Nagy baj,ha 30 évesen nem értek az internethez?Nem tudom mit hogy kell rajta csinálni?
Önmagában ezt nem, pontosabban nem rád nézve érezném gáznak.
A 30 éves korosztálynak már javában kötelező volt számítástechnikát/informatikát tanulnia. Te kb. 2006-ban kezdted a középiskolát. A '90-es évek közepétől létezik internet Magyarországon, a 2000-es években pedig a számítógépes hálózatok témakör kötelező eleme volt a számítástechnika/informatika tantervnek. Szóval minimum az alapvetőbb dolgokat tanulnotok kellett volna. (Ez persze nem jelenti azt, hogy tanultátok is.) Ráadásul akkoriban már sejteni lehetett, hogy a jövőben nagyon nagy szerepet kap a digitális technika, így - persze, tudom, ez csak egy minimális óraszámú tölteléktárgyként funkcionált - jóval nagyobb hangsúlyt kellett volna, hogy kapjon.
De igazából nem is tényanyagokat kellene elsajátítani, hiszen - jobb helyeken ez is elhangzik tanórán - az internet napról napra változik. Ha egy tevékenységet valaki mechanikusan, szinte billentyűütésről billentyűütésre tanulja be, az csak addig lesz képes azt csinálni, ameddig az adott szolgáltatás, vagy szoftver nem változik. Megjegyezném: pont ezért sikertelen aza temérdek informatikai felnőttképzés, ahová többek között a munkaügyi hivatalból is küldik a résztvevőket, mert 99%-uk kb úgy tanul, hogy pl. Wordben a képernyő tetejétől 2 cm-rel lejjebb, a 8. ikon a középre igazítás. Aztán kijön egy új verzió, netán más szoftverhez kerül, és képtelen lesz ott is ugyanazt elvégezni, mert nem a dolgok értelmét, hanem a gondolkodást nem igénylő "receptet" tanulta meg.
Amiket felsoroltál tevékenységeket, azok tipikus példái annak, amiket nem kell tudni, cska logikusan végig kell gondolni, hogy mit akarsz csinálni, és emellett egy dologra kell képesnek lenned: használni az internetes keresőt. Amit gyakran használsz, annak úgyis rutinná válik a használata, amit meg nem, annak a mikéntjére rá lehet keresni. Én se nyaltam be soha, hogy hogy kell X banknál utalni. Fogtam a keresőt, megkerestem a weboldalukat, értelemszerűen az azonosítóval, meg a korábban a bankfiókban beállított jelszóval beléptem, és végignéztem, hogy milyen menüpontok vannak. És valahogy tök logikus, hogy a "lászpénz átutalás belföldre" lehetőségre kattintsak, és ne mondjuk a számlatörténetre.
Én se tudnám fejből, hogy melyik taxitársaságnak milyen alkalmazása van (ha van), és hogy azon hol, hányadik gombbal lehet taxit hívni. Mert ez sem egy egységes dolog. Nincs olyan, hogy egy központi taxihívó alkalmazás, és az Soprontól Balmazújvárosig minden társaságnál működik. Viszont semmi nem gátol meg abban, hogy a keresőbe beírd a város nevét, meg azt, hogy taxi, és menten el leszel látva a szükséges információkkal.
Nem tudsz képet feltölteni? Mondjuk azért nem mindegy, hogy milyen felületre. Mert az, ha a "kép feltöltéséhez kattints ide" feliratra nem megy rákattintani, az úgy csöppet égő, és ez igazán nem is informatikai kompetencia kérdése. De mondjuk az, hogy itt hogy linkelj be egy képet, az már jóval kevésbé gáz, hiszen az oldal nem teszi lehetővé, neked kell utánajárni, hogy milyen lehetőségek vannak, stb. (Bár mondjuk így sem egy atomfizika, csak egy jól kivitelezett internetes keresés kérdése az egész.)
Az sem mindegy, hogy miért vagy ezekre képtelen? Szellemi képességek hiánya miatt? Vagy úgy, ahogy van, hidegen hagy az egész tech-világ? (Amit én szintén nem tartok cikinek, ismerek olyan embert, aki tanyán él, szereti az ottani életet, és jól elvan ezek nélkül.) Vagy mert egyszerűen eddig nem foglalkoztál ilyesmivel? (Bár ugye tanultatok informatikát, de tudom, tudom... az sok helyen olyan, amilyen.) Viszont ez esetben csak gyakorlás kérdése az egész, hogy feltornászd magad.
Én összességében azt mondom, hogy az ember ahhoz értsen, ami neki, a saját élete és értékrendje szerint szükséges. Akkor ciki egy ismeret hiánya, ha arra neked - akár a munkádban, akár másutt - szükséged lenne, és ennek ellenére nem tudod. Egyelőre még teljes életet lehet élni internethasználat nélkül is, bár a világ egyre inkább arra tart, hogy - ha máshol nem, a munkahelyen - megkerülhetetlen lesz a használata.
A csajozás meg egy teljesen más kérdéskör.
24#
Felmerült bennem is, viszont a kérdés kiírásában segíthetnek is neki, valamint elképzelhető, hogy a jövőben egy hasonló problémákkal küzdő ember megtalálja ezt a kérdést és a válaszokból valamilyen inspiraciót fog majd szerezni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!