Youtube-ra régi filmeket engedélyezett feltölteni?
"31. § (1) A szerzői jogok a szerző életében és halálától számított hetven éven át részesülnek védelemben."
Forrás: 1999. évi LXXVI. törvény a szerzői jogról ( [link] )
"40-50 éves filmek száz számra vannak fent és nincsenek letiltva. Ezeken már nincs szerzői jog?"
Szerintem sokkal inkább arról van szó, hogy esetleg a régi jogtulajdonos már jogutód nélkül megszűnt, esetleg már szarnak rá, mivel már nem származik sehol profitjuk ezekből a régi filmekből.
Én is arra gondoltam, 3as. Az orosz filmek közül is, a rendszerváltáskor megszűnt kiadók filmjei vannak feltöltve zsákszámra.
Ezek után is kapnak pénzt a feltöltők a Youtube-tól?
amire nincs kifejezett engedélyed a jogtulajdonostól, azt nem teheted meg. attól, hogy a YouTube nem tilt valamit azonnal, nem jelenti azt, hogy szabad. ha később fedezik fel a jogsértő tartalmat, ugyanúgy törölhetik.
monetizálásnál megvizsgálják a csatornát és ha utólag derül ki, hogy jogsértő tartalmad volt, azzal súlyosabban is megütheted a bokádat érte.
szerződésben vállalod, hogy nem töltesz fel jogsértő tartalmat. ha mégis megteszed, azzal szerződést szegsz. monetizálásnál már haszonszerzési céllal sértesz szerzői jogot, aminek már BTK vonzata is lehet - de valószínűleg csak törlik a csatornád.
szerzői jogvédelem az alkotó halálától eltelt hetvenedik év végéig érvényes. közös művek esetén a legutolsóként meghalt alkotó számít. filmeknél a film rendezője, forgatókönyvírója, dialógus szerzője és a kifejezetten a filmalkotás céljára készült zene szerzőjének halála számít a védelmi időnél.
attól, hogy a kiadó megszűnik, még általában van jogutódja, vagy vagyonkezelője. Magyar filmek esetében ez általában a Magyar Televízió vagy a Magyar Filmarchívum szokott lenni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!