Kezdőoldal » Számítástechnika » Internet » Torrentezés erkölcsi szempontból?

Torrentezés erkölcsi szempontból?

Figyelt kérdés

Sziasztok, a következő állításom egy feltételezés vagy inkább több mint egy feltételezés, kíváncsi vagyok a ti tudásotok alapján ez mennyire állja meg a helyét.

Nos, amikor az torrentezést, a filmek, zenék, sorozatok illegális letöltésével kapcsolatban felszokták hozni érvként, hogy erkölcsileg ez nem helyes, mert ezzel meglopod a szellemi tulajdon készítőjét.

Viszont legjobb tudomásom szerint általában Európában, köztük Magyarországon is a film, sorozat, zene iparban az állam is benne van bőven, ezen keresztül pedig az adófizetők. Tehát a Magyar filmipar nem azért tud filmeket készíteni, mert a csatornák tolonganak a közvetítési jogokért vagy mert annyian nézik meg moziban, hanem mert a Nemzeti Filmalap kitömi őket pénzzel. A zenészeknél is hasonló a helyzet azt gondolom, a fellépéseik nagyrésze különböző önkormányzatok által szervezett fesztivál. Szintén az adófizetők pénzéből. Ergő ha ezekért a szellemi tartalmakért pénzt kérnek, az olyan mint ha a rendőrségnek kéne fizetned, hogy megvédjenek. A torrentezés illegalitása akkor lenne helyénvaló véleményem szerint, ha állami pénzből nem fordítanának a felsorolt dolgokra pénzt, viszont ezt sem tartom jó ötletnek.

Elsősorban megerősítő vagy cáfoló érveket várok az eszmefuttatásomra.

2021. jan. 29. 23:01
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
75%
A magyar FILM ipart elkel küldeni kapálni ez a szerény véleményem!
2021. jan. 29. 23:14
 2/12 anonim ***** válasza:
100%

Magyar filmeket és sorozatokat szedsz le? :D

Mert ha piaci alapon készült hollywoodi filmeket és sorozatokat akkor bukik az elméleted..

2021. jan. 29. 23:18
 3/12 anonim ***** válasza:
100%

"mert ezzel meglopod a szellemi tulajdon készítőjét"

A lopás nem pontos definíció, mert nem lopják el magát a művet, csak arról készítenek másolatot (többszörözik), majd a másolatot terjesztik - mindezt a szerző tudta és belelegyezése nélkül. Mindez a szerzői jogi törvény (1999. évi LXXVI. törvény a szerzői jogról - [link] ) megsértése (amiről a 2012. évi C. törvény a Büntető Törvénykönyvről - [link] - 385. §-a értekezik).

"Tehát a Magyar filmipar nem azért tud filmeket készíteni, mert a csatornák tolonganak a közvetítési jogokért vagy mert annyian nézik meg moziban, hanem mert a Nemzeti Filmalap kitömi őket pénzzel. A zenészeknél is hasonló a helyzet azt gondolom, a fellépéseik nagyrésze különböző önkormányzatok által szervezett fesztivál."

Ez nem teljesen van így. Csak bizonyos filmek/zenék kapnak támogatást és azt sem folyamatosan, a fellépések nagy többsége sem önkormányzati, hanem magán.

2021. jan. 29. 23:18
 4/12 anonim ***** válasza:
100%
Maga a torrent, mint technológia legális. Játékok adatfájljait, patcheit is terjesztik így több mint egy évtizede. Meg operációs rendszerek telepítőjét, a legtöbb Linux disztrót. Ez mind legális. Az, hogy illegális dolgokat osztanak meg és töltenek le, az egyszerű szerzői jogsértés. Pont annyira, mint feltenni egy webszerverre és onnan letölteni. Vagy lemásolni a DVD-t (másoknak, nem magadnak).
2021. jan. 29. 23:37
 5/12 anonim ***** válasza:
72%

Nekem az a filozófiám, hogy attól, hogy én torrentezek, senkinek nem lesz rosszabb. Segítek vele a többi embernek is elérni az adott tartalmat, a filmeseknek meg így is annyi pénzük van, hogy már nem kell nekik több.

Persze ha mindenki így gondolkodna, nem működne a filmipar, de mindig lesznek olyanok, akik fizetnek egy filmért. (Moziba egyébként én is szoktam járni, azzal azért rendesen támogatom a filmeseket.)

