Kezdőoldal » Számítástechnika » Internet » 10 évvel ezelőtt az internet...

10 évvel ezelőtt az internet is jobb volt, csak szerintem nem olyan izgalmas már?

Figyelt kérdés

2021. márc. 15. 18:22
 1/10 anonim ***** válasza:
87%
Csak szerinted.
2021. márc. 15. 18:25
 2/10 anonim ***** válasza:
100%
Mondjuk konkrétan mi az ami 10 éve volt és ma nincs?
2021. márc. 15. 18:27
 3/10 A kérdező kommentje:
Ma már bonyolultabb
2021. márc. 15. 18:43
 4/10 anonim ***** válasza:
100%
Mibenlenne bonyolultabb? Mondj olyat amit ma használsz és 10 éve nem volt?
2021. márc. 15. 19:07
 5/10 anonim válasza:
100%
Tíz éve inkább azt mondanám hogy még mindig "új"-nak számított. A családomhoz talán valamikor 2003-ban lett bekötve az internet, de úgy igazán szerintem csak 2007 körül kezdtük el használni, akkor lettek népszerűek a közösségi oldalak, kezdett elterjedni a youtube, az online filmes oldalak, torrentek stb... Akkoriban alakította át az átlag ember életét az internet olyasmire mint amilyen ma is, kialakultak a fogyasztási szokásaink, egyre több és több időt töltöttünk online. Ma meg igaz, mindig jön egy-egy új trend és platform, de alapvetően az ahogyan használjuk az eszközeinket nem változott már évek óta. Tíz évvel ezelőtt terjedtek el igazán itthon szélesebb körben a konzolok is, jobbak lettek az okostelefonok, elérhető áron lehetett már venni normális laptopokat. Ezzel csak azt akarom mondani, hogy a technológia fejlődése szerintem azért rendesen hozzáadott az internet varázsához. Ma már valóban bonyolultabb, viszont nem gondolnám hogy emiatt érzed kevésbé érdekesnek, jónak.
2021. márc. 15. 19:15
 6/10 anonim ***** válasza:
100%

Hát legalább már nem kell szarakodni flash playerrel meg java appletal, silverlight és hasonlókkal (jobb esetben).

És végre nem kell perceket várni, míg betöltődik pár percnyi youtube videó \o/.

ami szar lett, az a sok cookie, nyomulós reklámmal való szarakodás

nah meg talán a webes játékok kicsit kihaltak vagy közelse érzem azt az élményt, mint régen, de meglehet, hogy csak kinőttem

2021. márc. 15. 19:40
 7/10 anonim ***** válasza:
Most jobb, gyorsabb, több tartalom, magas minőségű képek/videók mindenhol. Nincs flashplayer, se java. Böngészőhöz is sok kiegészítő. Azt se árt megemlíteni, hogy 12 éve 2Mbit-el kezdtem, és a faluban ez volt az átlag. 2 nap volt egy fullhd filmet leszedni, youtuben meg a 480p is beakadt.
2021. márc. 15. 20:49
 8/10 anonim ***** válasza:

Nekünk a régi magyar tanárnőnk egyszer mesélte, hogy 2006 környékén nagyon sok jogvédett dolog volt csak úgy a neten (könyvek, rövidebb előadások forgatókönyvei, stb)

Aztán 2015 után már Sziszüphosz mítoszát alig kapta meg nekünk. Konkrétan én kellet átkonvertáljam a pár oldalni szkennelt szöveget, hogy mindenki el tudja olvasni normálisan.

Ebből a szempontból jobb volt a net 10+ éve, viszont izgalmasabb akkor se volt.

2021. márc. 16. 13:44
 9/10 anonim ***** válasza:
100%
Dehogy volt több, csak máshogy voltak elosztva, talan így fogalmaznák. Mostmár csak szinte torrentel tudod letölteni, nem pedig egy random hires fajlmegoszto oldalon.
2021. márc. 16. 14:50
 10/10 anonim ***** válasza:
100%

Nyilván nem "csak szerinted", biztos van a 7 milliárd ember között még valaki, aki ezt hozzád hasonlóan gondolja. ;)

De szerintem egyáltalán nincs igazad.

