Hány éves kortól lehet/kellene/szabadna/érdemes tabletet/okostelefont/laptopot adni gyereknek? És hogyan lehet körültekintően?
Hát 14+ lenne az ideális.
Ilyen világban lehetetlen...
Ugyanúgy, ahogy a TV-t. A TV-vel is mindenkinek ez volt a baja, hogy "jaj csúnya reklámok, meg jaj nem gyerekeknek való műsorok és akkor ne is nézzen TV-t a gyerek 12 éves korig". Aztán csak rájöttünk, hogy nem az ördög műve az, hiszen lehet korlátozni.
A számítógép és az internet használata manapság létfontosságú, tetszik vagy sem. Nem kell a #2-höz hasonló ősidőkben ragadt egyénekre hallgatni, az internet sem az ördögtől származik. Idézlek: "óriásplakátra azt hiszi a gyerek, hogy érintőképernyő" na hát ebből is kb. annyi igaz, mint bármi másból, amit az 1920-as születésű nagymamáink megosztanak facebookon, persze semmi alapja nincs, csak náluk alapvető életfelfogás, hogy a modern technológia az gonosz és pusztítja az agysejteket. Mind tudjuk (vagy tudnunk illene), hogy ez alapvetően nem igaz. Vannak rossz tartalmak, de maguk az okoseszközök és az internet nem rossz dolgok (SŐT!), ha felügyelve vannak a gyerekek.
Ugyanúgy kell kezelni, mint a TV-t annak idején. Engedni, de felügyelni és korlátozni. 2-3 évesnek is nyugodtan lehet adni telefont/tabletet akármit, mert vannak remek gyerekeknek való, készségfejlesztő játékok és ezek semmivel sem rosszabbak, mint a fizikai változatok (persze nem minden fizikai játékot lehet kivitelezni a kijelzőn, szóval azok is fontosak, de pl. memóriát és logikát fejlesztő játékok nagyon jók vannak). 4-5 éves kortól mehet akár a youtube, aminek van külön "Kids" részlege, szóval nem fog semmi rosszal összefutni. Oktató jellegű videókkal és mesékkel van tele (bár a mai mesékről nekem is megvan a véleményem, de ez más kérdés). 8-12 éves kor között valahol, a gyerek intelligenciájától és józan paraszti eszétől függően (ezt mérlegelje a szülő, mert mi nem tudjuk) szigorú szűrő használatával böngészni is lehet engedni, hadd tanulja, de szigorúan csak szűrővel, ezt inkább hangsúlyozom kétszer. Mellé még menjen fel egy AdBlock/uBlock, ami tiltja a reklámokat (ezt szerintem minden embernek használni kellene, nem csak gyerekek miatt).
Igazából adja ez magát. Rengeteg aggodalma van egy friss szülőnek, mindig mindent megkérdőjelez, hogy mit hogy kell helyesen csinálni és jaj mi lesz, ha rosszul csinálom. De aztán csak kialakul minden és valahogy csak felnő az a gyerek. Az egyetlen fontos dolog az, hogy te neveld, ne az internet. Legyenek meg a korlátok. És most ha netán lát valami rosszat, na bumm. Mindig is futottak a gyerekek nem nekik való dolgokba, az internet ezt nem teszi rosszabbá. Nekünk is megvoltak a kérdéseink annak idején és a szülők vagy elmagyarázták, ha elég érettek voltunk, vagy legyintettek, hogy "majd ha idősebb leszel". Ne legyünk álszentek és elfogultak a saját fiatalkorunkkal szemben, a mi életünkben ugyanúgy megvoltak ezek a veszélyek és mégis felnőttünk problémák nélkül, nem okozott szellemi leépülést, mikor láttuk este anyucit és apucit "birkózni".
mit értesz azalatt, hogy az óriásplakát érintőképernyő hülyeség?
természetesen nem az autópálya melletti óriásplakátra gondoltam, hanem a jelenségre általában, sokaktól hallom, az én gyerekemnél is előfordult, és láttam is már konkrétan pl. buszmegállóban nem is egyszer, hogy érintőképernyőnek gondol valamit a gyerek, ami nem az, plakát, kirakat, tévé, stb.
Szerintem, gyerekeknek csak nyomógombos, hagyományos mobil való, hogy elérje a szüleit, ha kell és fordítva is. A tablet az olyasvalami, amit majd vegyen a saját fizetéséből szerintem. Számítógép, nos megfelelően beállítva, lehet sajátja a gyereknek, de akkor is időkorláttal. A megfelelő beállításon azt értem, hogy, csak az előre beállított / engedélyezett weboldalak legyenek megnyithatóak, semmi más, akárhogy is próbálna rákeresni (van erre megoldás)
Az internet káros tud lenni az egészségre, főleg akkor, ha a használója nem rendelkezik megfelelő “szűrővel” azaz, hogy mit fogad el valóságnak és mit nem. Azaz egy gyerek fejlődésére akár kifejezetten káros is lehet, ha korlátlanul, felügyelet nélkül, bármihez hozzáfér. Persze ha hasznos tudáshoz fér hozzá az teljesen rendben van, ezért fontos szerintem a kontrol. Illetve hogy ne töltsön túl sok időt a képernyő előtt, ha nem akar túl hamar “megvakulni”. A sok monitor használat mint tudjuk, nem tesz jót a szemnek. Persze ez egyéni vélemény.
Közösségi hálózatok még a felnőttek életére is káros tud lenni, épp ezért gyerekeknek szerintem kifejezetten tilos, már csak ezért is fontos szerintem a kontrol.
De ezt iskolában, külön órán, nem ártana oktatni, biztos van ilyen, kár hogy nem minden iskolában. Mármint protokol, illemtan stb… aminek a tananyagában benne lenne a mobil és internet használat társadalomra gyakorolt jó és rossz hatása, csak hogy képbe legyenek a gyerekek, mit miért szabad és mit miért nem ajánlott. Egy valami biztos, hogy a gyerekek, egymást képesek kicsinálni, csak ez anno megmaradt a közösségi tereken (iskola, játszótér), ma az interneten folytatják és ez borzalmas.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!