2021. jan. 29. 23:38
 6/12 anonim ***** válasza:
100%

A lopás és a másolás között van mind jogilag, mind morálisan egy elég nagy különbség. Ha valamit ellopnak, akkor az az eredeti helyéről hiányozni fog. Ha valamit lemásolnak, az az eredeti helyén megmarad. Ezért sántít minden olyan példa, ami a film-, zene-, vagy szoftverkalózkodást a bolt lopáshoz hasonlítja. Sőt, sok esetben egyenesen nulla kárt okoz a kalózkodás. Ugyanis ha azt "ingyen" nem lenne lehetősége az illetőnek beszerezni, könnyen lehet, hogy akkor sem venné meg. Sok esetben pedig még előny is származhat a kalózkodásból. Szerinted (hogy ne csak a filmeknél maradjunk) pl. a Windows 10 miért tűri meg a kalózkodást? Lennének rá hatékony módszerek, hogy szinte teljesen ellehetetlenítsék, vagy legalábbis aránytalanul megnehezítsék a kalóz Windowsok használatát. De nem teszik. Miért? Mert ha ezt meglépnék, akkor a kalóz Windows-ok felhasználói ahelyett, hogy megvennék a temréket, inkább más, ingyenes megoldást választanának. Ez pedig óriási piacvesztés lenne, és egy hatalmas ingyenreklám a Linuxnak. Hosszabb távon a Microsofnak ez nem érné meg. Inkább eltűrik, hogy tízmilliók használják illegálisan a szoftverüket, csak azért, hogy még véletlenül se használjanak mást.

Filmeknél és zenéknél ennyire nem egyértelmű a helyzet. Ott nincs akkora előny egy-egy alkotás megismeréséből, mint a szoftverpiacon, de azért közvetetten csak-csak előnyös egy alkotó/kiadó számára, ha a filmjét/zenéjét minél többen megismerik. Amilyen számokkal dobálózni szoktak, hogy a kalózkodás miatt mennyi hátrány éri a film-és zeneipart, az azért extrém túlzás. Itt is igaz, hogy ha lehetetlen lenne valamit "ingyen" beszerezni, a többség akkor sem venné meg.

A megoldás az lenne, ha a piaci szereplők végre felébrednének Csipkerózsika-álmukból, és rájönnének, hogy már nem 1960-at írunk. A piac is rengeteget változott, és a szokások is. Ennek ellenére még mindig a lemezeladásokon lovagolnak, holott sokaknak már CD- és DVD-lejátszója sincs. Fel kéne ismerni, hogy változott a világ. Hány zenész/kiadó teszi lehetővé, hogy mp3 formátumban, akár számonként megvásároljam a lemezét? Rohadt kevés. És még kevesebb van, aki felismeri, hogy ma már szükséges szolgáltatásokat is kapcsolni a termékeikhez. Kevésbé homályosan fogalmazva: ma már nem maga a zene az, ami a legnagyobb bevételt hozza, hanem az ahhoz kapcsolható "mellékes" bevételek. Koncertek, rádiós jogdíjak, rajongói és gyűjtői termékek, meg ilyesmik. 1960-ban, amikor jobb esetben volt egy rádiód, meg egy lemezjátszód, és talán egy fekete-fehér tévéd, még működött az a piaci modell, hogy magától a hanghordozótól reméljék a bevételek 90+ százalékát. Ma már ez teljes mrétékben működésképtelen, és nem is biztos, hogy harcolni kellene a világ változásai ellen. Inkább alkalmazkodni. Mindig lesznek illegális tartalomfogyasztók, de ha az egész piac emberbarátabb lenne, akkor ennek mértéke igen csak visszaszorulna. De amikor egy alsóbb kategóriás együttes is elkér 5 ezret egy CD-ért, amin mondjuk van 3 szám, ami hallgatható, akkor ne csodálkozzunk, ha nagy mértékű a kalózkodás. Filmeknél dettó. Szoftvereknél meg pláne. Amikor egy átlagos kereső ember havi bevétele 150 körül van, nem fog ebből 40 ezret szoftverre költeni.

A másik dolog, hogy rengeteg anyagot képtelenség szabályosan megvásárolni. Sok film van, amit egyszerűen lehetetlen idehaza megvenni. Esetleg valahonnak külföldról, már amennyiben sikerül az USA-ból a DVD-t épen Magyarországra szállítani, 10 ezer forintos postaköltségért cserébe. A szoftverekkel is vannak hasonló problémák. Múltkor meg szerettem volna venni a telefonomra egy párezer forintos szoftvert. Egyszerűen nem tudtam. Ja, az aktuális bankkártyám nem támogatott. Most akkor csináltassak másik kártyát, háromszor akkora díjért cserébe, azért, hogy egy szoftvert megvegyek? Többe kerül a gomb, mint a kabát... De rohadtul groteszk volt, hogy SZERETNÉK fizetni legálisan egy szoftverért, szabályosan meg akarom venni, de nem tudom.

Egyébként a Netflix egy kedvező, és előremutató utat taposott ki, és a hasonló szolgáltatásokban látom a jövőt. Fizetek havonta párezer forintot, és egy halom filmből válogathatok, hogy épp mit nézzek meg. Ezzel a rendszerrel is vannak hibák, például a korlátozott ideig elérhető filmek (a jó édes anyukájukat!), vagy például az, hogy rengeteg film és sorozat Magyarországról egyszerűen nem érhető el. De maga az irány az helyes. A zeneiparra is ráférne már némi modernizáció. Ha az embereknek kedvezőbb fizetni valamiért, mint kalózkodni, akkor a többség fizetni fog érte.

