Torrenteknél mi az a seed/peer arány?
Szeretnék helyet felszabadítani a gépemen, ezért letörölnék néhány olyan filmet a gépemről, amiket még elvileg seedelek.
Viszont nem szeretném túl hamar letörölni a filmeket, mert úgy fair, hogy én is seedelem őket egy darabig.
Észrevettem viszont, hogy a utorrentben van egy "seed/peer" arány rész, ami gondolom minél nagyobb annál jobb, és arra gondoltam hogy csak azokat a filmeket törölném le a gépről, aminek viszonylag magas ez az aránya (pl.: 4.672, 18.899).
Ennek lenne így értelme?
Seeder(seed): azok, akiknek megvan a teljes "anyag", és csak adják a többieknek.
Peer: Akik ugyanazt a fájlt töltik egyidőben.(Adnak is és kapnak is.)
Ha teljesítetted a seedszabályokat (vagy ennek hiányában nincsenek már aktív letöltők), esetleg még jófejségből visszatöltötted 1.0 arány felé, akkor már bőven teljesítettél minden írott és íratlan szabályt, nyugodtan törölheted a torrentet.
A S/P arány azért nem mérvadó, mivel ha valaki nem töltött le mindent, de már seedel, ő Peer-nek lesz besorolva (seeder csak 100%-ot letöltő kliens lehet). Így hiába van mondjuk 10 seeder és 3 peer kijelezve, a valóságban lehet már mindenki seeder, csak az a 3 ember nem töltötte le a teljes tartalmat. Valódi letöltő pedig nincs jelen, így nincs is kinek feltölteni.
Ezért is csalóka a "peer" megnevezés, mert az jelenthet leecher-t is (aktív letöltő, még nem töltött le mindent de kapcsolódik és forgalmaz, és ezért peer), de partial seeder-t is (letöltötte azt ami neki kell és seedel, de mivel nincs meg nála a tartalom 100%-a, ezért peer marad). A kliensek pedig nem tesznek különbséget.
Torrent oldalakon azért osztanak plusz pontokat (amit később felhasználhatsz) ha valamit kevesen vagy csak te seedelsz már mert régi feltöltés..
(ennek semmi köze az arányhoz)
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!