Kezdőoldal » Számítástechnika » Internet » Wake on lan, noip ddns szolgál...

Wake on lan, noip ddns szolgáltatás, mit írjak A Wake on lan appba?

Figyelt kérdés
Port forward melyiket kell? Gépnek fix IP megvan hálózaton belül, hálózaton belülről be is indul a gép. De net felöl nem.
2023. márc. 21. 07:08
1 2
 1/20 anonim ***** válasza:
Ha a routereden szerkeszthető az ARP tábla akkor ott rakd bele, de ha nincs ilyen...
2023. márc. 21. 09:19
 2/20 anonim ***** válasza:

Általában a különféle WoL megoldások a 7-es/9-es UDP és/vagy TCP portot használják, tehát a port forwardingot úgy állítsd be, hogy mindkét port nyitva legyen a belső hálózati gép irányába. Állítsd be mindkét portot UDP-re és TCP-re is, és majd később kiteszteled, hogy melyik nem kell.

Az appba pedig a külső DDNS címedet írod, és azt a portot, amit megadtál.

2023. márc. 21. 10:34
 3/20 anonim ***** válasza:
0%

2/

csakhogy a kikapcsolt gépnek nincs IP címe..

így alapesetben a port forwarding nem müxik.

2023. márc. 21. 10:41
 4/20 anonim ***** válasza:

#3: A Wake on Lan-ra szolgáló magic packet

[link]

célcíme alapesetben broadcast (255.255.255.255) cím. Viszont a Wake On Lan alkalmazások (például: [link] ) Internetes (Wake on Wan, Wake on Internet) részében megadható publikus IP-cím/hosztnév is. Ezt a router megkaphatja és továbbítani tudja.

Két megoldási lehetőség van:

* vagy a hálózat - például 192.168.0.255 - vagy abszolút broadcast címre - 255.255.255.255 - kell átirányítani az Internet irányából a 7-es vagy 9-es TCP/UDP portra érkező csomagot

* vagy a gép lokális IP-címére (ez is szokott működni, ha a router "emlékszik" a felébresztendő gép MAC-címére - onnantól fogva az alvó gép számára lényegtelen az IP-cím) - ekkor viszont:

- a gépnek statikus IP-címet kell beállítani (Windows esetén lásd: [link] - IPv4-beállítások manuális megadása )

- vagy a router DHCP-szerverében fix hozzárendelést

- és (biztos ami biztos alapon) - ha van rá lehetőség - rögzíteni a felébresztendő gép ARP-bejegyzését

2023. márc. 21. 12:13
 5/20 anonim ***** válasza:

4/

* Router nem tud broadcast ( .255) címre portforwaldolni.

* a pc lokális IP-címe pár perc után megszűnik, de a dhcp lease time után biztos.

* kikapcsolt gépben nincs ARP tábla.

2023. márc. 21. 12:33
 6/20 anonim ***** válasza:

#5:

"Router nem tud broadcast ( .255) címre portforwaldolni."

Routere válogatja. Van, ami tud.

"a pc lokális IP-címe pár perc után megszűnik, de a dhcp lease time után biztos"

A routeren megmaradhat és az a lényeg.

"kikapcsolt gépben nincs ARP tábla"

Nem is kell lennie. A routernek kell tudnia, hogy a felébresztendő gépnek mi a MAC-címe.

Mivel eszközönként változik

[link]

az ARP gyorsítótárának tárolási ideje, ezért ajánlatos azt rögzíteni a routerben.

2023. márc. 21. 13:04
 7/20 anonim ***** válasza:
0%

6/

"rögzíteni a felébresztendő gép ARP-bejegyzését" vs

"A routernek kell tudnia"

Ok, tehát csak félrebeszéltél. Nem a gép hanem a router arp tábláját kell szerkeszteni. Ezt mondtam én is már az 1/ ben.

"vagy a router DHCP-szerverében fix hozzárendelést"

Nem vagylagos. Dhcp önmagában nem elegendő.

2023. márc. 21. 13:24
 8/20 anonim ***** válasza:

"Ok, tehát csak félrebeszéltél."

Nem, nem beszéltem félre.

"Nem a gép hanem a router arp tábláját kell szerkeszteni."

Nem, nem állítottam sehol, hogy ezt a >>gépben<< kell megtenni. Ne adj a számba olyat, amit nem mondtam. Súlyos érvelési hiba!

"Dhcp önmagában nem elegendő."

Ezt sem állítottam, hogy önmagában biztos elegendő lenne.

Ott van az a kitétel (és!), hogy rögzíteni ajánlatos - ha van rá lehetőség - a felébresztendő gép MAC címét a router ARP-táblájában, mert változó, hogy mennyi ideig képes tárolni azt (a statikus IP/a router DHCP szerverben az IP-cím az IP-MAC-cím hozzárendelést csak konzekvensé teszi, nem lesz kavarodás).

2023. márc. 21. 14:03
 9/20 anonim ***** válasza:

8/

Akkor félreértettelek.

6/

"Router nem tud broadcast ( .255) címre portforwaldolni."

"Routere válogatja. Van, ami tud."

Melyik tud??? Az otthoni kategóriából.

Én TPlinnket használok DD-WRT vel, de nem tud. Azzal a trükkel se amit írnak a honlapjukon. Így az a hátrány ér hogy minden ébresztendő géphez külön portforwardot és arp bejegyzést kell írni. A port száma lényegtelen, én nem 9-est hanem 4000 felettit használok.

2023. márc. 21. 15:41
 10/20 anonim ***** válasza:

"csakhogy a kikapcsolt gépnek nincs IP címe..

így alapesetben a port forwarding nem müxik."

Bekapcsolt gépnek sincs IP címe. IP címe a hálózati interfésznek van, ami a gép alvó állapotában is lehet éber módban (ha az energiagazdálkodása nem tiltja), így lehet IP címe is. Egyébként a WoL alapvetően egy layer2-es protokoll, így semmi szükség sincs még IP címre sem a működéséhez, egy IP nélküli hálózatban is tökéletesen működik. Maga a magic packet is egy olyan csomag, aminek a tartalma ez: FF FF FF FF FF FF. Ezt bármilyen protokollba be lehet ágyazni, azaz ki lehet küldeni nyers EtherType-ban, UDP-ben, TCP-ben...

Ki lehet küldeni MAC tábla alapján adott portra, amit nyilván csak a portra csatlakoztatott gép fog megkapni, de ki lehet küldeni a IP szórási címre is, csak ehhez már kell, hogy legyen az interfésznek IP címe.

"* a pc lokális IP-címe pár perc után megszűnik, de a dhcp lease time után biztos."

Mint ahogy fentebb írtam, a hálózati interfész lehet éber a gép alvó állapotában is, és egyébként sincs szükség IP címre.

"* kikapcsolt gépben nincs ARP tábla"

Nem is kell, hogy legyen, a routernek kell tudnia, hogy éri el a gépet (amihez egy MAC tablát fog használni).

2023. márc. 21. 17:06
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!