Kezdőoldal » Számítástechnika » Internet » Youtubere, hogy raknak fel...

Youtubere, hogy raknak fel sokan jogvédett tartalmat? Kis semmit csatornák meg hogy, hogy tudnak?

Figyelt kérdés
Felakartam tölteni pár Kedvenc anime openingemet és endingemet. Jogvédett tartalmat azt megértem. De sokan ilyen pár feliratkozóval rendelkező csatornák, hogy tudják ugyan azt feltölteni?? Ezt nem érzem igazságosnak és érdekelné az oka is.
2023. márc. 8. 10:46
 1/10 anonim ***** válasza:
84%

Jogvédett tartalmat BÁRKI fel tud tölteni BÁRHOVA.

Aztán a jogtulajsonos vagy letiltatja vagy nem. (Ha egyáltalán felfedezik)

YouTube-on jellemzően csak reklámok kerülnek a rövidebb jogvédett tartalmakra és nem használhatók bevételszerzésre.

2023. márc. 8. 11:33
 2/10 anonim ***** válasza:
100%
Mármint mi nem igazságos neked abban, hogy fel akartál tölteni YT-ra valamit, ami nem a tiéd, s előtted már valaki ugyanezt megtette?
2023. márc. 8. 11:35
 3/10 A kérdező kommentje:

1. Valaszoló akkor nekem miért nem engedi?

Ha tudod mi az oka akkor magyarázd el kérlek mi ebben a trükk.

Hisz én hiába próbálom nem enegdi.

2023. márc. 8. 11:50
 4/10 Mr. V. ***** válasza:
0%

Nem a kérdező vagyok, de nekem is már meggyűlt velük a bajom.

Többek között én mixet töltöttem fel, mivel DJ vagyok, engedéllyel, amit be is mutattam nekik.

Az egy dolog, hogy a mixben milyen zene van, a kész mix már az én "licenszem".

A pék sem úgy számláz, hogy liszt, só, élsztő, stb., hanem úgy, hogy ő 1db kenyeret ad el.

A festőnek sem kell feltüntetnie, hogy az égkék színű festék az mely gyártó terméke, noha felhasználta forrásként a saját művére. Pár száz forintos festék, de ha az festményre kerül, akkor a gyártó nem mondhatja, hogy több milliót keresett az ő kékével, fizessen már neki is.

Ha egy DJ megfizeti a jogdíjakat, hogy az adott előadó számát közönség elé tárhassa, akkor itt a közönség fogalma nincs behatárolva személyes közönségnek, tehát webrádióban, tévében vagy bárhol leadható az immáron DJ terméke.

A tube a talán 8 évvel ezelőtti mixemben 2 előadó követeléseit jelezte a 17 számból, de nem csak azt a 2 részt némította le, hanem a teljes anyagot, ami a fenti bizonyítás és indoklás után is úgy maradt.

Tehát én nem aláfestőnek használtam fel jogilag fel nem használható anyagot, hanem mint ezzel foglalkozó "szakember" a munkámat végeztem a megfelelő hazai jogdíjak megfizetése mellett, nekik ez mégsem felelt meg.

Pofára megy a dolog.

Ki prémium előfizető, tuti nem némítják.

Furcsa módon ezt a Mixcloud, PromoDJ, Mixupload oldalak felfogták, hogy az oda feltöltött anyagok a feltöltő saját szellemi tulajdonai, így pl. azon oldalakon pénzt is lehet vele keresni és nem tiltanak le semmit.

A tube ilyen. Nem követik, nem tartják be a magyar és nemzetközi szabályokat, hanem saját szabályok alapján ítélnek meg mindent.

Én azóta oda semmit nem töltöttem fel. Van más alternatíva.

2023. márc. 8. 11:51
 5/10 anonim ***** válasza:

Induljunk ki abból az alaptézisből, hogy:

"26. § (1) A szerző kizárólagos joga, hogy a művét sugárzással a nyilvánossághoz közvetítse, és hogy erre másnak engedélyt adjon. Sugárzás a mű érzékelhetővé tétele távollévők számára hangoknak, képeknek és hangoknak, vagy technikai megjelenítésüknek vezeték vagy más hasonló eszköz nélkül megvalósuló átvitelével."

1999. évi LXXVI. törvény [ [link] ]

tehát te nem töltheted fel más művét - amiben neki munkája van - az engedélye nélkül. Az, hogy más ezt megtette, még nem mentesít téged ez alól.

"De sokan ilyen pár feliratkozóval rendelkező csatornák, hogy tudják ugyan azt feltölteni?"

