből irányított hirdetéseket generálnak számodra)
Az Instagram a legutóbbi forrást használja. De a Facebook Cambridge Analytica-botránya óta gyanítható, hogy ez nem biztos, hogy teljesen igaz... ;/
"Én nem osztottam meg adatokat"
Azzal, hogy regisztrálsz, már adatokat adsz meg magadról.
Azzal hogy kommentelsz, adatokat osztasz meg magadról még többet. Ha bármilyen tartalmat töltesz fel, továbbiakat. És mivel nyomkövető sütiket is használnak, végigkövetnek az összes oldalon, ahol az ő beépülő moduljaik be vannak integrálva.
És mindezekből remek profilt alkothatnak rólad. Megtudják a neved, a korod, a nemed, az érdeklődési köröd, stb... És mindezeket - elvileg anonimizálva - eladják a hirdetésszolgáltatóknak, akik ebből a számodra - korodnak, nemednek, érdeklődési körödnek megfelelő - reklámokat gyártanak. Legalábbis elvileg, aztán valójában ki tudja, kinek adják még oda, mire használják fel az így szerzett információkat.
Az fasza de ezt a legtöbb webes felületen megteszik nemdebár?
Pl a youtubeon is figyelik, hogy milyen videókat hallgatnak és néznek meg az emberek!!!
#9: Csak van lehetőséged arra, hogy minél kisebb digitális lábnyomot hagyj magad után.
Például hogy a Google Chrome/Microsoft Edge helyett az adatvédelemre kicsit jobban ügyelő, nyílt forrású Mozilla Firefoxot használod.
Hogy a reklámokat, a nyomkövetést reklámblokkolóval - alkalmasint uBlock Origin segítségével - szűröd.
Hogy a big tech cégek szolgáltatásai (amikbe nem regisztrálsz be, vagy legalábbis nem valós adatokkal) helyett alternatívákat használsz. Például Google Search helyett Searx-et. Youtube helyett Invidious-t.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!