Feltörték a facebook-omat, utána feljelentettek, mit tudok tenni?
Akkor fogják azt az embert elkapni, ha megteszed a feljelentést.
Btk.:
Információs rendszer vagy adat megsértése
423. § * (1) Aki információs rendszerbe az információs rendszer védelmét biztosító technikai intézkedés megsértésével vagy kijátszásával jogosulatlanul belép, vagy a belépési jogosultsága kereteit túllépve vagy azt megsértve bent marad, vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
Te pedig a kihallgatás során elmondod, amit itt leírtál, lehetőleg bizonyítékokkal együtt.
Jogi oldalát nem ismerem, arról nem tudok véleményt mondani. Az illetőt el tudják kapni, de nem valószínű, hogy el fogják. Ha meg tudta szerezni a jelszavadat, akkor valószínűleg ért ahhoz is, hogy megnehezítse a hatóságok dolgát annyira, hogy ne érje meg utánamenni.
Az elég könnyen bizonyítható viszont, hogy aki belépett a zaklatás pillanatában az nem te voltál.
Ami aggasztóbb az az, hogyan szerezte meg a jelszavadat. Az esetek nagy többségében két eset lehetséges:
1) phising: megadtad ugyanezt az email címet és jelszót valami kamu oldalon, pl egy ncore.hu regisztrációnál
2) keylogger van a gépeden
Tanulság: ahol lehet, ott kapcsold be a kétfaktoros autentikációt, és rakd újra a gépedet egy valamire való antivírussal. Előbbi megmentett volna.
3. Érdekes. Nagyjából vázolom a szitut. Egy kis stúdióba dolgozunk hárman. A studiónak van egy saját oldala, amin a kollégám száma van megadva. Őt hívták elvileg a rendőrök, mert az én számomat nem találták sehol, viszont facen pedig meg van adva munkahelyemként a stúdió. Azt mondták kollégámnak (én nem voltam ott,máskülönben átadta volna a telefont), hogy majd holnap kinyomozzák a számomat.
Ami nekem furcsa,így belegondolva: a rendőrség nem tud egy sima, névhez tartozó telefonszámot megszerezni? A másik pedig ez a telefonos érdeklődés egy munkatársamnál. Nekem kicsit érdekes az egész...nem lehet,hogy aki feltörte a facem, azt folytatta a szórakozást? Vagy ennek tényleg ez a módja?
"Figyelem !!!!! A RENDÖRSÉG NEM hív senkit csak küld egy írásos idézést ennyi"
Először valóban írásban küldik az idézést, de nálam volt már, hogy második kihallgatásra a nyomózó hívott fel telefonon, hogy mikor tudnék bemenni. Volt egy szeméremsértési ügyem még 2018-ban. Egy benzinkúton dolgoztam és ablaktisztítás közben volt akinek közben belógattam az ablakon... Az ösztönöknek sajnos nehéz parancsolni. A munkahelyet elvesztettem, de az eljárást végül megszüntették ellenem.
Mondjuk ez így kicsit tényleg kacifántos.
Ha ellened történik feljelentés, akkor nem a haverral közösen üzemeltetett hobbi-oldalon keresztül, a haverod telefonszámán fognak keresni.
Nekem egyre inkább úgy tűnik, hogy valamilyen átverés áldozata vagy. A rendőrség hivatalos szerv. Szerinted nekik gondot okozna valakinek a telefonszámát megszerezni? Nekem ez nagyon úgy tűnik, hogy egy kis pénzt akarnak tőled kicsalni. Valaki rendőrnek adja ki magát, a haverodon keresztül megkeres, és figyeld meg, pár napon belül közli, hogy adott bankszámlára utalj pár százezer forintot, és akkor megszüntetik a feljelentést.
Tudod, én mit csinálnék a helyedben?
Holnap - illetve már ma - elmennék a rendőrségre. Megérdeklődném, hogy tényleg ők kerestek-e a haveron keresztül, és amennyiben nem, úgy csalás miatt megtenném a feljelentést.
Ha pedig már ott vagyok, akkor a információs rendszer megsértése miatt is megtenném ismeretlen tettes ellena feljelentést.
#6: Te pedig egy gyökér vagy. A pocsék meló még nem jogosít fel arra, hogy másokat zaklass. Vagy szerinted például helyénvaló lenne, ha mondjuk téged tökönrúgnálak, csak azért, mert nekem a munkám nem tetszik?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!