A Youtube-nak van egy ContentID nevű rendszere:

[link]

ami folyamatosan ellenőrzi a feltöltésre kerülő/már feltöltött tartalmakat.

Mivel igen sok médiatartalom van, ebbe a rendszerbe csak lassan kerülnek be a tartalmak azonosítására szolgáló információk, és mivel a Youtube-on igen sok tartalom érhető el, azok átellenőrizése rengeteg időt igényel.

Tehát amikor az általad sérelmezett csatornák tulajai feltöltötték az inkriminált tartalmakat, feltehetőleg a ContentID nem tartalmazta az adott anime "ujjlenyomatát" ami alapján azonosíthatták volna, amikor te töltötted volna fel, akkor már igen. Utólag meg időbe telik, míg rálelnek. Esetleg megegyezett a jogtulajdonossal és/vagy letíltották a csatorna monetizációját:

[link]

2023. márc. 8. 11:51
 6/10 A kérdező kommentje:

Utolsó. Így már értem köszönöm.

Esetleg tudsz ennek megkerülésére módot? Csupán saját magam szórakoztatása végett raknám fel és ennyi.

2023. márc. 8. 11:53
 7/10 anonim ***** válasza:
100%

#5: Ennél egy kicsit bonyolultabb a helyzet.

A Youtube két tűz között van és pont a "sűrűjébe" került (és túlnött a feladatán).

Egyrészt ott vannak a kiadók - elvileg jogos - követelése, hogy a szerzőik műveit ne hogy már jogdíj megfizetése nélkül tegyék fel a videómegosztó portálra.

Másrészt ott van a töménytelen mennyiségű létrehozott tartalom, amiben lehetnek az előbbiek által létrehozott tartalmak (akár jogosan, akár jogtalanul).

A Google-nak nincs arra erőforrása, hogy mindezeket egyenként egyénileg elbírálja. Erre létrehozott egy automatizált rendszert aminek megvannak a maga sajátos hibái.

"Furcsa módon ezt a Mixcloud, PromoDJ, Mixupload oldalak felfogták, hogy az oda feltöltött anyagok a feltöltő saját szellemi tulajdonai, így pl. azon oldalakon pénzt is lehet vele keresni és nem tiltanak le semmit."

Ez nem furcsa. Az említett oldalak kisebb látogatottságúak, célirányosak, a tartalom előállítóinak többsége feltehetőleg "szakmabeli", nem a "saját maga szórakoztatása" miatt feltöltő, laikus műkedvelő, mint a Youtube esetén, így könnyebb a jogi hercehurcákat kezelniük.

2023. márc. 8. 12:32
 8/10 Szirty ***** válasza:
100%

"A pék sem úgy számláz, hogy liszt, só, élsztő, stb., hanem úgy, hogy ő 1db kenyeret ad el."

Jobban megállná a helyét a hasonlat ha a pékek más pékek produktumait használnák fel alapanyagként és nem lisztet, élesztőt, sót stb.

Vagy ha te nem más előadók zenéiből építkeznél, hanem hangszerek hangjaiból.

De egyik sem így van.

2023. márc. 8. 15:51
 9/10 anonim ***** válasza:

"Vagy ha te nem más előadók zenéiből építkeznél, hanem hangszerek hangjaiból."

Ott - a hangmintázásnál - is lehetnek érdekességek:

* [link]

* [link]

* [link]

2023. márc. 8. 16:05
 10/10 anonim ***** válasza:

A YouTube csak egy közvetítő csatorna, amibe mások öntik a tartalmat. A YouTube csak magát, meg valamennyire a felhasználóit is védi attól, hogy nagy szerző jogi perek legyenek súlyos kártérítésekkel. Ha vita alakul ki egy tartalomról, akkor nem a YouTube dönti el, hogy mi legyen, mert a YouTube-nak erre sem jogköre, sem kapacitása nincsen. Azért biztosítanak automatikus megoldást, hogy megspórolják az esetenkénti külön pereskedést. Sokkal jobb mindenkinek, hogy csak úgy törlik a videókat, mintha évekig kéne bíróságra járni, akár dollár milliós kártérítési perekre.

A jogtulajdonos dönti el, hogy a ő tartalmával mi történjen, ha a YouTube ContentID rendszere egyezést talál vele mások videóiban. A jogtulajdonos 3 féle beállítás közül választhat, amikor regisztrálja a saját tartalmát:

1. Törlés/némítás

2. Nem történik semmi, csak statisztikai adatokat lát a videódról

3. Maradhat a tartalma a te videódban, de reklám jelenik meg mellette, akkor is, ha te nem vagy erre jogosult és a reklámbevételt ő kapja.

