Kezdőoldal » Számítástechnika » Internet » Vannak olyan programok amivel...

Vannak olyan programok amivel lehet szerkeszteni a filmek felbontását?

Figyelt kérdés
úgy tudom,ha minél nagyobb egy film felbontása annál szebb a kép,nem értek annyira hozzá,de biztos így van.
2010. szept. 29. 11:08
 1/5 anonim ***** válasza:

növelni nem tudod, kisebb felbontásúra a legtöbb konvertáló program képes.

tegyük fel, hogy tele van egy tálad lissztel, tömege 1 kiló.

átöntöd egy kétszer akkor tálba, esetleg nagyobb felületen fognak elhelyezkedni, de a tömeg továbbra is 1 kg lesz, a mennyisége nem fog menőni.

tehát az aktuális képre jutó pixelek számát nem tudod megnövelni. jelentős nagyítás esetén még minőségromlást is okozhat.

2010. szept. 29. 11:22
 2/5 anonim ***** válasza:

Igen, minél nagyobb a felbontás, annál szebb a film. Az egészet úgy képzeld el mint egy rácsos füzetet. Mindegyik négyzet egy pixel. Ha úgy rajzolsz ebbe a füzetbe, hogy besatírozod négyzetenként (pixelenként), és így próbálsz rajzolni egy embert, mit látsz? Azt hogy mivel kicsi a felbontás (túl nagyok a négyzetek a füzetben, és túl kevés van belőlük egy lapon) ezért nem lesznek szépek a szélei, meg az egész rajz elég részletszegény. Ha viszont egy olyan füzetbe rajzolnád meg, ahol mondjuk 1 négyzet 0,1mm nagyságú, és azt besatírozva rajzolnád meg az emberedet, sokkal részlet-dúsabb, szebb képet tudnál alkotni. Mivel több a pixel, nagyobb a felbontás. :) A szélei is szebbek.

Kicsi túlzással, de erről van szó a filmeknél is.

Szóval összegezve: több rács azonos területen=nagyobb felbontás=részletesebb szebb kép.

Viszont ha neked kicsi felbontású filmed van, azt nem tudod csak úgy átszerkeszteni nagyobb felbontásúra. Hiszen, a nagy négyzetek miatt, a képinformáció azon részei elvesztek, hiszen nincsenek meg az apróbb kisatírozott négyzeteid. Ezeket nem tudod pótolni.

2010. szept. 29. 11:31
 3/5 anonim ***** válasza:

vannak pl:

adobe premier

ulead videostúdió

sony vegas

Tudod állítani a kép felbontását, pl 640x480px, vagy 320x240px. A kisebb felbontás szarabb minőséget produkál.

Képzeld úgy, mintha telefonon néznél egy filmet, de azt kinagyítanád egy monitorra. Hát elég ocsmány lenne, telefonon kicsibe éles, monitoron nagyba kockás életlen fos.

És tudod állítani azt is, hogy frame/sec mondjuk 30, vagy 15 legyen.., ez meg azt jelenti hogy 1másodpercen belül ha pl 15 képkockát látsz, akkor döcögve megy a film, szaggat, ha meg 30 képkocka van, akkor szép folyamatos a képek egymásutánja. Mert egy film sok képből áll, amik egymás után vannak rakva végülis.

És ezen kívül még azt is tudod állítani, hogy milyen konvertálással csinálja, meg tudod adni, hogy milyen codec-et használjon a film lejátszásához. Ez meg egy sima tömörítési eljárás, ami azért van, hogy a film ne foglaljon el sok megabájt helyet.

Ha tömöríted, kisebb lesz a mérete.

pl tömörítetlenül 10giga, tömörítve meg ráfér egy 700megás CD-re az egész.

a film tartalmaz hangot is, és az mp3 tömörítésnél is ha van egy 320kbps az jó minőség 192 még az is jó, 160 az már kicsit szar, és minél kevesebb, annál rosszabb a minősége a hangnak, tehát annál több benne a zaj és kevesebbé hallani a felhangokat, de lehet mono is, az mégszarabb.

Szóval egy film tömörítésnél elég sok mindent lehet állítgatni. Ugye az ember szeretne egy elfogadható minőséget kreálni, de minél kissebb méretben, hogy kevés helyet foglaljon. Meg kel találni, mi az az optimális, ami neked még megfelel.

A minőségen pedig egy ilyen konvertálással csak rontani lehet, javítani nem.

2010. szept. 29. 11:59
 4/5 A kérdező kommentje:
értem,csak a filmből ez van fenn interneten más verzió nem:(
2010. szept. 29. 13:42
 5/5 anonim ***** válasza:

Felfele nem érdemes kódolni a felbontást!

Egy normális lejátszó úgy is lejátsssza a pl.: 640x480 -as felbontású filmet, ha 1024x768 -as, vagy bármilyen más felbontásban használod a monitorod.

De már velem is megesett, hogy egy olyan fájlt, amit egyébként le kellett volna játszania a DVD lejátszónak helyette kiírta, hogy HD nem támogatott.

Na ilyenkor fogtam, mindent hagytam ugyanolyan minőségben és formátumban, egyedül a felbontást állítottam be olyanra, amit támogat a DVD lejátszó, tehát kisebb felbontásba és azután lehetett nézni azon a DVD lejátszón is.

Szerintem nagyon sok hasznos és haszontalan kódoló program létezik, amivel ezt meg lehet csinálni, mindenki másra esküszik, de még én eddig a Mediacoder-t használtam, eddig, amit akartam még mindent meg tudtam vele csinálni.

2010. szept. 29. 15:57

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!