Tényleg megszüntetik a filmes Dvd-blu-ray gyártását/ kiadását?
Itt:
https://www.gyakorikerdesek.hu/szamitastechnika__internet__1..
egyszer már körbejártuk a témát - nem szüntetik meg a "filmes Dvd-blu-ray gyártását/ kiadását", a Tesco nem fejezi be "a cd/Dvd/Blu-ray kiadását" - mivel nem kiadó - csak a forgalmazását.
"Vajon ezek utan még érdemes gyűjteni?"
Igen, mint az analóg hanglemezeket, vinyleket.
Most mi ezzel amúgy a baj? Ahogy a VHS is eltűnt lassan, úgy megy utána a DVD egy ideje, és ez lesz a sorsa a BD-nek is.
Egyszerűen a digitális terjesztéssel nem lehet versenyezniük.
#3: Aki gyűjtő, az továbbra is keresni fogja az értékes darabokat (egyébként is a modern "művek" egyre értéktelenebbek) - ez élteti a retrót.
#4: Azért a VHS (a kazetta, az orsós szalag, a floppy) túlontúl konzumer, nem eléggé időtálló formátum.
A birtoklási vágy azért eléggé erős az emberben, szóval lesz erre piac - még ha nem is a fősodratú kiadók/forgalmazók által.
Idővel eltünik. A problémát abban látom,hogy rendszerszinten avul a dolog ezért sem érimeg gyártani.
Okos tv-n VHS-t lejátszani....azt sem tudom mi kellene hozzá.
Ahogy a dvd-t sem tudom rákötni.
Viszont a netre csatlakozik ha ott megvan valami akkor elérem,ha nincs akkor van gubanc. Arra is van megoldás egy ideig. De ha már a lejátsz is kifingik akkor vége a dalnak.
Nem időt állo. Az biztos. De ha nem aranyböl gyártjuk akkor nem is lesz az. És én nem fizetnék egy dvd blue-ray lemezért 100ezreket.
Nem a forgalmazókkal van a baj, hanem a filmstúdiókkal. A forgalmazók továbbra is kiadják a lemezeket, a filmstúdiók nem adják nekik oda. A VHS azért volt más, mert az sérülékeny volt, már attól is romlott a minősége, hogy megnézted párszor, arról ne is beszéljünk, amikor a magnó megette a szalagot. Ezért tudta nagyon hamar kiszorítani a DVD, ami egy minőségi ugrás volt, kristálytiszta kép, 5.1-es hang több nyelven, ha nem sérült a lemez fizikailag, nem megy tönkre soha. A BD pedig a HD felbontást hozta, de ezt sajnos elrontották, mert túl magas felárat kértek (és kérnek a mai napig) érte, a lejátszó és a lemez is 3x annyiba kerül minimum, de van hogy 5-6x annyiba egy új kiadás esetén, ekkora felárat nem fognak fizetni érte, miközben a DVD is egész jó képminőséget biztosít egy HDTV-n is. Ugyan így, a kutya nem fizetett elő külön a HD csatornákra felárért, azóta van nékünk is amióta az alapcsomag része. A streaming minden szempontból visszalépés:
- Gyakran csak sztereó hangja van, míg a DVD-n közel 20 éve standard az 5.1.
- Lényegesen alacsonyabb bitrátával adják (DVD ~8 Mbit/s, Stream ~1,5 Mbit/s 480p-ben, ez áll a legközelebb felbontásban a DVD-hez).
- Akárhányszor meg akarod nézni, le kell tölteni, ami adatforgalom, befolyásolja az internet stabilitása. Nyilván egy sérült DVD lejátszása is megakad, de ahhoz először meg kell sérülnie a lemeznek.
- Folyamatosan fizetni kell, hogy hozzáférj. Lehet, hogy olcsóbban több tartalomhoz férsz hozzá egyszerre, de azokat nem tudod később megnézni, ha már nem fizetsz.
- Semmi sem garantálja, hogy ha fizetsz is, néhány év múlva ott lesznek a kedvenceid.
#6 a DVD lejátszókon már igen régóta van HDMI kimenet, amivel gyakorlatilag minden létező tévére rá lehet kötni amit 2009 óta gyártottak. Az analóg kimenet azért maradt meg, hogy régiekre is ráköthető legyen.
A VHS magnót pedig az antenna bemenetre kell kötni, ugyanis a mai napig van a tévékben analóg tuner. Csak bekapcsolod a magnót, beteszel egy kazettát, elindítod a lejátszást, majd analóg csatornakeresés a tévén. Annyi, hogy ne legyen kábeltévé dugva a magnóba, mert manapság nem hagyják ki a magnóknak a helyet, mint régen, így egy kábeles adó könnyen bezavarja a jelet. De nagyon sokaknál box van a tévéadáshoz, ott ez nem okoz gondot, illetve a modernebb magnókat be lehet állítani nagyon magas, 60-as csatorna fölöttire, ott már nincs kábeltévé, akkor mehet mellette, régi magnóknál probléma ez, ami csak néhány alacsony csatornára állítható.
"Ezt a többi külföldi áruházak is és a hazai áruházak is előbb-útobb fellépnek a megszünéshez?"
Kicsit érthetetlenre sikerült, de: igen, ahol csökken a kereslet, ott a kínálat is csökkenni fog.
"Vajon ezek utan még érdemes gyűjteni?"
Ez hogy jön ide??
Nagyon kevés olyan gyűjtőről hallottam, aki azért hagy fel valaminek a gyűjtésével, mert azt már nem, vagy csak erősen csökkentett mértékben forgalmazzák. Sőt, sok esetben pont, hogy az az értékes darab egy gyűjteményben, amiből kevés van.
"Most mi ezzel amúgy a baj?"
Például az, hogy a streaming nem adja azt a biztonságot és stabilitást, amit egy fizikailag birtokolt példány. A 2000-es évek első felében vett DVD-t ha akarom, ma is betehetem a lejátszóba/meghajtóba, és meg tudom nézni. Egy Netflixen / HBO Go-n / akárhol elérhető filmnél abban sem lehetsz biztos, hogy jövő héten ott lesz a kínálatukban. Egy év alatt két sorozattal is úgy jártam, hogy elkezdtem nézni, de befejezni már nem tudtam, mert addigra levették a kínálatukból.
"Egyszerűen a digitális terjesztéssel nem lehet versenyezniük."
Nem is feltétlenül kell versenyezni. Azt kéne elfogadni, hogy két különböző célközönségről van szó.
"a modern "művek" egyre értéktelenebbek"
Én azért nem általánosítanék. Ma is születnek remekművek, igaz, én is úgy látom, hogy régebben több élvezetes film volt, de azért nem általánosítanék.
(Na, meg régen is születtek gagyi alkotások, amik gyűjtői szemmel a ritkaságuk miatt sokat érnek.)
"Okos tv-n VHS-t lejátszani....azt sem tudom mi kellene hozzá."
Nem egy atomfizika rájönni, hogy videomagnó szükségeltetik hozzá.
"Ahogy a dvd-t sem tudom rákötni."
Nekem sikerült.
"Nem időt állo. Az biztos."
Jah. Végső soron a műsoros (tehát nem házilag megírt) DVD-k majdnem mindegyike ma is lejátszható (bálam ez az arány 100%), pedig a Netflix még csak gondolat sem volt akkor, amikor ezeket vettem. Aztán majd térjünk vissza rá 20 év múlva, hogy a most elérhető filmek hány százaléka lesz Netflixen akkor is elérhető.
"És én nem fizetnék egy dvd blue-ray lemezért 100ezreket."
He?
Valamit te nagyon benéztél.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!