Facebook kit ismerhetek? funkció működése?
Azt tudom mi alapján dobja ki. De... azt nem értem, hogy olyan embert mért dob ki akivel semmi közös nincs?
Illetve, ha valakinek megnéztem a profilját többször akkor ki dobja neki, hogy ismer e engem? Mert nekem őt kidobta, de úgy tudom, hogy ahoz neki is meg kellett néznie a profilomat. Vagy nem?
Ha nincs közös ismerősötök, valószínűleg úgy került bele a kit ismerhetek kategóriába, hogy valamelyik csoportban benne vagytok mindketten vagy van egy oldal, amit mindketten kedveltek, vagy kommenteltetek egy oldalnak a posztja alá, esetleg becsekkolt párszor azon a településen, ahol te laksz vagy te csekkoltál be azon a településen, ahol ő lakik, vagy még a cookiek jutnak eszembe, hogy hasonló az érdeklődésetek Google keresések vagy FB böngészések alapján és így hasonló hirdetések jelennek meg.
(Gondolj bele, hányszor fordult elő, hogy rákerestél pl egy termékre és utána a Facen napokig azt a terméket láttad hirdetésekben. Ez pont azért van, mert amikor először megnyitod a Facebook oldalát és elfogadod a sütiket, akkor tudtommal ezt fogadod el, hogy a Facebook így jobban tudjon neked segíteni abban, hogy a számodra érdekes hirdetéseket, oldalakat hozza be és a megfelelő embereket rakhasa be a kit ismerhetek részbe).
Az se biztos, hogy nincs közös ismerősötök, mert valahogy be lehet állítani, hogy ne lássák azt, hogy te valakinek az ismerőse vagy. Például az iskolámban van egy nő, le van titkosítva az ismerős listája, nekem nem ismerősöm a Facebookon, de tudom, hogy van egy közös ismerősünk, mégis, ha felmegyek, nem adja ki közös ismerősnek az illetőt.
Ha folyamatosan nézegeted őt, hivatalosan nem kéne, hogy megjelenjél neki, hacsak nem vagytok egy közös csoportban, nem kedveltek hasonló oldalt, nem kommenteltetek hasonló helyekre, nem jártatok vagy jártok egy suliba/melóba (vagy ő nem ott tanár ahol te tanultál), nem jártok ugyanoda kirándulni, vagy te nem szoktál bejelentkezni azon a településen ahol ő lakik, esetleg a cookiek alapján kicsi a valószínűsége, hogy ugyanaz érdekel titeket.
Viszont, ha sokat járkálsz fel valakinek a falára, idővel berakhatja őt neked a Facebook a kit ismerhetek listába. Ettől nem kell megijedni, csak beteszi neked oda, mert érzékeli a rendszer, hogy sokat kerested, de neki téged nem fog berakni csak és kizárólag azért, mert az ő falát nézegeted. Ha nincs közös érdeklődésetek, akkor a Facebook feleslegesen rakna be téged neki.
Tehát itt nem arról van szó, hogy megjelentél neki a kit ismerheteben és megnézett Téged, hanem csak arról, hogy a Facebook a keresésed és a böngészésed miatt berakta őt neked, 100% hogy az illető nem járt a faladon.
Alapjáraton úgy pakolja össze a Facebook, hogy
- Kivel van közös ismerősötök
- Kivel vagy egy csoportban
- Kivel kedveled ugynazt az oldalt
- Kivel azonos az érdeklődésed
Nekem például volt, hogy egy férfi akit ismerek látásból és akinek megnéztem már a falát megjelent a kit ismerhetek listámban. Aztán egy közös ismerősünk bejelölt Facebookon és akkor egy jó ideig a férfi a tetején jelent meg a kit ismerhetek listának, vagy ha nem is a tetején, de mindig láttam a listában. Majd a közös ismerősünk letörölt Facebookról és a férfi nyomtalanul eltűnt a kit ismerhetek listáról. Egyszerűen csak annyi történt, hogy a Facebook algoritmusa a törléssel újratöltötte magát és mást keresett a helyére, mivel a közös ismerősünk elvesztésével valószínűleg ezt a férfit sem érdemes ajánlaniuk.
Olyan is volt, hogy valakit ismerősnek jelöltem, visszajelölt és utána konkrétan egy ideig csak az ő ismerőseit láttam a kit ismerhetek listában, ugyanis mindeggyikkel van több közös ismerősöm, vagy ha nem is, gyakran látogatom a települést, ahol ők laknak.
Olyan is volt, hogy egy csoportban aktívabb voltam a szokottnál, több kérdést tettem fel és fixen volt 1-2 ember a kit ismerhetek listában, akiknek lájkolgattam a bejegyzéseit, vagy akik már párszor valamit reagáltak nekem, rajtuk kívül meg össze-vissza volt néhány ember berakva a csoportból.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!