Kezdőoldal » Számítástechnika » Internet » Az informatikusoknak igazuk...

Az informatikusoknak igazuk van, hogy ennyire óvatosak? Ha erre az oldalra ír valaki ki privát dolgot, az hogyan üthet vissza?

Figyelt kérdés

Ismertem erről az oldalról valakit, aki pl. nem volt hajlandó privátban válaszolni senkinek, meg nagyon óvatos volt azzal, mit ír le. Emailezni is csak úgy lehetett vele, hogy csinált egy ideiglenes email-címet. Más informatikus ismerősömtől is hallottam, hogy az internet, az email mennyire nem privát.

De a gyakorlatban ez hogy néz ki? Pl. amit itt valaki privátban levelezik, vagy leír, az hogy követhető vissza? Nyilván nem arra gondolok, ha valaki leírja magáról, hogy ki ő, hanem az informatikai részről, ha érthető.

2021. nov. 30. 23:44
 1/9 anonim ***** válasza:
80%
Én sem osztok meg nagyon privát dolgokat az oldalon. Valljuk be, nem egy WhatsApp vagy signal minőségű titkosítás van az oldal mögött. Amúgy az már nettó hülyeség, hogy kamu email címeket csinál, ugyanannyi erővel feltörik azt is, mint a rendeset, már, ha egyáltalán fel tudják törni, mert egy gmail már elég biztonságos, DE még az sem Signal vagy WhatsApp minőségű.
2021. dec. 1. 00:02
 2/9 anonim ***** válasza:
13%

Minden szolgáltató törvény szerint tűrni köteles hogy az adatforgalmába a hatóság beiktasson "fekete" dobozkát. Ez nemcsak amerikában de európában (mo-n) is így van.

Magyarán minden szöveges üzenet (valószínűleg) rögzítésre kerül. Főleg mivel a levelek és üzenetek minimális helyet foglalnak a hangbeszélgetésekhez képest.

Persze ha az végponttól végpontig titkosított akkor nem látják a tartalmát.

Ezért érdemes mindig pgp titkosítással levelezni.

www.gpg4win.org

2021. dec. 1. 00:25
 3/9 anonim ***** válasza:
84%

Szedjük ketté a topiknyitó kérdést: egyrészt ott van ezen fórum rendeltetése: ez elsődlegesen egy problémamegoldó, kérdezős-válaszolós célú platform, nem egy szívküldi társkereső vagy egy csacsogós női csevegőfelület.

Gyakran tapasztalom itt, hogy egy témához szorosan kapcsolódó, publikus, problémát privát üzenetben küldenek el - én sem szeretek ilyesmikre privát üzenetben válaszolni, mert nem ez a fórum célja:

"A fórum arra van, hogy írjunk bele, nem pedig társkeresőként szolgál. A fórumba írt kérdéseket és válaszokat mások is olvashatják és tanulhatnak belőle, már csak ezért is jobban megéri az ilyen jellegű segítségkérést publikusan intézni."

[link]

Illetve ennél a fórumnál egy lényeges tényező, hogy a kérdést kiíró és a kérdésre válaszoló szeretné megtartani "anonimitását", hisz itt a kérdés és az arra adott válasz tartalma a lényeg, nem a kérdező/válaszoló személye.

Másrészt ott van a levelezés/üzenetküldés kérdése. A levelezésnél - illetve a nem direkt (P2P, peer-to-peer) üzenetküldésnél - alapvetően az üzenet egy köztes szolgáltatónál kerül eltárolásra és elküldésre a címzetthez - így a köztes szolgáltatást üzemeltető hozzáfér az üzenet tartalmához.

Ez ellen a hálózati forgalom titkosítása (HTTPS, SMTPS, IMAPS, POP3S, SSL, TLS,...) - mely a szolgáltatás szervere és a küldő illetve fogadó fél közötti hálózati kapcsolatot hivatott védeni, hogy a szolgáltató és a kliens közé ékelődő támadó (például egy publikus wifi hotspotnál) ne tudja elolvasni - nem véd meg. És a globális, amerikai (akik az Öt Szemek társaság - [link] - vezető tagja) techóriások (Google, Facebook, Amazon, Apple, Microsoft,...) egyre növekvő életünkbe történő befolyása és adatvédelmi botrányaik tekintetében eléggé aggasztó.

Ezért kell végponttól-végpontig tartó (E2EE - end to end encryption) titkosítást használni.

Levelezésnél vannak kifejezetten ilyen szolgáltatók, mint például a Protonmail, a Tutanota vagy a Mailfence. De vannak a szokványos levelezési szolgáltatóknál használható, levelezőkliensbe integrálható technológiák - mint például a Thunderbird levelezőkliensben használható OpenPGP vagy az S/MIME.

