Kezdőoldal » Számítástechnika » Internet » Facebookon rákattintottam egy...

Facebookon rákattintottam egy linkre, ami valószínűleg nem volt biztonságos. Látszólag semmi nem történt a fiókommal. Hogy tudnám ellenőrizni, hogy nem kaptam-e vírust?

Figyelt kérdés
Konkrétan az történt, hogy egy ismerősöm megosztott üzenetben egy bejegyzést, hogy én vagyok-e az. Valami fura youtube-logós valaki oldala volt, én meg rámentem a bejegyzésben lévő linkre, ahol be kellett jelentkezni a facebookba és bumm. Gratulálunk, ön a szerencsés nyertese a bla-bla-bla. Én barom mindig odafigyelek az ilyenekre és már közben is rossz érzésem volt, nem is értem, miért nem kérdeztem rá előtte. Gyorsan jelszót változtattam és mint kiderült, rosszul tudtam az előzőt, szóval a kamu tuti nem a jót kapta. Azóta senki nem jelezte, hogy én is küldtem valami üzenetet és a gépem beépített biztonsági rendszere sem talált semmit. De tudtommal van olyan vírus, ami képes ezeket is átverni. Egy kicsit tartok tőle, hogy egyszercsak megjelenik valami kártevő emiatt. Ötlet, hogy mit tehetnék még azon kívül, hogy a fejem a falba verem és máskor óvatosabb leszek?

2020. aug. 8. 17:50
 1/4 anonim ***** válasza:
100%

Ez nem úgy vírus, ahogy azt te elképzeled. Ez csak egy megtévesztés, hogy add meg az adataidat, feltételezhetően csak a beugratásra ment az egész, nem pedig arra, hogy valós vírus kerüljön a gépedre ami ilyen-olyan dolgokat csinál.

Ha pedig ezen megtévesztő felületre rossz jelszót adtál meg, akkor meg tök8. Annyiban érinthet ez negatívan Téged, hogy valszeg valami jelszó adatbázisban fog kikötni a megadott (téves) jelszó, ami a hacker-ek feladatát könnyíti, mivel bővül a lehetséges jelszavak gyűjteménye, de ennyi. Ha tényleg téves volt a jelszó, akkor kifejezetten ahhoz a facebook fiókhoz, amivel belépni szándékoztál nem fognak hozzáférni, viszont megjegyzésképp hozzáfűzném, hogy ha valaha használtad valahol ezt a (tévesen) megadott jelszót, akkor az a fiók ahol ezt használtad veszélybe kerülhet. Ezt csak azért mondom, mert (főleg magamból, a "tudatosabb", ámbár olykor lusta júzerből kiindulva) az esetek többségében az emberek tévesen olyan jelszót adnak csak meg, amit régen valaha valahol használtak, így nálad is esélyes, hogy ezt a (téves) jelszót használtad már valaha valahol, amely fiók így veszélyben lehet (már ha fontos a fiók és használod a mai napig).

2020. aug. 8. 18:01
 2/4 A kérdező kommentje:
Most egy kicsit megnyugtattál. Emlékeim szerint máshol nem használtam hasonló jelszót. :)
2020. aug. 8. 18:10
 3/4 anonim ***** válasza:
Inkább tűnik nekem adathalász magatartásnak ez, mint offenzív, "vírust a gépre juttatós" magatartásnak, de ki tudja. Ha a nagy vírusirtók nem találtak semmit, akkor valószínű, hogy igazam van és csak adathalászat "áldozata" lettél. (Az email címedet attól még megadtad (a leírásodból nem derül ki, így feltételezem, hogy helyesen adtad meg), ami szintúgy valami adatbázisba fog bekerülni, szóval esélyes, hogy a közeljövőben több spam-levéllel kell számolnod. Ezt csak így sidenote-ként írom.)
2020. aug. 8. 18:19
 4/4 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat

Közben írt a barátom, akitől az üzenetet kaptam. Amíg meg nem változtatta a jelszavát, kb 25 embernek küldte el ugyanazt az üzenetet.

A facebookhoz használt email-címemet amúgy másra nem használom. Érdemes lehet ahelyett is újat csinálnom?

2020. aug. 8. 18:44

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!