Kezdőoldal » Számítástechnika » Internet » Az otthoni hálózatomból...

Az otthoni hálózatomból kifelé néző ip címem helyileg miért egy fővárosi lokációra mutat? (én nem ott vagyok)

Figyelt kérdés
Valamikor régen tanultam hálózati ismereteket, de már homályosak a tudásom, de valaki fel tudna erről világosítani pontosabban, kicsit jobban szakmai nyelven. :D
2020. júl. 13. 18:12
 1/8 anonim ***** válasza:
100%
Nincs utcára meg házra pontos helyzetmeghatározás az ilyen IP lokáció szolgáltatásoknál, csak becslés. Lehet, hogy csak valamilyen kisebb vagy nagyobb alközpontig vagy elosztóhelyig lehet az IP-t visszakeresni, az pedig tőled több tíz kilométerre is lehet. Az pedig hogy melyik IP címet hol használhatják, egyszerűen onnan tudják hogy van egy adatbázis amiben fel vannak sorolva hogy melyik szolgáltató melyik tartományokat bérli/használja, és azokat mely területeken osztja ki. Az oldal beolvassa a címedet, és megnézi hogy az melyik tartományba esik, a tartomány pedig melyik földrajzi helyhez tartozik.
2020. júl. 13. 18:24
 2/8 anonim ***** válasza:
84%

NATolt hálózaton vagy mint majdnem minden szolgáltató majdnem minden ügyfele. Azt jelenti, hogy a szolgáltatón belül van egy IP címed, de kifelé már a szolgáltató ip címe van csak. Ugyanazon az ip-n látszik a szomszéd Manyika néni és a második szomszéd Pistike is. Pont úgy mint amikor otthon van egy routered és arra ráakasztasz minden eszközt, de kifelé csak egy ip van.

én Tarr kft-s vagyok úgyhogy általában Szekszárdot hozza helynek - 100 km-re vagyok tőle vagy Budapestet - attól meg majd 200-ra :D

ha nagyon zavar kérj fix IP-t!

2020. júl. 13. 18:34
 3/8 anonim ***** válasza:
100%

#2 azért ez csak részben igaz. :)

Ha natolt hálózaton lennék, akkor 1 ip címet látnának kívülről, amit többen használunk. Ezt még el is fogadnám, de akkor hogy lehet, hogy a kiajánlott (mondjuk 80-as) port az pont hozzám vezet? Akkor szükség lenne portforward-ra a szolgáltató részéről...

Pedig engem sem oda jelöl a rendszer, ahol ténylegesen vagyok.

Inkább az első válaszoló járhat közelebb az igazsághoz: valószínűleg csak az alközpontig van adatbázis, ami a helyzetet tárolja. Ügyfél szinten csak a szolgáltatónak. Ettől még egyedi a külső IP-d csak dinamikusan változik. :)

2020. júl. 13. 18:42
 4/8 anonim ***** válasza:
Első válaszolónak van igaza.
2020. júl. 13. 21:26
 5/8 anonim ***** válasza:
nekem más szolgáltatásoknál, oldalaknál más más helyet dob ki..... hm...
2020. júl. 13. 21:29
 6/8 anonim ***** válasza:

Mert nincs olyan, hogy az IP-cím fizikai helyhez kötődne.

Vannak persze kialakult szokások, hogy melyik címet melyik szolgáltató melyik alegysége osztja ki, és ezáltal viszonylagos pontossággal meg lehet TIPPELNI, hogy merre lehet a cím használója, de ennek a pontossága több tíz km JOBB ESETBEN, és így sem 100%-ig helyes. Mobilnetnél gyakori jelenség, hogy csak ország szintjén határozható meg a helyed.

Amit #2 mond, az meg butaság. Persze, hallott valahol valamit, esetleg látott olyan sufniszolgáltatót, aminél ez így megy, és ebből általánosít. Van ilyen, tényleg, de hogy "majdnem minden szolgáltató majdnem mindegy ügyfele", az még nagyobb ferdítés, mint pár kategóriával arrébb, hogy itt mindenkinek 25 centis farka van. Kis sufnicégek szoktak így szolgáltatni, akik megvesznek 2-3 IP-címet, és azzal akarnak ezer előfizetőt kiszolgálni. Aztán ha egyikük kap egy IP-ban-t, akkor a többi 999 előfizető is szop. Én 20 év alatt összesen egyszer találkoztam olyan szolgáltatóval, ami ezt a módszert használja. Na, meg persze Észak-Korea, az egész ország - már akinek van PC-je, és az ott luxusszámba menő internet-előfizetése - egyetlen privát hálózat, kifelé egyetlen IP-vel.

2020. júl. 13. 21:57
 7/8 Alex Fly ***** válasza:

@6: pedig fogadd el, hogy az egyéni előfizetők jelentős része NATolva van. Egész egyszerűen nincs annyi IPv4 cím, hogy mindenkinek jusson. És ma, amikor gyakorlatilag mindenki napi 24 órában online, a dinamikus címkiosztás sem működik (nincs felszabaduló cím, amit újra lehetne osztani). És valamilyen oknál fogva a szolgáltatók még mindig ragaszkodnak az IPv4-hez ahelyett, hogy mindenhol áttérnének az IPv6-ra, ami megoldaná ezt a problémát - legalábbis pár évszázadra.

Jelenleg még azért nem annyira vészes a helyzet - a szerverem üzembehelyezésekor egy telefonhívásomba került, hogy kivegyenek a NAT mögül.

De ettől függetlenül az IP-cím nem a földrajzi hely azonosítására szolgál, felesleges lenne ilyesmit elvárni tőle.

2020. júl. 14. 03:07
 8/8 anonim ***** válasza:

Az igaz, hogy lassan minden ISP minden ügyfele NATolva lesz, de ennek nincs köze ahhoz, hogy miért téved az IP alapú lokáció.

#1 válaszolónak van igaza abban, hogy az IP-lokáció megfeleltetés úgy működik, hogy vannak cégek, akik az ISP-k által használt tartományokat regisztrálják egy-egy helyhez. Ezeket az infókat innen-onnan gyűjtik össze, ahonnan tudják, és ezeket az adatbázisokat árulják.

2020. júl. 14. 19:52

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!