Hogy is van ez (kriptovaluta)?
Más az algoritmus mindegyik mögött. Plusz a bitcoin a legnépszerűbb, így a legtöbbet bányászott, így kevesebb van már belőle.
Az árfolyama pedig leginkább spekuláció, nem több. Logikusan persze befolyásolja, higy még mennyi van belőle, de ennél sokkal többet számít a spekuláció benne.
Nem tudom, de mit számít?
Mi az igazi kérdés?
Ahhoz, hogy valamit pénznek tekinthessünk, legalább két feltételt teljesítenie kell:
1. Csak korlátozott mennyiségben álljon rendelkezésre. Ha valami azonnal és korlátlanul rendelkezésre áll, annak nincs értéke. Ezért volt régen az arany meg az ezüst a fizetőeszköz: bár lehetett bányászni bármikor aranyat, de annak a folyamata lassú volt, és helyileg is behatárolt, tehát csak korlátozott mértékben jöhettek létre újabb fizetőeszköz-egységek. Jelenleg az állam korlátozza a forgalomban levő bankjegyek számát. A kriptovalutáknál pedig az algoritmusba épített adottság, hogy ne álljon rendelkezésre korlátlanul. Van, amelyiknél tényleg maximálva van a forgalomba hozható pénzmennyiség, de ahol nincs, ott is a kitermelés lassú és erőforrásigényes, tehát korlátozott a hozzáférhetősége.
2. Közmegegyezés szerint képviseljen értéket. Igazából attól lesz valami fizetőeszköz, hogy annak az értékét egyezményesen elfogadjuk. Állíthatnék én elő olyan "pénzt", amiből a világon rajtam kívül senkinek nincs, de nem tudnék vele fizetni, mert rajtam kívül senki nem fogadná el értéknek.
Ugyanez a helyzet a kriptovalutáknál is. A korlátozottság mindegyiknél fennáll, az egyezményes elfogadás erősen vitatott. Ha holnap bemegyek a TESCOba, és közlöm a pénztárnál, hogy itt a bitcoinom, ezzel akarok fizetni, jobb esetben is megkérnének, hogy valami szokványosabb és hivatalosabb pénznemmel próbálkozzak. Ugyanígy nem tudnék a helyi vegyesboltban ezzel fizetni reggelente a kenyérért, és a buszon se fogadnák el, ha a bérletet ezzel akarnám kifizetni. De vannak olyan helyek, ahol elfogadják. És egyre több. Minél több helyen fogadják el, annál stabilabb, és nagyobb értéket tud képviselni. Ettől is függ az árfolyama. Ameddig a kutyának se kellett, mert sehol nem fogadták el, nullához közel volt az árfolyama, hiszen senkinek nem jelentett értéket.
A másik, ami miatt szintén drágul a bitcoin, az az, hogy egyre kevesebbet lehet belőle bányászni. Idővel már csak a valaha kibányászott coinokkal tudunk majd gazdálkodni, új bitcoinok nem fognak keletkezni. Ha addig túléli a kriptovaluta-rendszer, akkor masszív árfolyamemelkedést lehet majd várni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!