Kezdőoldal » Számítástechnika » Internet » Routerből lehet csinálni...

Routerből lehet csinálni szervert?

Figyelt kérdés
Az lenne a kérdésem hogy van egy használatlan routerem, és hallottam hogy lehetséges szerverként futtatni egy routert. Nem talatam semmit az interneten erről hogy hogyan lehetséges. Persze discord bot futna rajt ha lehetséges.. Az lenne a kérdésem hogy hogyan lehet megoldani hogy szerver legyen a routeremből.

2020. júl. 5. 18:04
 1/3 anonim ***** válasza:
87%

Azért nem talátál semmit erre, mert értelmetletlen amit tenni szeretnél.

A routeren alapjáraton DHCP és FTP szerver funkciót tud ellátni az alapfeladatain kívül. A jobbak elboldogulnak VPN feladatok ellátásával is. De a beépített opr. rendszer adta lehetőségeken kívül nem tudsz mást tenni vele.

Persze lehetséges custom opr. felrakása a routerre(amit szolgáltatós routernél nem ajánlok), de a router legtöbbször nem egy izmos valami, nem fogsz tudni futtatni rajta komolyabb programokat.

Amit te szeretnél csinálni azt lokálisan kell megtenned vagy egy külön pcvel vagy laptoppal.

2020. júl. 5. 18:35
 2/3 anonim ***** válasza:
100%

Igazából a router is egy számítógép, csak a céljának megfelelően testreszabva. (Kevés RAM, minimális vagy semmi háttértár, több ethernet port, valamint a többi hálózati áramkör.)

Innentől már csak elszántság és tudás kérdése, hogy mit kezdesz vele. De elárulom: az ilyen 3-5 ezres alsó kategóriás, feladatát épp, hogy csak ellátni képes routerekkel nem fogsz sokra menni. Hardvermódosítás nélkül biztos nem. De egy komolyabb modellre simán felrakhatod az OpenWRT-t, vagy akármi más erre alkalmas Linuxot. Oda meg már feltelepítheted a kívánt szerverszoftvereket.

Persze, óriási teljesítményt ezektől se várj. Kicsit is komolyabb célra inkább beruháznék egy Raspberryre, 10 ezer környékén van a 3-as modell, azon már egész korrekt szervereket lehet futtatni.

2020. júl. 5. 18:37
 3/3 A kérdező kommentje:
Szia köszi a választ! Nekem Linksys Wrt54gl típusú routerem van valami custom op rendszerrel. Ahogy nézegettem nem olyan gyenge korához képest. Ezzel a típussal lehetséges? Meg eltudnád magyarázni hogy hogyan lehet feltelepiteni mondjuk azt hogy egy javascript kódot futtasson.. A discord botnak a kódjára gondoltam. De csak 1 szerveren futna a bot és nem lenne 20 helyről egyszerre használva, hanem néha néha egy két parancs
2020. júl. 5. 23:09

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!