Domain cím és ip cím miért két külön hely?
Röviden, tömören a domain címeket ugye azért használjuk, hogy könnyebben el tudjunk érni egy adott ip-címet és ne kelljen végig beírni a számokat.
Viszont miért van az, hogy egy adott domain cím annak ellenére, hogy egy ip-címhez van kötve, ha beírom az adott domain címet, akkor elvisz engem egy adott oldalra. Míg ha az ip-címet írom be, akkor meg nem.
"Viszont miért van az, hogy egy adott domain cím annak ellenére, hogy egy ip-címhez van kötve, ha beírom az adott domain címet, akkor elvisz engem egy adott oldalra. Míg ha az ip-címet írom be, akkor meg nem."
Mert a webtárhelyen - takarékosságból - egy IP-címre több domain mutathat - lásd Apache: name based virtual host:
Előttem már jól leírták hogy miért van, egy kis technikai bővítés:
A böngésző a beírt domaint valóban egyrészt arra használja, hogy megtalálja az alapján az IP címet. Viszont egyúttal el is küldi a webszervernek (HTTP Host headerben), hogy te pl. a "gyakorikerdesek.hu"-t írtad be. Ez alapján el tudja dönteni a webszerver, hogy melyik oldalt akarod megnézni.
Ha IP címmel nyitod meg, akkor ebben a HTTP Host headerben pl. "79.139.62.48" lesz elküldve, és így a webszerver nem feltétlen tud olyan oldalt találni, amit meg tudna jeleníteni (konfigurációtól függően, lásd pl #1 által linkelt oldalt)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!