Ha a Youtube felismeri a zenét a videómban, kaphatok érte szankciót azon kívül, hogy nem lehet belőle bevétel?
tehát mikor odaírja, hogy youtube számára engedélyezte: és ott a zene címe. letilthatják érte a csatornám vagy videóm?
És olyan zenékért amit nem ismer fel azért?
Általában az van amit a 2-es mond.
De olyan recorder is van ami feljelent úgymond és akkor kapsz egy figyelmeztetést.
De ez gyakoribb a filmeknél.
Nekem ezért van egy másik youtube csatornám is amire feltöltök a videóból 1 percet és megnézem kapok e rá komolyabb figyelmeztetést :)
kérdező: ha egy zene/film nem szerepel a Content ID rendszerben, akkor nem történik semmi. viszont a Content ID rendszerben később is beregisztrálhatja a jogtulajdonos, illetve ha valaki felismeri a videódban, akkor jelezheti nekik hogy védett tartalom.
ha szerepel a Content ID rendszerben, de mégsem ismeri fel a videódban (pl. valamilyen torzítás/módosítás miatt), akkor pillanatnyilag szerencséd van, de ez elmúlhat, mert az algoritmus fejlődik és idővel a torzítás ellenére is felismerheti az egyezést.
amikor a Content ID rendszerbe a jogutlajdonos regisztrálja a tartalmát, akkor 3 opció közül választhat, hogy mi történjen, ha másnál megtalálják:
1. törlés és büntető pont (Copyright Strike) az elkövetőnek, amiből fél éven belül 3 db-ért a csatorna törlése jár.
2. maradhat a tartalom, de reklámot jelenítenek meg mellette és annak bevételét a jogtulajdonos kapja, nem a csatorna tulajdonosa
3. maradhat a tartalom és reklámot se jelenítenek meg mellette, a jogtulajdonos csak statisztikai adatokat kér, hogy lássa mennyien, hogyan nézik a videót (mintha a sajátja lenne)
a YouTube emberi erővel nem vizsgálja a tartalmakat. ezek automatikus beállítások, a tulajdonos beállítja, a YouTube pedig végrehajtja a tulajdonos beállításai szerint. ha vitatni akarod a dolgot, akkor a jogtulajdonossal (és jogászaival) kell lemeccselned.
ha vitatod törlést, akkor a YouTube felszólítja a jogtulajdonost, hogy vagy ejtse a követelését, vagy mutassa be a dokumentumokat, hogy pert indított ellened - éppen ezért nem nagyon érdemes vitatni, hacsak nincs nagyon jó ügyvéded.
a YouTube csak nagyon különleges (emberjogi, szólásszabadsági) esetekben száll be a vitába, amikor úgy érzik, hogy nem csak egyértelmű a jogi helyzet, hanem elég fontos is, hogy ők maguk bíróságra menjenek a szólásszabadság védelmében.
#3-as teljesen felesleges erre külön csatorna, ma már feltöltéskor rögtön ellenőriz a YouTube és nem büntet, hanem eleve nem engedi ki a problémás tartalmú videókat.
egyébként ha túl sok problémás tartalmad van, a kapcsolódó csatornákat is letilthatják, nem csak azt, amelyikre az engedély nélküli tartalmat töltötted. szóval ha csak átjelentkezel, de együtt kezeled a fiókokat, akkor ugyanúgy látják a kapcsolatot köztük és kihathatnak egymásra.
Én amúgy úgy jártam, azért tettem fel a kérdést, mert használtam hangulatfokozó zenéket rakás videóm alatt, amit 6évvel később ismert fel a rendszer, hogy sorozatokból van és oda van írv,a hogy engedélyezte, de x országokban letiltották a tartalmat miatta, ahol fut pl. a sorozat. elég... érdekes, úgy hittem utólag nem tehetnek ilyet, de úgy vagyok ezzel az erővel minek videózni szóval használom, amit tudok.
"egyébként ha túl sok problémás tartalmad van, a kapcsolódó csatornákat is letilthatják,"
4es itt arra gondolsz, hogy amik ugyanaz alatt az ip/telefonszám alatt futnak, vagy csak az emailt nézik? Mert pl nekem van egy rendes csatornám, de tesóm ugyanarról a telefonról beaktivált egy másik emailcímet, amin meg random copyrightos sorozatjeleneteket tölt fel. akkor lehet az én csatimnak baja?
beperelni nem fognak senkit. nem csak Magyarországon, máshol sem. pont azért van az automatikus tartalom ellenőrző és letiltó rendszer, hogy se a YouTube-ot ne perelhessék, se a felhasználóknak ne legyen komolyabb gondja annál, hogy törlik a tartalmat, amivel gond van - újabban már rögtön a feltöltés után jelzi a rendszer, így eleve ki se mehet, ha gond van vele. (de ha később kerül be a rendszerbe, hogy másé, akkor utólag ugyanúgy fel fogja ismerni és tiltani).
a jogtulajdonos döntése, hogy csak országokat korlátoz, vagy töröltet. övé a tartalom, ő dönti el, hogy mit lehet vele csinálni, mit hagy, miből csinál ügyet.
attól, hogy nem azonnal derült ki, hogy övé a tartalom, még övé a döntés. amikor kiderül, hogy az ő tartalmát használod, akkor fognak intézkedni.
hogy mennyire széles körben kezelik a kapcsolódó csatornákat, azt nem lehet tudni. valószínűleg a Google mindent is tud rólad, úgyhogy ha meg akarják kapirgálni, akkor elképzelhető, hogy nézik az IP-t is. reménykedj, de inkább törekedj a saját tartalom használatára és tesód is erre neveld, neki is jobb lesz.
egyébként film és sorozat jeleneteket sem feltétlenül töröltetnek. azokat is ugyanúgy fent hagyhatják, ha a jogtulajdonos úgy dönt. ha nem, akkor viszont törölnek. (sokkal jobb, amit rögtön felismer és jelez a rendszer, mert azzal később nem fog meglepetés érni. amit nem ismer fel a rendszer, amiatt viszont aggódhatsz, hogy vajon mikor ismeri majd fel és mennyire reklamálnak/törölnek miatta)...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!