Kezdőoldal » Számítástechnika » Internet » A préselt, Gyári Dvd, cd-nek...

A préselt, Gyári Dvd, cd-nek mennyi a valós élettartalma?

Figyelt kérdés

A kérdésem az lenne, az eredeti, gyári lemezeknek mennyi valós élettartalma? ennél hitelesebb cikket nem tudtam találni, mert ma jelent meg, egy könyvtárnak ki kell mentenie az összes adatokat a lemezekről, mert lemez rothadás kaptak, ez érintheti a gyáriakat is? tapasztaltatok már bármilyen elváltozást, persze akinek lemeze van legyen írott vagy eredeti, persze tudom lesznek hogy akik mondani fogják hogy elavult, minek tartani, stb szövegek, de minden esetre köszönöm a válaszokat!

[link]

2022. júl. 29. 20:28
 1/10 anonim ***** válasza:

Itt olvasható:

[link]

a cikkben is említett egyesült államokbeli Kongresszusi Könyvtárnak egy kísérlete, ahol fogtak 80 pár audio CD-lemezt és az egyik 80-as adagot gyorsított öregedési tesztnek tették ki (500-1000 óra, 60-80 °C-os hőmérsékletű, 55-85 %-os relatív páratartalmú "kínzásnak"), ebből statisztikát állítottak fel és abból számították ki a normál hőmérséklethez/páratartalomhoz tartozó öregedést (a másik pár volt feltehetőleg a kontrollcsoport).

Ez alapján volt olyan lemez, ami 25 évet sem bírt volna ki (10%), de akadt olyan, ami akár ezret is. ;)

2022. júl. 29. 21:08
 2/10 anonim ***** válasza:
39%

Félévente beolvasod az összes DVD-det és ellenörzöd mind jó-e.. Ha nem jó előveszed a tartalék másolatot belőle.

Mennyi idő neked végignézni pl 1000db DVD-t?

Nekem ez HDD esetén (ugyanannyi adat) 10perc munka. :)

2022. júl. 29. 21:13
 3/10 anonim ***** válasza:
A gyáriak olyan réteggel vannak bevonva, ami hosszan véd, de függ a tárolástól is. Érdemes lementeni, bár a mai tv-ken már elég gyatra a megjelenés a felbontás miatt. Viszont előbb-utóbb nem beszerezhetők a régi filmek, marad ez a forrás, már ha marad...
2022. júl. 29. 21:19
 4/10 anonim ***** válasza:

"a cikkben is említett egyesült államokbeli Kongresszusi Könyvtárnak egy kísérlete, "[...]

Örökifjú tulajdonságú a cd-k elöregedése?

( Def. : [link] )

"Mennyi idő neked végignézni pl 1000db DVD-t?

Nekem ez HDD esetén (ugyanannyi adat) 10perc munka. :)"

1000 dvd tegyük fel hogy tele van írva akkor 1000*4.7 GB = 4700 GB.

Bár van 17 GB kapacitású DVD is, meg van mini DVD is ami kb 1.5 GB is és a többi, de csak egyszerűség kedvéért 4700 GB-ot veszek.

10 perc = 600 sec . 4700 GB / 600 sec = 7.833 GB / sec . Az hogy el kell indítani a tesztet is stb. nem számoltam bele. Melyik HDD az ami majdnem 8 GB-ot olvas másodpercenként? A töredezetségről nem is beszélve, plusz hogy a cpu-nak fel is kellene dolgozni annyi adatot annyi idő alatt. Nyilvánvalóan hogy akkor fogadjuk el ha például az sha1sum hibadetektáló teszt hibátlant ad vissza amilyen hash fájlokat elkészítettünk az esetleges hibaellenőrzésekhez. Milyen cpu-d van hogy kitolja a majdnem 8 GB/sec sha1sum-ot?

2022. júl. 29. 22:17
 5/10 anonim ***** válasza:

A kérdésben CD ről is szó volt ami 0,7GB, a DVD 4,3 vagy 8GB, az 1000 lemez mondjuk átlagban 4GB/db

Azaz 1000*4=4000GB≈4TB ami elfér egy 4-6TB hdd-n (ami nem ritkaság ma már)

A 10perc hdd-re vonatkozik, ennyit kell foglalkozni vele (az embernek), utána ő eldolgozgat önmagától órákig te pedig akár moziba is mehetsz; ellentétben a dvd lemezekkel ami mellet ott kell ülnöd, több napos (vagy hetes) emberi munkát fog számodra jelenteni... :(

2022. júl. 29. 23:50
 6/10 anonim ***** válasza:
Ha a triviális módszerből indulsz ki, de aki ezzel foglalkozik/foglalkozott nagy tételbe akkor az automatizálhatja a folyamatot. Pl. ilyen vagy ehhez hasonló hardverekkel, vagy akár még komolyabakkal is : https://www.youtube.com/watch?v=XGCxKnOrP7U
2022. júl. 30. 00:08
 7/10 anonim ***** válasza:
6/ egy ismerősömnek sincs ilyen gépe... és cégnél se láttam soha.
2022. júl. 30. 00:16
 8/10 anonim ***** válasza:

@00:16 Csak úgy nem szokott lenni ismerősnek ilyen gépe, meg akármelyik cégnek sem. Viszont ilyen feladatra inkább érdemesebb lehet megfelelő céget felkérni mint bajlódni vele. Nyilván költsége van stb., de az adatmigráció egy fontos és szaktudást igénylő informatikai terület, ha már a részeletekbe is belemegyünk.

Általánosságban mondom az archiválással kapcsolatban : A különböző fájlformátumok megválasztása is szakmai kérdés. Például szempont olyan fájlformátumot megválasztani amelynek pontos specifikációja nyílt szabvány. Azaz ha van valami fájlformátum amelynek a specifikáció szintű felépítését csak egy adott cég tudja aki gyártja hozzá a szoftvert akkor az nem preferált, mert ha megszűnik a cég vagy az adott szoftvert nem forgalmazza tovább és a jövőbeli gépekkel nem komaptibilis a régi szofver stb. akkor csak a macera van vele, mert van egy fájl amit szoftveresen értelmezni is kell, nem elég csak tárolni, ha az utókornak archiváljuk.

2022. júl. 30. 00:49
 9/10 Szirty ***** válasza:

"A gyáriak olyan réteggel vannak bevonva, ami hosszan véd"

Szerintem az élettartambeli különbség abból adódik, hogy az írható lemezeken az adatrögzítés alapvetően más fizikai módszerrel történik és eltérő anyagokból épül fel.

2022. júl. 30. 09:30
 10/10 anonim ***** válasza:

A gyári lemezek jelentős részét még akkor is be lehet majd olvasni, amikor kihal az emberiség. Természetesen előfordulhat olyan, ami néhány évtized alatt tönkremegy, de az többnyire vagy gyári hiba, vagy hanyag tárolás, dobálás, karcolás eredménye.

Az írott más, mert abba egy speciális anyagba üt lyukakat a lézer, ez az anyag pedig idővel elszíneződik, így nem fogja látni a lézer az adatot. Ezek élettartama változó, 20-100 év közöttiek. Én a 2003-ban írt DVD-im jelentős részét be tudtam idén olvasni, 80 lemezből mindössze 1 db mondott csődöt.

2022. júl. 30. 10:50

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!