Azonnali üzenetküldésnél is vannak ilyen szolgáltatók - ilyen például többek között a Signal (aminek titkosítását elvileg - azért csak elvileg, mert a Whatsapp zárt forráskódú, így nem ellenőrizhető - a Whatsapp is használja, de Facebook-termékben - mármint a Whatsappban - én nem bíznék) vagy a Telegram.

2021. dec. 1. 01:17
 4/9 anonim ***** válasza:
81%
Elvonatkoztatva attól hogy informatikus-e, aki ilyet csinál, egyszerűen paranoid, üldözési mániás. Ha nem csinálok, írok olyat ami bármilyen tekintetben is rám nézve negatív hatással járhat, akkor semmi értelme százféle fokozott biztonsági megoldáson keresztül leírni amit akarok. Mert ha nem csinálok semmi törvénytelen, büntetendő dolgot, akkor nincs is mitől tartanom.
2021. dec. 1. 07:34
 5/9 anonim ***** válasza:
69%
Szerintem nincs miért aggódni. Itt fent egy lakatot láthatsz a címsorban, esetleg azt is, hogy https, azaz tárolhatják az adatfolyamot, de az titkosított, amit nem olyan egyszerű feltörni. Néhány "informatikus" egy kissé paranoid, valószínűleg szerintük meg én vagyok naiv.
2021. dec. 1. 08:29
 6/9 anonim ***** válasza:
100%
Tényleg rengeteg mindent lehet tudni rólad, csak azzal hogy írsz egy böngészőben vagy e-mailezel. Természetesen megfigyelnek, algoritmusok alapján így tudnak neked célzott hírdetéseket ajánlani pl.
2021. dec. 1. 10:07
 7/9 anonim ***** válasza:
100%

Nincs. Ez nem a darkweb, hogy kelljen 66 féle VPN, meg Tor, meg 1001 titkosítás, hogy 100% biztonságban vegyél pár gramm füvet.

Ha ennyire félti magát mindentől, akkor miért akar egyáltalán valamit megosztani valakivel? Vagy miért félti magán ennyire?

Én képcseréztem is itt, fétisekről beszélgettem, stb, de pontosan tudom, hogy ha nincs a képen az arcom, vagy felismerhető háttér, olyan oldalom osztom meg, ahol nincs ott a rendes nevem, s még le is lehet törölni, akkor az se tud kezdeni semmit se az ilyesmivel, aki amúgy ismer. Nemhogy egy ismeretlen...

2021. dec. 1. 10:50
 8/9 anonim ***** válasza:
44%

"Mert ha nem csinálok semmi törvénytelen, büntetendő dolgot, akkor nincs is mitől tartanom."

Ebben a modern, "progresszív", felfordult világban már nem így van. Ami ma "törvénytelen", az holnap már kinevetendő, megvetendő, üldözendő "bűn" lesz (ami miatt megbélyegezhetnek, kirúghatnak az állásodból) vagy a sok kis "törvénytelen" lépésedet felhasználva algoritmusok fognak befolyásolni a döntéseidben - úgy, hogy azt te észre sem veszed.

"Itt fent egy lakatot láthatsz a címsorban, esetleg azt is, hogy https, azaz tárolhatják az adatfolyamot, de az titkosított, amit nem olyan egyszerű feltörni."

Mint írtam: a HTTPS (a "lakat") csak a szerver és a kliens közötti kommunikációnál titkosít - a kliensen illetve a szerveren magán nem, ott titkosítatlan marad.

Ez e-mailnél vagy azonnali üzenetküldésnél kifejezetten aggályos: ha valaki illetéktelen hozzáfér a szerveren tárolt levelekhez, az el tudja olvasni, mivel azok titkosítatlanul tárolódnak.

"Ha ennyire félti magát mindentől, akkor miért akar egyáltalán valamit megosztani valakivel? Vagy miért félti magán ennyire?"

Azért, mert ebben a haladó "progresszív" világban az információ hatalom és ha valakinek nem tetszik, azt felhasználhatják ellened és te nem tehetsz semmit ellene.

Látszólag az nem probléma hogy kényes témákról beszélgetsz - hisz nincs fenn a valós neved - viszont a böngészőprogramod által hátrahagyott nyomaid (ezt nevezik böngésző ujjlenyomatnak, amik a nyomkövető sütik révén oldalakon keresztül végigkövethetőek) és ezen jelentéktelennek hitt információmorzsák (pláne ha a végén még a valós személyedet takaró közösségi fiókkal/személyes levelezéseddel is kombinálható) összegyűjtve már eléggé veszélyesek tudnak lenni.

2021. dec. 1. 11:28
 9/9 anonim ***** válasza:
27%
Sajnos az emberek döntő többsége feláldozza a biztonságot a kényelem oltárán. Pedig ott a bárki számára elérhető megoldás ahogy a 2/ linkelte.
2021. dec. 1. 12:10

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!