Egyébként az, hogy valami milyen pénzből készül el, én úgy gondolom, hogy sokat nem változtat egy cselekedet megítélésén.

Maga a torrentezés pedig nem illegális. Az maga csak egy technika, amit lehet jóra is használni.

2021. jan. 29. 23:50
 7/12 anonim válasza:
67%

Emiatt ne legyen lelkiismeret-furdalásod, kérdező. Hányféle adó van Magyarországon? 58? Téged hányszorosan adóztatnak? Miután megkapod a fizetésed, amiből szja-t, nyugdíjjárulékot, egészségbiztosítási járulékot, munkaerőpiaci járulékot vonnak, elmész vásárolni, ahol áfát fizetsz, ha tankolni mész, még jövedéki adót is, az autód után súlyadót, ha nyaralni mész, idegenforgalmi adót, a lakásod/házad után ingatlanadót, ha vállalkozol, iparűzési adót, sőt ha alkalmazottad van, aki megbetegszik, még táppénz-hozzájárulást is fizethetsz utána. Szóval téged meg az állam lop meg ezzel a rengeteg adóval.

Ha mégis furdal a lelkiismeret, nézd meg az adott filmet moziban vagy vedd meg lemezen.

2021. jan. 30. 02:11
 8/12 anonim ***** válasza:
100%

Morálisan nézve ha nem vennéd meg teljesen mindegy hogy letöltöd-e, attól hogy nem töltöd le nem kerül pénz a jogtulaj zsebébe, sem pedig ki belőle ha letöltöd(de nem fizetnél érte ha nem találnád meg ingyen).

A megosztás már egészen más kérdés, ott másoknak adsz lehetőséget arra hogy fizetés nélkül használjanak egy tartalmat, ezzel már tudsz anyagi kárt okozni. Nyilván ha senki sem akarna fizetni érte a letöltők közül akkor nem okoznál kárt, de ezt nem tudod, meg nem is tudhatod.

Nehéz erről bármilyen statisztikát találni, úgyhogy a saját, nem reprezentatív tapasztalatomat írom le. Vettem már játékot mert az első héten nem volt elérhető torrenten, amióta az újabb denuvo verziókat 30-90-180+ napig tart feltörni sokkal több új játékot veszek, ncore közvetlen károsítja a kiadókat rajtam keresztül ha megjelenés után pár nappal felkerül valami amiért fizetnék. Megint más kérdés, hogy idővel mindent megveszek ami érdekelt, de attól még tény marad, hogy 3-400 eurót költöttem volna az utóbbi néhány évben pl a ubisoft szarjaira ha nem tudom ncore ról letölteni őket, így meg nem tudom, talán 50 et?

De egyébként az a logika, hogy kapnak támogatást akkor mindenkinek elérhetővé kéne tenni nagyon naiv, töredékére elég a támogatás amit kapnak. Vannak pl EU támogatást kapott játékok, ilyen 2-300 ezer euróról van szó ami egy embernek ugyan rengeteg, de egy kisebb csapatot kb másfél hónapig lehet fenntartani belőle. Egy átlag játék készül mondjuk két évig - nem vagyok matematikus, de ez csak egy csepp a tengerben.

2021. jan. 30. 03:32
 9/12 anonim ***** válasza:
100%
Aki valamit letorrentezik, az 99,999% hogy egyébként sem venné meg. Innen kezdve nem keletkezett anyagi kár, mert nincs bevételkiesés.
2021. jan. 30. 07:57
 10/12 anonim ***** válasza:
100%

Nekem megvan kb az összes Alien, Predator és AVP könyv e-book-ban vagy pdf-ben. Ahol csak lehetséges volt, magyarul töltöttem le. Legnagyobb részben meg nem is torrent oldalakról származnak, hanem direktbe töltöttem le őket valahonnan.

Mikor Debrecenben jártam, megvettem 2 könyvet, és egy képregény pakkot, mert azokat magyarul sehol se kaptam meg.

Anyám ki volt akadva. 3 10ezer forintost vittem magammal, hogy ha valami megtetszik (anyám ruhára gondolt) vegyem meg. A Libriben mindhármat elő kellet vegyem. :D

Amúgy ugyanúgy megvannak magyarul e-book-ban azok is már az óta.

Akkor több pénzem nem volt, a környéken meg egy rendes könyvesbolt sincs, szóval én letöltés nélkül nemhogy több könyvet vettem volna, hanem pont kevesebbet. Az első Predator könyvet arról az oldalról töltöttem le, ahonnan az osztálytársaim a Szent Johanna gimit. Anélkül a letöltés nélkül nem szippant be az AVP univerzum, szóval még azt a 2 könyvet + képregényt se vettem volna meg.

2021. jan. 30. 09:42
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!