Kezdőoldal » Számítástechnika » Internet » Milyen mobilinternet szolgálta...

Milyen mobilinternet szolgáltatót ajánlotok, miután egy szolgáltató "átvert" minket?

Figyelt kérdés

2021. szept. 5. 20:41
 1/3 anonim ***** válasza:
Telekom.
2021. szept. 5. 20:50
 2/3 anonim ***** válasza:
100%

Telekom: jó az országos lefedettség, de drága.

Telenor: olcsóbb, de a hálózat gyengébb, sokat akadozik.

Vodafone: olcsóbb, de a lefedettség vidéken problémásabb, illetve mostanában csinál furcsaságokat, például engem nem enged fel a 4G hálózatra.

Digi: Nincs országos lefedettség, de nevetségesen olcsó, ha nem utazgatsz az Isten hátamögé, nem lesz gondod vele.

2021. szept. 5. 20:54
 3/3 anonim ***** válasza:

Én Digi és Telekomot használok.

A legtöbbet a Digi-t használom, ez havi 1500 Ft-ért 30Gb mobilinternetet ad, de ha van Digi vagy Invitel előfizetésed, akkor havi 500 Ft kedvezményt adnak. A csomagra nincs hűségidő (azaz bármikor lemondhatod), de előfizetéses. Ez a 30Gb már egész jó (eddig még sosem fogyott le, pedig nagyon sokat használom). Ha elsősorban böngészésre, meg Facebook és Messengerre kell, nem is fogod lehasználni. Ha sokat YouTubeozol, érdemes a telefonon az adatforgalom csökkentőt beállítani (a YouTube beállításokban megtalálod), ez annyit csinál, hogy mobilinterneten kisebbre teszi a felbontást, cserébe pixelesebb lesz a kép, és 3X kevesebb forgalmat fogyaszt. Adatforgalom csökkentővel kb. napi 2 óra YouTube is simán belefér a 30Gb-ba. Tehát ésszerű használat mellet a havi 30Gb több, mint elegendő.

A hátránya, hogy alacsonyabb a sebessége, mint a másik mobilszolgáltatóknál (normál térerőnél 5-10 Mbit/s körül van átlagosan). Ez böngészésre, Facebookra, Messengerre és YouTubera (kisebb felbontással) pont megfelelő. A lefedettsége sem teljes, városokban van, de a kisebb falvak nagy része még nincs lefedve. Tiszántúlon jobb a lefedettsége, mint az ország többi részén.

Én ritkán hagyom el a városom, viszont helyben elég sokat mozgok, és nálunk mindenhol jól működik, így nekem ez megéri.

Viszont a Digi mellet van Telekomos mobilinternetem is. Ez arra van, hogy ha vidékre utazom, onnan a Telekomot használom. A Telekomnál van Maraton opció, ez annyit jelent, hogy megveszel egy 1Gb vagy 5Gb csomagot, és addig használod, amíg el nem fogy (az 5Gb-os szerintem jobban megéri).

A Telekom átlagos sebessége 30-60 Mbit/s, de többször mértem 100 Mbit/s fölött is, lényegesen gyorsabb mint a Digi. A lefedettsége is sokkal jobb, minden kis faluban van 4G.

Cserébe az ára is drágább, mint a Digi. Viszont ha sokat utazol, és/vagy sok adatra van szükséged, akkor a Telekom a nyerő. Náluk 10.000-ért (Dominóval hűségidő nélkül) van korlátlan mobilinternet, ami jó helyen akár fő internetnek is megfelel. Szintén a Telekom a jobb, ha az ár kevésbé számít, mint a szolgáltatás minősége. Nálam pont fordított volt a helyzet, az olcsóbb megoldást kerestem.

A Vodafone még, ami olcsón nagyobb adatkeretet ad, náluk havi 8000 Ft az 500 Gb (Tuti+ csomagban, erre sincs hűségidő). Az 500 Gb már szinte korlátlan, ezen nyugodtan lehet HD-ban YouTubeozni. Egyik kollégámnak ez van, csak telefonról internetezik (de arról elég sokat), így ő be sem köttette a vezetékes internetet.

Telenornál feltöltőkártyásban nincs nagy adatkeretű csomag. Az 5Gb megújuló net 3500 Ft havonta, ez a legnagyobb. Ha havi 5Gb-nál nagyobb adatra van szükséged, számlás csomagot érdemes náluk venni. 100Gb adatforgalom + 120 perc beszéd havonta 7490 Ft 24 havi hűségidővel. Ha telefonálsz is vele, akkor lehet ez éri meg a legjobban. A 100Gb kb. napi 1-2 óra HD videónézésre vagy 5-6 óra kisebb felbontású (adatforgalom csökkentő) YouTubera elég. A 100Gb-nál már meg merem kockáztatni, hogy ha nem "extrém módon" használod, fő internetnek is megfelel.

Egy kis segítséget is írok, kinek mekkora adatforgalomra van szüksége. Az egyszerűség kedvéért azt írom le, mire elég 1Gb. Ezt fel lehet szorozni.

- 1Gb YouTube adatforgalom csökkentővel kb. 2 óra videózásra elég. HD felbontásban 45 perc, full HD-ban pedig akár 30 perc alatt lemegy.

- 1Gb kb. 4 óra böngészésre elég (normál használati szokások mellet).

- 1Gb kb. 4 óra Facebook hírfolyam böngészésre elég (videók nézése nélkül, a videókra már a fentebb írtak érvényesek).

- 1Gb kb. 8 óra zene vagy webrádió hallgatásra elég (256 Kbit/s minőségben).

- 1Gb kb. 1,5 óra videóhívásra, vagy 10 óra hanghívásra elég (pl. Messengeren).

Tehát 5Gb-os (vagy kisebb) csomagot csak másodlagos internetként ajánlok, 30Gb adatmennyiség ésszerű használat mellet már elég lehet egy hónapra, 100Gb már aktív használat mellet is kitart, 500Gb pedig még full HD videók rendszeres nézésére is bőven elegendő.

2021. szept. 6. 16:53

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!