A ContentID rendszer egy ideje már a feltöltéskor ellenőriz minden videót, így már az utólagos tiltás/némítás veszélye sem áll fenn. Feltöltöd és jelzi, hogy mehet vagy nem. Aztán már nem nagyon változik.

Bár (főleg régebbi tartalmakkal) előfordulhat, hogy amikor feltöltöd, még kiengedi, mert az eredeti jogtulajdonos akkor még nem regisztrálta be, mert a régiekkel sokan elmaradásban vannak, lassan haladnak, inkább a friss dolgokat regisztrálják azonnal, hogy kijön. Aztán ha már te felvetted, menet közben is beregisztrálhatják és ekkor már találhat egyezést a tiéddel és utólag is törölheti emiatt, hiába mondta elsőre, hogy mehet.

Aztán van egy olyan tényező is, hogy az automata rendszer nem feltétlenül ismer fel minden egyezést. Mintázatok alapján keresi az egyezést, de tévesen is érzékelhet egyezést és az is előfordulhat, hogy hiába ugyanaz a tartalom, mégsem ismeri fel ugyanannak, akár minőség különbségek, vagy egyéb eltérések miatt. Pl. Ha egy animét csak japánul regisztrálnak be, akkor magyar szinkronnal csökkenhet az esélye, hogy felismeri, hogy ugyanaz. Főleg, ha a képi tartalom is “jelentősen” eltér az eredetileg regisztrálttól. A különféle csatorna logók, egyéb feliratok, eltérő képarányok, képminőség, szín és egyéb kép torzítások mind csökkentik az esélyét, hogy az automata rendszer azonosnak érzékeljen egy tartalmat. Sok filmes csatorna pont azért használ olyan megoldásokat, hogy egy tv képernyőn, teljes képernyőnél kisebb ablakban, kerettel, egyéb módon használ film jeleneteket.

Viszont ezekkel a trükkökkel is csak kijátszani lehet az algoritmust és mivel a technika folyamatosan fejlődik, valószínűleg ezeket a trükköket is egyre jobban tudja a rendszer kiszűrni. Illetve ha a jogtulajdonosnak igazán fontos a jogai védelme, akkor rá is kereshet időről időre a saját alkotásaira és ha úgy megtalálja a te videódat, akkor manuálisan is jelezheti a rendszernek a jogsértő tartalmat - ahogy bármelyik felhasználó is megteheti ezt.

Aki vásárolt zenéket használ, annak érdemes olyan helyről/módon vásárolnia a zenéket, ahol biztosítják neki a megfelelő infrastruktúrát, ami lehetővé teszi, hogy a YouTube-nak jelezze, hogy joga van használni és akkor nem törlik. Az Epidemic Sound, Artlist.io és hasonló oldalaknál be lehet regisztrálni a X

SouTube, FB és egyéb oldalaidat, ahol használod és ők a pénzedért biztosítják, hogy ezek a rendszerek ne tiltsák le a tőlük jogszerűen használt zenéidet. Úgy tudom, máshol is tudsz olyan kódot, vagy egyéb azonosítót kapni, amivel jelezni tudod a YouTube-nak, hogy ne tiltsák le a zenéidet. Érdemes azzal a céggel, szervezettel egyeztetni ennek technikai lehetőségeit, ahonnan a zenét megvetted.

Az, hogy mások műveiből hozol létre sajátot jóval bonyolultabb jogi helyzet, mint a festő által használt festék, meg a pék kenyerének alkotóelemei. Alapvetően csak az eredeti mű alkotójának engedélyével lenne szabad az ő tartalmait felhasználni és nagyon érzékletes a határvonal aközött, hogy csak felhasználod azt, vagy újraélelmezed és egy új, önálló mű születik a másik mű átdolgozásával. Alap esetben az eredeti mű alkotója dönti el, hogy mit lehet csinálni a művével és mit nem. Vannak kivételek, mint a fair use/méltányos/szabad felhasználás. Viszont mivel itt elég sok részlet kritériumnak kell megfelelni és eredendő érdek ellentét van az eredeti alkotó és az átdolgozó között, ha az eredeti jogtulajdonos nem fogadja el, hogy az átdolgozásod megfelel a fair use kritériumainak, akkor a bíróságnak kell igazságot tennie.

2023. márc. 9. 10:41

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!