Új gépen nincs net, mitől lehet?
Szombaton vettem
új gépet, amin windows 10 operációs rendszer van, de már akkor első bekapcsoláskor baszakodott a net. Akkor még sikerült egy router ki/be kapcsolással megoldani. Aznap ki se kapcsoltam mert töltöttem le rá dolgokat egész este, hanem tegnap bekapcsoltam és semmi. Hibaelhárítást csináltam egyszer kiírta, hogy meghavítva de nem így lett, helyette az egész házban elment a net, jel volt de adatforgalom nem. Ma kijöttek a netesek és kihúzták a modemet meg a routert (amit én is megcsináltam tegnap 2x) és megjavult. Na, gondoltam akkor a gépen is lesz ma már, erre most se semmi. Fogalmam sincs mi lehet, régi gépeken amiken windows 7 van ott egyszer se történt ilyesmi. Szerintetek?
Ha nincs net akkor:
tracert 8.8.8.8
ott látni fogod meddig jut el az IP csőgörény és hol akad el.
A tracert mindig "HOP"onként rak ki egy bejegyzést. Az, hogy pontosan mit tekintünk hopnak arra a "google a te barátod", de az, hogy akad el a kommunikáció ahhoz elég minimális IP ismeret.
Imhol az én példám:
Az én IP címem 192.168.1.101 - amit a szobámban lévő router ad.
Azt is tudom, hogy az router felém néző IP címe 192.168.1.1
c:\Users\GyakoriKerdesektracert 8.8.8.8
Tracing route to dns.google [8.8.8.8]
over a maximum of 30 hops:
1 5 ms 2 ms 1 ms 192.168.1.1 <- Saját routerem
2 3 ms 3 ms 3 ms Ezt itt kikommenteltem, mert semmki köze hozá senkinek sem :)
3 3 ms 3 ms 3 ms 81.X.X.X
4 3 ms 3 ms 3 ms 81.X.X.X
5 4 ms 3 ms 3 ms 81.X.X.X
6 4 ms 3 ms 3 ms 81.X.X.X <- Szolgáltató határa
7 4 ms 5 ms 4 ms 74.125.242.225 <-Ez már google Amerikában
8 4 ms 4 ms 3 ms 64.233.175.99 <-Ez is egy amerikai cucc
9 4 ms 3 ms 3 ms dns.google [8.8.8.8] <- Ez pedig maga a cél
Trace complete.
Mit kell látni? Azt kell látni,hogy a 3. HOP szám már nem a szobában van, tehát túljutottam a saját routeremen ha elakadna a cucc akkor a hiba már biztosan nem nálam van.
Egyébként a 83-as IPből látszik, hogy ez egy Telekomhoz tartozó IP tartomány.
A 6. HOP az utolsó ami az ISPhez tartozik, tehát ez a szolgáltató határa. Onnan látszik, hogy totálisan más hálózat a következő IP cím. A 7-9 IP már nem is ezen a kontinensen lévő Hosthoz tartozik, a 9 maga a célállomás.
Az IP címeket pl a [link] címen lehet kérdezgetni - hogy pl adott IP kihez tartozik.
Összefoglalva ha nem futna le az traceroute és:
1-2 HOP-on akad el:Hely probléma - te tudod megoldani vagy a szolgáltatód
3-6 Szolgáltató probléma - csak a szolgáltató tudja valószínűleg megoldani
6-7 Szolgáltató vagy más probléma- talán meg tudja oldani a szolgáltatód
8-9 Semmit se tudsz tenni :)
Megjegyzés:
Nálam konkrétan 10 HOP -on megy át a forgalom ugyanúgy a Google DNS -ig, úgyszintén a Telekom hálózatán. Tehát az, hogy hány HOP -on halad át a forgalom nem mérvadó abból a szempontból, hogy kinél is van a hiba... Mindez úgy, hogy közvetlenül a HGW -re csatlakozok, szóval egy routerrel itt kevesebb van az útban...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!