Kezdőoldal » Számítástechnika » Internet » Miért fújik sok ember az...

Miért fújik sok ember az algoritmusokra?

Figyelt kérdés

Miért rossz ha a Google vagy Facebook azt mutatja meg ami engem érdekel meg mondjuk a Netflix is ilyen tartalmat ajál?

Miért sikítanak sokan adatvédelmi dolgokat háttérbe?

2022. nov. 10. 21:22
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
91%
A fúj nem ikes ige... 🤔
2022. nov. 10. 21:33
 2/12 anonim ***** válasza:
10%

Először is tisztázzuk azt, hogy mi az az algoritmus:

[link]

Másodszor, senki nem kényszerít arra, hogy használd az internetet, hogy regisztrálj facebookra, vagy hogy elfogadj olyan dolgokat, amiket el sem olvasol, és fingod sincs róluk (lásd cookie-k).

2022. nov. 10. 21:39
 3/12 anonim ***** válasza:
23%
Néha azért elég ijesztők ezek az algoritmusok. Például beszélek valakivel élőszóban, aztán pár óra múlva elkezdi reklámozni amiről beszéltünk. Szóval tuti lehallgat, mivel kizárt, hogy a beszélgetés közben rákerestem volna az adott dologra és onnan tudná. Ha publikus, átlátható lenne, hogy mit miért, mi alapján dobott ki és mondhatnád, hogy az nem érdekel, akkor oké lenne. De így, hogy fene tudja mit csinálnak, de valahonnan mégis megszülik, ez így nagyon nem jó.
2022. nov. 11. 01:44
 4/12 lencsefőzelék ***** válasza:
42%
Nem használok se Google-t, se Facebook-ot, se mobiltelefont. Így engem elég nehezen hallgatnak le. Hehe.
2022. nov. 11. 01:53
 5/12 anonim ***** válasza:
81%
#3 Jujjujj, igen. Tudod, a tevékenységeid alapján többet tudnak rólad, mint te magadról, és alkotnak neked egy személyes hirdetési profilt. Meglepő tud lenni. És én még mindig azt mondom, hogy olvasd át azt a kib*szott adatvédelmi tájékoztatót, mielőtt elfogadsz valamit. Amennyiben nem vagy tisztában ennek következményeivel, ezért ne a szolgáltatókat okold. Inkább pontozz le, az sokkal egyszerűbb.
2022. nov. 11. 02:03
 6/12 anonim ***** válasza:
Mondok egy egyszerű példát. Karácsonyi ajándékot nézegetek a neten és a webshopok kommunikálnak a Facebookal. Kis idő múlva a teljes családtagjaimat ellepik a kinézett ajándéknak szánt termék hirdetései. Meg talán utalások is lesznek, hogy de jó lenne karácsonyi ajándéknak... Akinek van kis esze összerakja fejben az összképet és ennyit arról, hogy az ajándék titokban marad.
2022. nov. 11. 03:40
 7/12 Szirty ***** válasza:

"Miért sikítanak sokan adatvédelmi dolgokat háttérbe?"

Mert egyértelmű bizonyíték arra, hogy veled kapcsolatos adatokat gyűjtenek és azt felhasználják profitszerzésre.

Ez önmagában még lehet hogy nem baj, de szinte minden rólad szerzett adat felhasználható ellened is.

2022. nov. 11. 07:51
 8/12 anonim ***** válasza:
54%
Egyrészt mert ahhoz, hogy tudják, mi érdekel, folyamatosan meg kell figyelniük. Másrészt mert nemcsak azt mutatják, ami érdekel, hanem azt is, amiről azt akarják, hogy érdekeljen.
2022. nov. 11. 08:09
 9/12 anonim ***** válasza:

Na, pár dolgot azért rakjunk helyre. ;-)

- A "fúj" nem ikes ige, bár tény, hogy több nyelvjárás is van Magyarországon, ahol elterjedt az álikes ragozás. Szóval szerintem lépjünk ezen túl. De azért inkább "fúj" legyen. Egyébként szerencsésebb lett volna kifinomultabban megfogalmazni a kérdést, nem ilyen "szlengesen".

- Az algoritmus egy hatalmas nagy gyűjtőfogalom. A kérdésed pedig teljesen mást jelent, mint amit utána a leírásban kérdeztél. Algoritmusok nélkül nem létezne számítógépes program. Egy adott algoritmust lehet utálni, vagy akár szeretni, de ez kb. olyan, mintha azt kérdezném, hogy miért utálják az emberek az életeket? Miközben csak a töfőzelékre gondolok.

Ráadásul nem is konkrétan egy algoritmusról van szó, hanem sokkal inkább egy módszerről, illetve egy alkalmazási területről.

- Azzal, hogy a releváns ajánlatok sokkal jobbak, mint a véletlenszerűek, szerintem senki nem vitatkozik.

- A probléma lényege pedig az, hogy a személyhez kapcsolódó adatok az ő tulajdonát képezik. Most egy kissé nyakatekert példa: te nem akadnál fenn azon, ha pár vadidegen csak úgy bemenne az udvarodra? Nem lopnának el semmit, nem okoznának kárt, csak ott tartózkodnának. Vagy nem problémáznál azon, ha a házaló árus az emgedélyed nélkül bemenne, alaposan körbenézne a lakásodban, elmondása szerint azért, hogy személyre szabott ajánlatot tudjon tenni?

Van az a fogalom, hogy magánszféra. Oda pedig az ember saját döntése alapján enged be másokat. Az adatgyűjtés is a magánszférádon belül zajlik. Ezzel mindaddig nincs semmi baj, ameddig a te beleegyezéseddel történik. A probléma ott kezdődik, ha a tudtodon, vagy a beleegyezéseden kívül csinálják. És nem, nem kell ahhoz kárt okozni, hogy valami etikátlan, zavaró, vagy törvénytelen legyen. A postás sem olvashatja el a neked kézbesített leveleket. Én sem tehetem azt meg, hogy lehallgatom az összes telefonbeszélgetésedet. Akkor sem, ha ezt számodra előnyös célból használom fel.

2022. nov. 11. 13:36
 10/12 anonim ***** válasza:
És bakker, lepontozzák... Mindjárt sírva fakadok.
2022. nov. 11. 17:14
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!