A rooter tulajdonos láthatja, hogy miket nézek a neten?
1. Router (route = út: [link] --> router = útválasztó ), nem rooter (ami lazítógép - [link] - lenne - feltehetőleg a root = gyökér szóból eredeztethetően )
2. Igen, a router tulajdonosa láthatja a hálózati forgalmat.
Bizonyos körülmények között meg is figyelheti (mivel a router a munkahely tulajdona, ha benne van a munkaszerződésedben, akkor megfigyelhetnek).
Viszont titkosított kapcsolat esetén a titkosított forgalommal nem/alig tud kezdeni valamit (ahhoz eléggé aktívan bele kell nyúlni a forgalomba, amit észrevennél).
3. Ha nagyon tartasz attól, hogy megfigyelnek, használj VPN-t - például a Protonmailt is jegyző svájci titkosított levelezőszolgáltató ad ingyen VPN-t is:
"Nekem az nem tiszta, hogy a normál mezei internet nem ad ki infót harmadik félnek ha jól tudom, csak ha a rendorség külön kikéri."
Az Internet-szolgáltató is látja a forgalmadat és bizonyos szinten (ehhez nem kell pontosan látnia, hogy milyen tartalmat forgalmazol, csak hogy milyen hosztokkal, milyen porton, mekkora mennyiséget) - például ha a forgalmad túlzottan leterheli a hálózatát, vagy a géped elkezd egy botnet tagjaként viselkedni - figyelheti és intézkedhet.
De saját önös érdekeire - "nézd a Kovács Pista mit böngészik a neten!" - nem használhatja fel (az adatvédelmi törvények értelmében), és ezen adatokat nem adhatja ki (hogy mit böngészel,azt nem is rögzíti, mert nincs rá elegendő kapacitása).
Illetőleg a szolgáltatónak van naplózási kötelezettsége - hogy melyik ügyfelüknek, mettől-meddig milyen publikus, az Internet irányából látható IP-címet osztottak ki - és ezt a naplót a nyomozóhatóságok részére nyomós indok - bűncselekmény elkövetésének a gyanújának esetén - prezentálnia kellene tudni (ezt jogszabály írja elő).
" Egy router tulajdonos meg kapásból lecsekkolhat rólam mindent ha akar.. hogy van ez."
Mint írtam, Ő is beleláthat a forgalmadba és bizonyos keretek (például a munkahelyi adatszivárgás elkerülése miatt, vagy a dolgozó munkájának ellenőrzése céljából) között - mivel az Ő hálózata - fel is használhatja (természetesen erről értesítenie kell - ezért írtam a munkaszerződésről - és ezzel nem élhet vissza - például a személyes, munkán kívüli kommunikációddal). Harmadik félnek nem adhatja ki Ő sem (lásd: adatvédelmi törvények), hacsak nem a hatóságnak, nyomós indok (bűncselekmény) esetén.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!