Rostás szabika zenét bele tehetek youtube videóba, ha azt írja a leírásba hogy "Minden jog fenntartva! "?
Sajnálattal látom, hogy a szövegértés egyre többeknek okoz problémát.
Az meg, hogy a 21. században az emberek döntő többsége a szerzői jog alapjaival sincs tisztában, elég gáz. Aztán persze jön a hiszti, ha valakit jogsértésért megbüntetnek, mert hát ő nem tudott róla, hogy nem szabad...
Két fontos alapelvet érdemes megjegyezni a szerzői jogokkal kapcsolatban:
- 1. Hacsak az alkotó (vagy az egyéb jogtulajdonos) másképp nem rendelkezik, a mű bárminemű jognyilatkozat nélkül is szerzői jogvédelem alatt áll. Ha semmit nem ír ki az alkotó, akkor is védett a műve. Tehát ki sem kéne írni, hogy "minden jog fenntartva", hiszen ez automatikusan így van. Pont azért lett divat kiírni, mert az emberek 90%-ának lövése nincs a szerzői jogról, és azt hiszik, hogy ami nincs kifejezetten és nyomatékosan tiltva, azt mindent szabad.
- 2. A szerzői jogot mindig a jogtulajdonos (általában az alkotó) érvényesíttetheti. Tehát ez nem úgy működik, mint mondjuk egy gyilkosságnál, hogy ha a rendőr észleli, hogy bűncselekmény történt, külön kérés nélkül is intézkedhet. A szerzői jogoknál csak a jogtulajdonos (vagy a jogérvényesítéssel felhatalmazott személy) kérésére történhet eljárás. Tehát ha én elkotok valamit, mondjuk komponálok egy zenét, és azt valaki az engedélyem nélkül felhasználja, mindaddig nem lesz belőle problémája, ameddig én magam (vagy ha van, a kiadó, stb.) meg nem teszem a jogi lépéseket. Ha én ezt nem teszem meg, attól az engedély nélküli felhasználás még nem lesz legális, és bármikor dönthetek úgy, hogy mégis feljelentem.
"második válaszoló túlbonyolította szerintem"
Szerinted. A valóság viszont más, kisfiam. Rengeteg szabad felhasználású gyűjtemény van, nézegess azok tartalmában.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!