Szükségem lenne egy jó keresőre. Mit tudtok ajánlani?
A Google jó lenne, csak egy kissé aggályos az adatkezelése. A használata is elég macerás. (Állandóan el kell fogadni a feltételeit, hogy sütiket helyez el. Nem értem, hogy miért nem tudja felfogni, hogy a böngészőm úgy van beállítva, hogy a bezárás után töröl minden sütit. És még arra is kiváncsi, hogy milyen IP címről lépek be. Mert ha másikat használok, akkor zebrák és tűzcsapok keresésével büntet.)
A Duckduckgo-val az a gondom, hogy a találatainak semmi köze sincs a keresett kifejezéshez. Mondok rá egy példát. Üssük be azt a szót, hogy "kondér", majd kattintsunk a képekre! Hát a Duckduckgo eetén értelmes találat: nulla!
Nekem sem tetszik, ha valami monopol-helyzetben van, de egyelőre a Google keresőjénél jobbat nem fogsz találni. Létezik ugyan DuckDuckGo, ami szép, meg anonim, meg minden... de a találati listája rosszabb, mint egy átlagos 20 évvel ezelőtti keresőnek.
Ha nagyon félsz az adatvédelem miatt, akkor használj Tor böngészőt, és azon keresztül a Google-t. ;) (Bár szivatni fog a "nem vagyok robot" hülyeségével rendesen.)
"A használata is elég macerás. (Állandóan el kell fogadni a feltételeit, hogy sütiket helyez el."
Dehogy.
Én egyszer, valamikor évekkel ezelőtt elfogadtam, azóta egyszer sem volt rá szükség. Csak ha új gépről, vagy privát módban lépek be.
"És még arra is kiváncsi, hogy milyen IP címről lépek be."
Elmondom, hogy amikor 2003-ban a fősulin PHP-t tanultunk, már akkor azzal ugrattuk egymást, hogy szkriptecskéket írtunk, ami kiírta a weboldalra, hogy milyen IP-ről látogattad meg. Nincs ebben semmi rémisztő (főleg, hogy az IP-címek nagyobbik része mind a mai napig dinamikus), ez önmagában semmit nem árul el rólad, csak egy cím, amivel eljut hozzád az adat.
"Mert ha másikat használok, akkor zebrák és tűzcsapok keresésével büntet."
Dehogy.
Hetente változik az IP-m. Mégsem kell hetente igazolnom magam. ;) Esetleg csak akkor, ha hirtelen 4 országgal odébbról jelentkezek be, egy tök másik gépről. ;)
Nem az IP az elsődleges, ami alapján a Google egy eszközt beazonosít.
#2 "azért van, hogy a felhasználót védje"
Ezzel egyet is értenék, a probléma csak az, hogy nem sikerült a céljukat elérni. A weboldalak és szolgáltatások adatgyűjtési módszereiben semmi változás nem történt, annyi változott, hogy most amikor elsőre meglátogatsz egy oldalt, automatikusan rányomsz az OK-ra, és megy tovább minden, mint eddig. Ha rákeresek a monostabil multivibrátorra, két hétig elektronikai (rosszabb esetben szexuális segédeszköz) áruházakat fog a Facebook reklámozni. Szóval épp csak a lényeg nem változott... A Windows meg szintén ugyanúgy küldheti a kémkedési adatait Redmondba, bőven elég az, ha a felhasználási feltételek 4285. oldalának alján, 3-as betűmérettel meg van említve...
Ezzel most nem a törvény ellen akarok szólni, sőt... komolyan szükség van valamilyen szabályozásra, ami gátat vet az adathalászatnak és adatkereskedelemnek, és a semminél ez az intézkedés is több, de még nagyon gyerekcipőben jár a felhasználói adatok védelme.
"Attól hogy el kell fogadni ezt a baromságot, attól még ellopják az adataimat, csak legálisan csinálják."
Pontosan.
De legalább valami elkezdődött. Most már nyilvánvaló, hogy kb. annyit ér, mint halottnak a beöntés, de legalább valami megmozdult ez ügyben. Ez pedig bíztató jel arra nézve, hogy lehet, hogy középtávon komolyabb intézkedésekre is lehet számítani.
#4 "mert a Microsoft keresőjét (Bing) használja" -- Így már értem, hogy miért olyan a találati listája, amit még az Altavista legelső munkanapján is messze felülmúlna.
Én amúgy azt mondom, hogy nem kell túlzottan paranoiásnak lenni. Főleg úgy, hogy akik egyik pillanatban még a fekete festékkel lefújt kamerájukat is vastag szigetelőszalaggal ragasztják le, meg rettegnek, hogy a Google esetleg releváns találatot ad, a másik pillanatban meg lazán osztanak meg Facebookon magukról olyan információkat, amik alapján még egy hat általánost végzett borsodi őslakos is egyből tudja, hogy mikor tudja kirámolni a lakást, és mit hol keressen.
Nem árt az óvatosság, észen kell lenni, de nem szabad mindenhol és mindenben az ellenséget látni. Ha most ezen bejegyzés után 2 napig monostabil multivibrátorokat fog a Fb ajánlgatni, az még nem tragédia. Volt már jópárszor, hogy pont olyan reklám jött velem szembe, ami kifejezetten érdekelt. Én ezt önmagában nem nevezném rossznak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!