Az újdonság mindig szebbnek tűnik, arra mindig rácsodálkozik az ember, míg arról, ami a mindennapjaink része, már van, hogy tudomást sem veszünk. Ma az, hogy egy e-mailt megírok, és 2 percen belül ott is van a címzettnél, aki lehet, hogy a Föld másik oldalán él, már egyáltalán nem lep meg senkit. Amikor először találkoztam az internettel, akkor ez valami kimondhatatlanul bámulatos dolog volt. És ez nem csak az e-mailre igaz, hanem gyakorlatialg midnen szolgáltatásra. Elsőre csodának tűnik, aztán meg teljesen közönségessé válik. Amikor először videochateltünk? Űrkorszakinak tűnt az egész. Ma meg? Főleg az online oktatás idején egy tök szokványos, sőt, néha már gyűlölt dolog.

De ha ezt a pszichológiai tényezőt leszámítjuk, ma nagyságrendekkel tartalmasabb és érdekesebb az internet. Mennyiségre is jóval több az elérhető információ, mint pl. 10 éve. És ha átlagban nézzük, akkor minőségre is. Persze, kivételt lehetne találni, de arányaiban sokkal nagyobb a pozitív, mint a negatív változás. Ma már lehet online tévét nézni. Sőt.. a streaming szolgáltatóknak hála már nem vagyok a műsorújsághoz kötve, rengeteg tartalom van, amit akkor nézek meg, amikor szeretnék.Temérdek informáciühoz hozzá lehet jutni, akár írásos formában is, de már szinte mindenről van Youtube-on videó, főleg, ha beszél angolul, vagy valamilyen más nagyobb idegen nyelven az ember. Ma már nem kell a bankban állnom háromnegyed órát, ha pénzt akarok utalni. Vásárolhatok olyan termékeket, amikhez 10 éve még fél napot kellett volna utazni. És ezek mellett ingyen tarthatjuk a kapcsolatot távolabb élő barátainkkal, ismerőseinkkel, rokonainkkal. Akár képpel és hanggal is.

Persze, vannak hátrányos változások is. Mondjuk egy komolyabb webszolgáltatáshoz komolyabb hardver is kell, míg 10 éve egy átlag weboldalt egy pár kilobyte memóriával rendelkező "butatelefon" is meg tudott jeleníteni. De úgy gondolom, összességében ez elenyésző ár azért, amit az internettől ma kapunk.

"Ma már bonyolultabb"

Hát... épp, hogy nem. Én még emlékszem arra, amikor külön szoftvert kellett telepíteni és beállítani csevegéshez, videotelefonáláshoz, levelezéshez... ma már majdnem minden elérhető egy sima böngészőből is.

#6 "nyomulós reklámmal való [..cenzúrázva..]"

Öhm... emlékszünk még 10-15 éve, mennyire gyakori volt, hogy egy weboldal egy-kettő, vagy durvább esetben akár 5-10 felugró ablakot is meg tudott nyitni? Amikor egy átlag reklám több erőforrást fogyasztott, mint a weboldal többi része, és valósággal a képedbe mászott? Azok voltak az igazán zavaró, és nyomulós reklámok. Most csak egy-két zs-kategóriás weboldal csinálja ezt, jellemzően azok, ahol normális tartalom gyártása helyett inkább az egy oldalra elhelyezett 15 reklámmal próbálják elérni a meggazdagodást. De általában nem ez a jellemző. Van egy-két szolíd reklám, és ennyi. Sehol egy pop-up ablak, sehol egy fél képernyőt kitakarő flash...

Cookiekból meg régen sem volt kevesebb, csak akkor nem volt kötelező figyelmeztetni rá a felhasználót.

#8 "Aztán 2015 után már Sziszüphosz mítoszát alig kapta meg nekünk."

Az, hogy az internet ma nem egy jogtipró fertő, az nem feltétlenül rossz dolog. Nem vagyok egy habzó szájú, mindenkit zsigerből tolvajnak gondoló "jogvédő", de alapvetően azt gondolom, hogy az igazi megoldás az nem a kalózkodás, hanem az lenne, ha mindent, értelmes áron be lehetne szerezni.

Mondjuk egy tanórai anyagot talán nem a netről kéne letorrentezni, léteznek tisztességes módszerek annak beszerzésére. Ezzel nem a tanárt akarom szidni, félre ne érts! De az, hogy egy iskolában ne lehessen elérni egy tanítandó művet; hogy nem lehet a könyvtárból kikölcsönözni, nincs normális szöveggyűjtemény, amiben bent lenne, vagy nincs egy nyamvadt fénymásoló, amivel sokszorosítani lehetne... az nem az internet hibája, hanem a rendszeré, amelyik hagyja ennyire lerobbanni az iskolákat.

Mellesleg: egy már "public domain", szabadon elérhető műről beszélünk.

2021. márc. 16. 15:04

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!