Ki lehet-e használni az ethernetet 100%-ra ?
Bezártam minden ablakot.
Elindítottam a feladatkezelőt.
Megnyitottam a Chromeot és nyomtam egy internet speed tesztet 3 oldalon is. Mind a 3 oldalon 290-300 MB/s. Közben néztem a feladatkezelőt és ott az ethernetet kihasználtsága 30% - 35% volt.
Lehet-e kihasználni mind a 100%-ot az ethernetbol? Ha igen, hogy?
"nyomtam egy internet speed tesztet" :(
Ha a hálókártyád sebességét akarod tesztelni akkor NE keverd bele az internetet! Ne a routered natoló limitációját vizsgáld, hanem két PC-t közvetlen kábellel összekötve iperf-el mérd a sebességet.
Az Internetes sebességmérők sok mindentől függnek:
* függnek eleve a gépedtől (mennyire van terhelve, milyen hálózati interfész van benne)
* függ a saját hálózatodtól (milyen kábelezés van, mennyire használják a hálózatodat a családtagok, milyen routered/modemed van)
* függ a szolgáltatótól (milyen csomagra fizettél elő náluk, mennyire terhelt a hálózatuk)
* függ a szolgáltatódon kívüli hálózatoktól (amíg elérsz az Internet-sebességmérő-szerverekig, addig van sok más hálózat)
* függ a sebességmérő oldaltól (mennyire van terhelve, milyen erős szerver van alatta)
"Mind a 3 oldalon 290-300 MB/s"
Kétlem.
Inkább 290-300 Mb/s. Egyrészt a sebességmérő oldalak általában Mb/s-ban (megabit/másodperc) mérnek, másrészt 290-300 MB/s az 2320-2400 Mb/s (ekkora csomagot nem igazán adnak).
"Közben néztem a feladatkezelőt és ott az ethernetet kihasználtsága 30% - 35% volt."
Igen, mivel feltételezem Gigabit Ethernet hálózati interfészed van, aminek az adatrátája 1000 Mb/s, az elérhető adatátviteli sebesség pedig kb. 980-990 Mb/s körül van - a 290-300 Mb/s ennek kb. 30%-a.
"Lehet-e kihasználni mind a 100%-ot az ethernetbol?"
Két gép között közvetlenül forgalmazva esetleg kilencvenvalahány százalékát (a többi pár % elmegy a hálózati kommunikáció fejléceire). Összekötöd egy másik számítógépet keresztkötésű (crosslink) UTP-kábelen keresztül beállítod a két gépet egy lokális hálózat egy-egy tagjaként, majd az egyikne létrehozol egy szervert, a másikon egy klienset hozzá és elkezdesz forgalmazni közöttük.
De példának okáért vannak hálózati sebességmérő szoftverek - mint például az iperf:
ezzel kimérheted a hálózati interfész terhelhetőségét.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!