Kezdőoldal » Számítástechnika » Internet » A wifi 6, 5GHz-nek jelenleg...

A wifi 6, 5GHz-nek jelenleg van érdemi haszna?

Figyelt kérdés
Arra gondolok, hogy a támogatott sebesség 4804 Mbps körüli, na most ilyen internet szolgáltató nincs ami ilyen sebességet ad én úgy tudom

2021. nov. 30. 21:07
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
100%
Hálózaton belül? :D
2021. nov. 30. 21:08
 2/11 A kérdező kommentje:

Tehát akkor mi az értelme?

Amit tudok hogy a wifi 6, sok kapcsolódott eszközt is elbír elvileg. De egy hétköznapi családban, vagy lakásban 20db eszköznél nem igen van több.

Ipari körülmények között meg nem ilyet fognak használni.

2021. nov. 30. 21:09
 3/11 A kérdező kommentje:
Nézegetem a Wifi 6 szabványt, hogy újítani kellene a régi routert, de a wifi sebességet meglepőnek tartom.
2021. nov. 30. 21:10
 4/11 anonim ***** válasza:

Nem a WiFi szabványtól függ mennyi eszközt bír el a router.

A WiFi6 az átviteli szabvány, ami elméletileg 4x nagyobb sebességre képes mint elődje.

DE! Ez nagyban függ a hardvertől, otthoni környezetbe használt routerek akár 2~3 eszköz is teljesen letudja terhelni úgy hogy a sáv széllesség töredékét használja fel.

2021. nov. 30. 21:31
 5/11 anonim ***** válasza:

Például nekem wireless VR -nál hasznos, ahol 4K felbontású videóstreamet kell küldeni (kevesebb mint 30ms késéssel).

Nyilván itt pufferelés szóba sem jöhet, és a tömörítés is csúnya megoldás, igazi sávszélesség kell.

2021. nov. 30. 21:47
 6/11 A kérdező kommentje:

Az miben nyilvánul meg, ha egy router nem birja a terhelést?

Nekünk van pár wifis cucc itthon, párásito, legtisztito, wifis kamera rendszer 6 kamerával, 2 laptop, 4 telefon, 1 tablet, ezek mennek.

Jelen pillanatban találtam neten ilyen wifi internet tesztelőt, ahol le/feltöltést lehet stimulálni.

50mb/s letöltésre, és 2mb/s feltöltésre lőttem be, mellette most wifin kapcsolódok a géppel, youtube 4k videó nem pufferel, twitchen nézek valakit 1080p-ben és ott sincs pufferelés.

Kb. 1 órája megy már, 2x mondjuk megszakadt a wifi kapcsolat, de lassulást nem éreztem.

2021. nov. 30. 22:52
 7/11 anonim ***** válasza:

"youtube 4k videó nem pufferel"

Az már nagy probléma, hisz akkor mindig megakad. De gondolom inkább arra gondolsz, hogy nem ürül ki a puffer sose :)

2021. nov. 30. 23:09
 8/11 anonim ***** válasza:

#2: Nem csak otthon, a családban használnak ilyesmit.

Cégeknél, áruházakban, iskolákban, stadionokban, hotelekben, busz-/vonatállomásokon, reptereken, Internet-szolgáltatóknál, stb...

És itt egy - akár kültéri helyszínen - eszközre akár több száz felhasználó is csatlakozhat, akár több (akár huszon-) km-es kapcsolatokat kell létrehozni, az ilyen jellegű eszközöket be kell integrálni vállalati hálózatba (ahol nem szimpla WPA PSK-kulcsokat használnak, hanem minden felhasználónak egyedileg azonosítódnak; vagy központilag több tíz/száz elérési pontot kell kontrollálni).

Éppen ezért vannak vállalati felhasználású WIFI6-képes eszközök is - például:

* [link]

* [link]

* [link]

* [link]

* [link]

2021. nov. 30. 23:40
 9/11 anonim ***** válasza:

"4804 Mbps"

Mert bedőltél a piár dumának. Ez csak egy összeadogatott elvi sebesség, te töredékét se fogod elérni.

10 éve vett N-es routerem leírásában is 750Mbps szerepel.. a tizedét ha sikerült elérnem..

2021. dec. 1. 00:42
 10/11 anonim ***** válasza:

"Mert bedőltél a piár dumának. Ez csak egy összeadogatott elvi sebesség, te töredékét se fogod elérni."

Ez nem "piár duma" sem "elvi sebesség", hanem adatráta, ami a rádiós interfész fizikai korlátja, annyival küldheti/fogadhatja a biteket.

Viszont mivel a wifi-eszközök - természetükből fakadóan - egy csatornán osztoznak, ezért szükségesek olyan ütközéselkerülő technikák, amelyekkel tudnak kommunikálni úgy, hogy nem zavarják egymást. Ezen technikák folyományaként a programban tapasztalt adatátviteli sebesség aggregáltan (le+feltöltés összesen az összes eszközre vetítve) maximum a fele lehet (és ez nem csak az adott eszköztől függ, hanem a rá csatlakozó eszköztől, a köztük levő terepakadályoktól, a zavaró tényezőktől, stb...).

2021. dec. 1. 01:37
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!